Ελλάδα

Σύψας: Οι κανόνες για επιστροφή στα θρανία – Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με βασικούς κανόνες μέσα και έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα»

Για το «αγκάθι» της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μαθητές θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τις συνήθειές τους και να ακολουθούν βασικούς κανόνες.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οπωσδήποτε υπάρχει ένας βαθμός ανησυχίας, με την έννοια ότι ο ιός παραμένει κοντά μας. Όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε και άνοδο των κρουσμάτων και των επιδημικών καμπυλών. Είναι μια πηγή ανησυχίας κι ελπίζουμε το καλοκαίρι να ισχύσει ό, τι ισχύει για όλους τους κορονοϊούς. Δηλαδή η θερμοκρασία να έχει επίδραση πάνω στο λεγόμενο Ρ-0 έτσι ώστε η επιδημία να μην εξαπλώνεται. Αλλά η ανησυχία υπάρχει».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με βασικούς κανόνες μέσα και έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: «Αποστάσεις ασφαλείας. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τους συνανθρώπους μας σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Ο δεύτερος κανόνας είναι πως απολυμαίνουμε συνεχώς τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ο τρίτος προέκυψε σήμερα και αφορά στις περιπτώσεις που δεν μπορεί αν τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων. Εκεί έρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους».

Αναφερόμενος στην ανησυχία των γονιών σχετικά με το πώς ακριβώς θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες στα σχολεία, ο κ. Σύψας απάντησε: «Το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η Επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ρ-0 πάνω από το 1. Έτσι, ως Επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται».

Παράλληλα δήλωσε πως θα υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας: «Θα υπάρχουν τόσα παιδιά σε κάθε αίθουσα ώστε να τηρείται ο κανόνας των δύο μέτρων. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας που έχει θέσει η Επιτροπή μας. Το πώς θα γίνει η διαρρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, είναι κάτι που θα το δούμε. Εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, αφού θα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα, δε νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία. Αυτό όμως θα το εξειδικεύσουμε στην συνέχεια».

«Όλα αυτά είναι δύσκολες ασκήσεις, αλλά για όλα θα υπάρξουν λύσεις», είπε κληθείς να απαντήσει στο πώς θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις για παράδειγμα στα σχολικά λεωφορεία.

«Πιστεύω ότι είναι αυτές οι ασκήσεις πολύ πιο εύκολες από αυτό που ζήσαμε όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια με τα παιδιά. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα βρούμε τις λύσεις για να είμαστε ασφαλείς και τα σχολεία ανοιχτά», τόνισε.

Στην συνέχεια μίλησε για το κατά πόσο τα παιδιά θα μπορούν αφού επιστρέψουν στα σχολεία, να βλέπουν και τους παππούδες τους: «Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Τα παιδιά που έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να μην πάνε σε αυτή τη φάση στα σχολεία, αλλά να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Προτεραιότητά μας είναι αν προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό όλα θα ληφθούν υπόψιν για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

iPaidia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια