Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Ελλάδα
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με την καμπάνια και το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει πλέον η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να “ξιφουλκούν” σε διάφορα μέτωπα... Προμετωπίδα στην εφ' όλης της ύλης μετωπική πολιτική σύγκρουση αποτελούν το κόστος της ενημερωτικής εκστρατείας για τον κορωνοϊό και τα ποσά που μοιράστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, που διαδέχεται ουσιαστικά το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, το οποίο είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην περίπτωση μάλιστα του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”, πέρα από τη νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, χθες είχαμε και νέο γύρο αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, με αιχμηρές ανακοινώσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Παύλος Πολάκης.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα, ξεκινώντας από το φλέγον θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας για την πανδημία του COVID-19, το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και των αντιπαραθέσεων όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο εδώ και καιρό, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο ως προς το ποια ενημερωτικά μέσα πήραν χρήματα και τι πήραν, στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Το κόστος της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό κυριάρχησε στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε εκ νέου “πυρά” από πλευράς αντιπολίτευσης, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά που πήγαν σε Μέσα Ενημέρωσης για την ενημερωτική καμπάνια προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Πέτσας συνέστησε ουσιαστικά υπομονή, απαντώντας ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών, τότε θα δημοσιοποιηθούν όλα τα ποσά που δόθηκαν σε Μέσα Ενημέρωσης. «Ήταν μία εκστρατεία που είχε αποτέλεσμα, καθώς έσωσε ζωές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τόνισε ότι ο θόρυβος έχει ξεσπάσει από ένα συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης, το οποίο - σύμφωνα με τον κ. Πέτσα - έχει ρίξει “λάσπη” στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οικογένειά του και που εμφανίζεται να έχει χρηματοδοτηθεί με 1,8 εκατ. ευρώ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που πήγαν σε Μέσα Ενημέρωσης την περίοδο 2015-19, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώστε τώρα τη λίστα»

«Να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η λίστα χρηματοδότησης των 1.232 Μέσων. Μη διανοηθεί να αλλοιώσει τη λίστα ο ΥΠ.ΟΙΚ.» ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Πέτσα.

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για ακόμη μια φορά πέταξε την “μπάλα” στην εξέδρα για τη λίστα με τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Είπε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες “ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου” από το υπουργείο Οικονομικών. Γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει σήμερα τη λίστα, αφού οι εντολές για διαφήμιση με συγκεκριμένα ποσά προς κάθε Μέσο έχουν ολοκληρωθεί; Η λίστα υπάρχει και είναι ζήτημα Δημοκρατίας να δοθεί σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλήγει: «Προειδοποιούμε, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών να μη διανοηθεί να επιχειρήσει να αλλοιώσει τον κατάλογο των 1.232 Μέσων που κατέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πρακτικά της Βουλής. Να μην τολμήσει να αφαιρέσει εκ των υστέρων τα ανύπαρκτα Μέσα, τα Μέσα εκτός του online Μητρώου Media που παράνομα έλαβαν εντολές κρατικής διαφήμισης ή τα Μέσα που έλαβαν ποσά αναντίστοιχα με το μέγεθός τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευθύνες του ΥΠ.ΟΙΚ., όπως ήδη ισχύει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δε θα είναι μόνο πολιτικές».

Νέα κόντρα για το πρόγραμμα

Και ενώ μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση γύρω από την κατανομή της “πίτας” της ενημερωτικής εκστρατείας για τον κορωνοϊό, χθες ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Θυμίζουμε ότι, σχολιάζοντας την παρουσίαση Μητσοτάκη, αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω, σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε, επιπλέον, ότι «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη Δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή, που πριμοδοτεί Δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον “φωτογραφικό” καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων».

Απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δε μου κάνει καμία εντύπωση, γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική».

«Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. Οι Δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της Αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μια σειρά μέτρα με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των Δήμων», σημείωσε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανταπάντηση Χαρίτση

«Η προσωπική επίθεση και οι χαρακτηρισμοί τού κ. Θεοδωρικάκου ούτε εμένα αγγίζουν ούτε τους πολίτες αφορούν. Υπήρχε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που κατάργησαν εν μία νυκτί, για να μας γυρίσουν στο παλιό κράτος διαπλοκής, που τόσο καλά γνωρίζει η Ν.Δ.» ήταν η ανταπάντηση του Αλέξη Χαρίτση.

ΓΙΑ ΤΟ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” - “Βολές” των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Άκρως επικριτικοί, στον απόηχο της παρουσίασης του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”, εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

«Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., κρατώντας το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με το “ΦιλόΔημος”, στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Για παράδειγμα, πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν Δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης.

«Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει χρηματοδότηση έργων που ήδη έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, θα ήταν προτιμότερο να διασφαλίσει την ουσιαστική στήριξη των ΔΕΥΑ, τις οποίες έχει εγκαταλείψει. Ο εμπαιγμός είναι ακόμη εντονότερος, αφού η ίδια η Ν.Δ. είχε αφήσει στα συρτάρια το έργο της ύδρευσης του Ηρακλείου, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έβαλε σε πραγματική τροχιά υλοποίησης», σχολίασε ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης, που είχε συνάντηση χθες με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη.

«Για άλλη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια “νέα” κυβερνητική δράση, χωρίς στην ουσία της να περιλαμβάνει τίποτα νέο σ’ αυτήν, πέραν την καταφυγή στις γνωστές πλέον και συνυφασμένες με την κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφανείς διαδικασίες που μας κουβάλησε στις αποσκευές της ως προίκα του πάλαι ποτέ διεφθαρμένου και πελατειακού πολιτικού συστήματος. Αυτή τη φορά ανακοίνωσε το “νέο” (!!!) Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Αντώνης Τρίτσης”, κρατώντας το ίδιο χρηματοδοτικό πλαίσιο και προσκλήσεις με τον “ΦιλόΔημο”, το φιλόδοξο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε να δείξει μόνο επιτυχίες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, με διαφάνεια και αξιοκρατία, και τύχαινε μεγάλης αποδοχής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασχέτως πολιτικής καταγωγής», επισημαίνεται σε αιχμηρή ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News