Ελλάδα

Κύπρος: Σταθερή εικόνα στην Κύπρο, 20 νέα κρούσματα

Το διάγγελμα Αναστασιάδη

Στα 20 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.905 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

«Τα δεδομένα των τελευταίων 24 ωρών μας χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί εδραιώνουν την πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι μέρα με την μέρα η επιδημιολογική εικόνα που σχηματίζεται μπροστά μας συνάδει με τις προσδοκίες και τις στοχεύσεις μας», δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκκης, ενώ ο δρ. Μάριος Λοΐζου είπε ότι «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα».

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 736, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 1.742 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια και έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα.

Επίσης, από σύνολο 600 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίστηκαν 7 κρούσματα, ενώ από σύνολο 141 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκαν δύο θετικά περιστατικά.

Επιπλέον, από σύνολο 303 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε ένα κρούσμα και από 119 δείγματα, που λήφθηκαν από πολίτες που επαναπατρίστηκαν, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα των 20 χιλιάδων εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν, από το Σάββατο 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα στις 16:00, συνολικά 4.776 εργαστηριακές εξετάσεις.

 Έκκληση Ν. Αναστασιάδη: Μην ακούσετε τους παράφωνους που ταυτίζουν την πίστη στο Θεό με την επιλογή του θανάτου

Έκκληση στους πολίτες να τον εμπιστευτούν ώστε «όλοι μαζί να τα καταφέρουμε» απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του για το Πάσχα. Τους καλεί επίσης να μην ακούσουν τους παράφωνους που ταυτίζουν την πίστη στο Θεό με την επιλογή του θανάτου, αλλά τη συνετή φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας, «Σήμερα, δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου στο διάγγελμά του καθιστά σαφές πως κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές της Επιστημονικής Ομάδας, αποφασίστηκε η στρατηγική για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και όχι η ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης.

«Η εφαρμογή θα εξαρτηθεί και είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία μείωσης των κρουσμάτων, της προόδου δηλαδή, συνέχισης της αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που η συντριπτική πλειοψηφία παραδειγματικά επιδεικνύει. Καμία πλάνη δεν χωρεί, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Αυτό που σήμερα φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, μπορεί εύκολα, αν αγνοήσουμε τους κινδύνους, να γίνει ανεξέλεγκτο την επομένη», τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στο διάγγελμά του καλεί όλους για άλλη μια φορά να τηρήσουν με αυστηρότητα τα προστατευτικά μέτρα, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην υποκύψουν στον πειρασμό να επισκεφθούν τα χωριά ή τα εξοχικά τους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει πως χάριν στις θυσίες των πολιτών και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για σκληρά μέτρα εγκαίρως, «καθημερινά καταγράφεται βελτίωση, ενώ η ελπίδα για πλήρη έλεγχο γίνεται ακόμα πιο εμφανής».

«Θέλω να σας βεβαιώσω πως με τη βοήθεια και της επιστημονικής ομάδας έχουμε σχεδιάσει το κάθε βήμα, το κάθε μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Με την ίδια σύνεση σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, και την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα προκαλέσει η πρωτόγνωρη κρίση που έπληξε την ανθρωπότητα. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε για άλλη μια φορά. Με τη δική σας συνεργασία και τη συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου τις οποίες θέλω και πάλι θερμά να ευχαριστήσω, σας βεβαιώ πως θα τα καταφέρουμε», τονίζει ο Πρόεδρος.

Επίσης ο Νίκος Αναστασιάδης στέλνει μήνυμα σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, σε όσους περνούν τη δοκιμασία και την αγωνία επιβίωσης και σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και τους εύχεται δύναμη και κουράγιο.

«Η σκέψη μου στρέφεται ακόμα σ’ όσους αγωνιούν για την αβεβαιότητα του αύριο, είτε εργαζόμενους είτε επιχειρηματίες.

Στρέφεται την ίδια ώρα σ’ αυτούς που δικαίως αποκαλούνται ήρωες της πρώτης γραμμής, τους επαγγελματίες υγείας, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους εθνοφρουρούς, τα στελέχη της Πολιτικής Άμυνας, τους θηροφύλακες, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους στις διάφορες ζωτικές Yπηρεσίες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις καθ’ ημέραν ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και να κρατούν ακόμα την ελπίδα ζωντανή», αναφέρει.

Αναφέρει ότι τιμά επίσης όλες και όλους που δοκιμάζονται ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητων, αλλά επιβαλλόμενων περιορισμών, που μας στερούν την ελευθερία διακίνησης και επιλογής, την επαφή με αγαπημένους μας, το δικαίωμα να εκδηλώσουμε, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, τον σεβασμό και την πίστη μας, να ζήσουμε και να χαρούμε όπως συνηθίζαμε τις ημέρες του Πάσχα.

«Είναι για όλα τούτα τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης που τρέφω προς όλους εσάς, που θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χάρη στον επαγγελματισμό, τις θυσίες, την υπομονή και τον πατριωτισμό σας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι», καταλήγει ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια