Υπουργείο Υγείας: 16 νέα κρούσματα - Σταθερός στους 130 ο αριθμός των θανάτων

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 16 νέα κρούσματα - Σταθερός στους 130 ο αριθμός των θανάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

47 ασθενείς διασωληνωμένοι - 2.506 συνολικά τα κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έναρξη της ενημέρωσης του ανέφερε πως υπάρχουν 2.760.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Ανακοινώθηκαν 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με τον αριθμό να φτάνει στα 2.506 συνολικά.

47 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων 13 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

63 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως δεν καταγράφηκε νεκρός την σημερινή ημέρα με το σύνολο των θανόντων να παραμένει στους 130.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη στα πρωτοδικεία που ανοίγουν εκ νέου, για τα οποία συνίσταται η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων που θα βρίσκονται εντός αίθουσας και η παρουσία αντισηπτικού.

Για την μετακίνηση των πολιτών προς Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και Υποθηκοφυλακεία, θα στέλνουν μήνυμα στον 13033 με τον κωδικό Β2.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες. Αν δεν χαλαρώσουμε οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ζωής μας θα επιτύχουν», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα.

Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lock down για 18 μήνες»;

Αναφορικά με τυχόν μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως ιοί του αναπνευστικού εμφανίζουν μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό.

«Για τον κορωνοϊό  ο ρυθμός μεταλλάξεων είναι βραδύς σε σχέση με την γρίπη. Αυτό αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αντίθετος με την τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας επικαλούμενος επιστημονικά δεδομένα και μελέτες σημαντικών επιστημόνων όσον αφορά στους κορωνοϊούς,  τοποθετήθηκε λέγοντας, ότι αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αναπτύξει ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ένας άνθρωπος  που θα προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ο καθηγητής ανέφερε πως μόλις χτες ο ΠΟΥ διεύρυνε την λίστα των συμπτωμάτων του ίου, σε μια προσπάθεια να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελαφριά συμπτωματολογία  και να αφήσει έξω από αυτήν μόνο όσους είναι ασυμπτωματικοί.

Σε αυτά ανήκουν η μείωση της αίσθηση στην γεύση και την όσφρηση, ο  πονοκέφαλος, η ρίγη και οι μυαλγίες.

Μια αμερικανική έρευνα επιβεβαίωσε την άποψη πως υπάρχει ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν συμπτώματα και μπορούν να κολλήσουν τον συνάνθρωπο τους.

Μάλιστα το 50% των μεταδόσεων, σύμφωνα με την έρευνα, προέρχεται από ασυμπτωματικούς και από ασθενείς με ελαφριά συμπτωματολογία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το κάθε σπίτι θα πρέπει να διαθέτει ένα οξύμετρο στο σπίτι του, απάντησε: «Δεν είμαι προπαγανδιστής της ιδέας που λέει όλοι να έχουμε από ένα οξύμετρο στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά να δίνουμε προσοχή σε τυχόν συμπτώματα Θέλει ιατρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και εργαστηριακό έλεγχο. Δεν δίνει θεραπεία το οξύμετρο, την θεραπεία την δίνει ο γιατρός».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News