Έκκληση: «Απαγορεύστε την ίππευση γαϊδουριών στη Σαντορίνη!»

Ελλάδα
Έκκληση: «Απαγορεύστε την ίππευση γαϊδουριών στη Σαντορίνη!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων

Επιφανείς συγγραφείς κάνουν έκκληση από κοινού με την PETA στον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας: «Απαγορεύστε την ίππευση γαϊδουριών στη Σαντορίνη!»

Η Uta Over, η Waltraud Lederer, η Katia Simon, ο Neil Griffiths και ο Rindert Kromhout υπογράφουν επιστολή της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων

Ελλάδα/Στουτγκάρδη, 26η Μαΐου 2020 – Γαϊδουράκια και μουλάρια εξακολουθούν να τυγχάνουν εκμετάλλευσης στη Σαντορίνη ως «ταξί»: Στις 13 Μαίου οι συγγραφείς Uta Over, Waltraud Lederer, Katia Simon, Neil Griffiths και Rindert Kromhout μαζί με την οργάνωση PETA Γερμανίας απευθύνθηκαν στον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων είχε δημοσιεύσει τόσο το 2018 όσο και το 2019 βιντεοσκοπήσεις που κατέγραφαν τον εξαναγκασμό των γαϊδουριών και μουλαριών να ανεβοκατεβαίνουν περισσότερα από 500 σκαλιά από το λιμάνι έως την πόλη των Φηρών, κουβαλώντας τουρίστες στην πλάτη τους.

Τα εξουθενωμένα ζώα δέχονται χτυπήματα με στειλιάρια για να προχωρήσουν και υποφέρουν εξαιτίας της κακής τοποθέτησης των σαμαριών από επώδυνα γδαρσίματα, ενώ αναγκάζονται να περιμένουν κάτω από το μεσογειακό ήλιο δίχως νερό και σκιά την επόμενη διαδρομή.

Στην επιστολή αυτή η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων και οι συγγραφείς – που όλοι στο σύνολό τους έχουν γράψει έργα με θέμα τα γαϊδουράκια και τις ανάγκες τους – καλούν τον υπουργό να συμβάλλει στην απαγόρευση της ίππευσης. 

«Παρά τις υποσχέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης η κατάσταση των ζώων παραμένει αμετάβλητη: Συνεχίζουν να ξυλοκοπούνται, να στερούνται επαρκούς τροφής και νερού, και να αναγκάζονται να μεταφέρουν πολύ βαρείς για αυτά αναβάτες στη ράχη τους.

Η σημερινή μεταχείριση των όνων και των ημιόνων είναι μια διαρκής παραβίαση των κανόνων προστασίας ζώων. Ευχαριστούμε τους συγγραφείς για την υποστήριξή τους και ελπίζουμε ότι ο υπουργός Μάκης Βορίδης θα ταχθεί επιτέλους δυναμικά υπέρ της απαγόρευσης της βασανιστικής για τα ζώα ίππευσης», δήλωσε η Annabella McΙntosh, συντονίστρια για την Ανατολική Ευρώπη της ΡΕΤΑ Γερμανίας.

Παραβιάσεις του ελληνικού νόμου περί της προστασίας των ζώων και κίνδυνος για τους ανθρώπους

Μέρος του συνθήματος της PETA λέει ότι: «Ο ρόλος των ζώων δεν είναι να μας ψυχαγωγούν ούτε να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Η μεταφορά των τουριστών από γαϊδουράκια και μουλάρια συνδέεται ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων περιστάσεων με κακοποίηση ζώων.

Η εξάλειψη της παράνομης αυτής κατάστασης είναι εφικτή μόνο μέσω ενός απαγορευτικού νόμου. Η πρόκληση πόνου και ταλαιπωρίας στα ζώα αποτελεί παραβίαση του ελληνικού νόμου περί προστασίας των ζώων.

Εξάλλου η χρήση των γαϊδουριών και μουλαριών είναι έτσι και αλλιώς περιττή καθώς οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το τελεφερίκ και τη μετάβασή τους από το παλιό λιμάνι έως την πόλη των Φηρών.

Την επικινδυνότητα των ιππεύσεων όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τον άνθρωπο, αποδεικνύει ένα περιστατικό από το έτος 2015, κατά το οποίο μια γυναίκα στη Σαντορίνη ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από ένα γαϊδούρι. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κάθε λίγο και τόσο συμβαίνουν καταστάσεις που θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η PETA ζητά ριζικές αλλαγές

Παγκοσμίως περίπου 50 εκατομμύρια γαϊδούρια και μουλάρια τυγχάνουν εκμετάλλευσης για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων. Τα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν δικαίωμα σε μια διαβίωση που ανταποκρίνεται στις επιταγές της προστασίας των ζώων και στη σωματική ακεραιότητα, κάτι που δεν πρέπει να παραβιαστεί μέσω της χρήσης τους ως «μεταφορικό μέσο» για τους τουρίστες.

Μόνο μια απαγόρευση θα μπορέσει να εξασφαλίσει στα ζώα μια ζωή χωρίς κακοποίηση. Για το λόγο αυτό η PETA απαιτεί ρητά την άμεση απαγόρευση της ίππευσης. Όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης για την προστασία των ζώων δεν τηρούνται ούτε ελέγχονται επαρκώς έως τώρα, και τα παραπτώματα σπάνια τιμωρούνται.

Για το λόγο αυτό η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων υποθέτει πως και οι περαιτέρω αυστηροποιήσεις  των μέτρων – οι οποίες είναι να τεθούν σε ισχύ την καλοκαιρινή περίοδο του 2020 – δε θα επιφέρουν επαρκή βελτίωση. Επιπλέον η PETA καλεί όλους τους τουρίστες να μην υποστηρίξουν αυτήν την «παράδοση».             

Σχετικά με τους συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς που υπέγραψαν την επιστολή της PETA Γερμανίας στον Μάκη Βορίδη εξιστορούν στα έργα τους ιστορίες για γαϊδουράκια και μοιράζονται τις ειδικές τους γνώσεις αναφορικά με τις ανάγκες των ζώων αυτών.

Ως ειδική για άλογα και γαϊδούρια η Uta Over συνέταξε πολλά βιβλία και άρθρα με θέμα τα ζώα αυτά, των οποίων τακτικά προασπίζεται τα δικαιώματά τους. Η συγγραφέας Waltraud Lederer γράφει παιδικά και ειδικά βιβλία με θέμα τις ιστορίες διαφόρων γαϊδουριών.

Η συγγραφέας Κatia Simon εξέδωσε τρία παιδικά βιβλία που «συνοδεύουν» το γαϊδαρο Elias. Αλλά και ο ολλανδός συγγραφέας Rindert Kromhout εξιστόρισε στα έργα του τα βιώματα ενός γαϊδάρου. Δύο κομμάτια από τη σειρά παιδικού βιβλίου του με τον τίτλο «Το μικρό γαϊδουράκι» κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική γλώσσα.

Ο Neil Griffiths είναι επίσης γνωστός ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Στο έργο του «Damson the Donkey» ο βρετανός διηγείται πως ο γάιδαρος Damson αλλάζει τη ζωή μιας οικογένειας.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News