Πώς ακριβώς θα γίνει η άρση του Lockdown

Ελλάδα
Πώς ακριβώς θα γίνει η άρση του Lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υφυπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέλυσαν τα βήματα σε όλους τους τομείς

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασαν σήμερα οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ

Το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα, είναι γέφυρα ασφάλειας, δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Γεμάτο αιρεσιμότητας το επόμενο δίμηνο, πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπία, κάτι που τονίστηκε και από τους άλλους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργό, οι οποίοι ανακοίνωσαν το σχέδιο της επανεκκίνησης.

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση  για τον νέο κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει «ενισχυμένο», είπε.  Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών.  Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί  στις νέες ανάγκες. «Τα καταφέραμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας  που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου.  

Υποχρεωτική η μάσκα

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Μεταξύ άλλων τα στάδια τα οποία ανακοινώθηκαν για την μετάβαση στην κανονικότητα:

Από 4 Μαΐου:

Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS.

Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία.

Δευτέρα 4 Μαΐου

Μετακινήσεις -Απελευθέρωση μετακινήσεων εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ιδίας περιφερειακής ενότητας) –συνεχής επαναξιολόγηση με ορίζοντα την ολική απελευθέρωση

*Αναψυχή -Ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες (μη οργανωμένες)

*Συναθροίσεις-Σύσταση περιορισμού δημόσιων συναθροίσεων έως 10 άτομα

*Χώροι Θρησκευτικής λατρείας-Ατομική λατρεία με περιορισμό συναθροίσεων έως 10 άτομα

Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Όσα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης. Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Από τις 4 Μαΐου 

Λιανικό εμπόριο, βιβλία, γραφικής ύλης, οπτικά αθλητικά είδη, καταναλωτικές αγορές, φυτά, λαϊκές αγορές

Παροχή υπηρεσιών

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

Σε κάθε επιχείρηση, επιτρέπεται 4 άτομα ανά 20 τ.μ. Από 20-100 4 άτομα +1 ανά 10 τ.μ.

Άνω των 100 τ.μ. δώδεκα άτομα +1 άτομο ανά 15 τμ10.00 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση. Υποχρεωτική η μάσκα για όλους εντός καταστημάτων.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο απελευθερώνεται από 7.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ.

11 Μαΐου

Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές επιχειρήσεις)

Σχολές οδηγών

- Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες

18 Μαΐου

- Ζωολογικά πάρκα - βοτανικοί κήποι

- Αρχαιολογικοί χώροι

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (δεν επιτρέπονται υπηρεσίες σε καθήμενους)

1 Ιουνίου

- Εμπορικά κέντρα (χρήση μάσκας + γάντια για τους εργαζόμενους, χωρίς καθήμενους)

- Ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ.

- Εστιατόρια - καφετέριες

Εντός Ιουνίου (5ο στάδιο)

- Κινηματογράφοι (1,5 μέτρο ανά κάθισμα - 60% πληρότητα)

- Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Εντός Ιουνίου (6ο στάδιο)

Πάρκα αναψυχής

- θεματικά πάρκα παιδότοποι

Εντός Ιουνίου (7ο στάδιο)

Εστιατόρια, Καφετέριες

Από 11 Μαΐου:

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου.

Από 17 Μαΐου:

Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Δευτέρα 18 Μαΐου

*Δευτεροβάθμια εκπαίδευση -Α και Β Λυκείου -και Α, Β και Γ Γυμνασίου

*Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)

Οικονομική και Κοινωνική Δραστηριότητα

*Πολιτισμός-Αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι

Από 1 Ιουνίου:

Ενδέχεται να ανοίξουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία

Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου

Στην εστίαση

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Μέσα στον Ιούνιο:

Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Γενικός πληθυσμός

*Μετακινήσεις -Πιθανή ολική απελευθέρωση

Κλειστά θα παραμείνουν

Τα ΚΑΠΗ όπου με νεότερη ανακοίνωση θα επανακαθοριστεί το άνοιγμα όπως και τα νηπιαγωγεία

Δε θα λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα τα κλειστά γυμναστήρια

Κλειστές και οι παιδικές χαρές

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ

 Άτομα 3ης ηλικίας (ισχυρή σύσταση για συνέχιση του «Μένουμε Σπίτι»)

Χρονικός περιορισμός

Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12πμ έως τις 6πμ

Σύσταση για χρήση ΙΧ, αναστολή δακτυλίου για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κατά το πρώτο κρίσιμο δίμηνο

Πρόβλεψη για χρήση των ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) μόνο από εργαζόμενους για προσέλευση και αποχώρηση από εργασία

Ωράριο προσέλευσης (Αθήνα - Θεσσαλονίκη)

Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

* Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα από τις 9πμ έως τις 10πμ

* Ώρα έναρξης εμπορικών καταστημάτων 10πμ

Εργασία εξ αποστάσεως

Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο (πλην Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Εθνικού Συστήματος Υγείας) και τον ιδιωτικό τομέα για το 70% των εργαζομένων κατά τον μήνα Μάιο

Ειδικά θέματα

* Δυνατότητα αναστολής εργασίας για τους γονείς με παιδιά έως 15 ετών

* Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το Σχέδιο Σταδιακής Αποκλιμάκωσης

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News