Υπουργείο Υγείας: 49 θάνατοι στην Ελλάδα, 82 νέα κρούσματα

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 49 θάνατοι στην Ελλάδα, 82 νέα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1314 κρούσματα συνολικά

Νέα στοιχεία έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας

Για αύξηση των ασθενών οι οποίοι διασωληνώθηκαν μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας κατά την έναρξη της σημερινής του ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, στη χώρα μας υπάρχουν 82 νέα κρούσματα και συνολικά 1.314.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 49 και 85 άνθρωποι έχουν διασωληνωθεί.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, 20 ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και γι' αυτό τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά μέχρι σήμερα στα 1.314.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

20 νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα έχουν ανιχνευτεί 20 νέα κρούσματα σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Το κρουαζιερόπλοιο ελέγχθηκε από ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπως ενημέρωσε.

*82 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

*20 άλλα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

*1314 κρούσματα συνολικά

*49 θάνατοι συνολικά

*85 διασωληνωμένοι

«Οι θάνατοι αυξάνονται, όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά του εξωτερικού αλλά δείχνουν την επιθετικότητα του ιού, 16732 εργαστηριακά τεστ έχουν διεξαχθεί», όπως είπε ο λοιμωξιολόγος.

Πώς να χρησιμοποιούμε τις μάσκες

Σειρά οδηγιών έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας, για το πώς θα φοράμε τις μάσκες. Είπε, δηλαδή, ότι δεν προστατεύουν απόλυτα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για να μην κολλήσει κάποιος.

Αναφέροντας για άλλη μία φορά μία σειρά οδηγιών που πρέπει να ακολουθούμε, όπως τόνισε «ο ΠΟΥ συστήνει οι υγιείς να μην φορούν μάσκας, κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τη διασπορά του ιού».

Ο κ. Τσιόδρας επίσης επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είναι «είναι ώρα για επιστημονική στάση, είναι ώρα για ομοψυχία. Τα μέτρα που παίρνουν οι περισσότερες χώρες αποδίδουν, ωστόσο είναι ένας ιός που εύκολα μεταδίδεται».

Επίσης όπως ανέφερε: «Τα μέτρα έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου μέχρι 120.000 θανάτους. Είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ. Σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ τα καλύτερα μέτρα είναι αυτά που εφαρμόζουμε», αν χαλαρώσουμε όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

Ν. Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας  

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες, στη μετακίνηση των πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης ανακοίνωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Επίσης ενημέρωσε πως ελήφθησαν 8.340.000 μάσκες από την Κίνα, ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρόσφερε 10 εκ. ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού.

«Θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι θα παρακολουθούνται μέσω τηλεϊατρικής, ενώ θα λειτουργούν Κέντρα Υγείας», σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό».

Τόνισε επίσης ότι σε λίγες ημέρες μπαίνει σε λειτουργία το μητρώο ασθενών με κορωνοϊό και θα παρακολουθούνται μέσω τηλεϊατρικής.

Επανέλαβε για άλλη μία φορά, τονίζοντας πως: «Έχουμε βρεθεί σε μια κρίσιμη καμπή σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας εξαρτάται από την πειθαρχία μας. Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, θα ανταλλάξουμε ευχές από το τηλέφωνο και θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Η επιμονή στον στόχο θα φέρει το αποτέλεσμα. Μένουμε σπίτι».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News