Κορωνοϊός: Καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας – πρόστιμα έως και 1εκ. ευρώ στους παραβάτες

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας – πρόστιμα έως και 1εκ. ευρώ στους παραβάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεσηκώνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ετοιμάζει η κυβέρνηση

Φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων κυρίως στα ιατρικά είδη καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα ορίζεται επακριβώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί «εδώ και τώρα να θωρακιστεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας και να σταματήσει η αισχροκέρδεια»! Ανάλογες καταγγελίες κάνει στη “Νέα Κρήτη” και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ζητώντας μέτρα προστασίας καταναλωτών και εργαζομένων!

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο αναφέρει : «“Ατομικά μέτρα προστασίας” δε σημαίνει να ψάχνει ο καθένας μόνος του να βρει μάσκες προστασίας και αντισηπτικά ενώ αυτήν την ανάγκη θα έπρεπε να την καλύπτει το κράτος οργανωμένα και δωρεάν. Ένα προϊόν που κοστίζει μόλις κάποια λεπτά του ευρώ γίνεται αντικείμενο άθλιας αισχροκέρδειας, μπροστά στις ανάγκες εκτεταμένης προστασίας. Ακόμα και στο τεστ για τον κορωνοϊό υπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως κρατικός έλεγχος. Μάλιστα, με αφορμή την αισχροκέρδεια που υπάρχει στις μάσκες, στελέχη της κυβέρνησης, με “πρώτο βιολί” τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεδιάντροπα αναφέρουν πως “οι τιμές στον καπιταλισμό καθορίζονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση”, αποδεικνύοντας στην πράξη πως τα μέτρα προστασίας του λαού εξαρτώνται από το κέρδος των επιχειρήσεων.

Η συνολική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση! Είναι επείγουσα ανάγκη να πάρει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θωρακίζοντας το δημόσιο Σύστημα Υγείας».

«Εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια»

Εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια, σε μια εποχή που κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει το αύριο, καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” και ο Μανόλης Πεπόνης.

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου λέει χαρακτηριστικά: «Παρατηρείται μια αισχροκέρδεια όχι σε μεγάλο βαθμό και όχι απ’ όλους, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αλλά στα είδη υγιεινής και στα ιατρικά είδη ξαφνικά έχουν πολλαπλασιαστεί οι τιμές υπερβολικά. Θεωρούμε ότι καλώς η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν σε αυτά τα είδη. Το θέμα είναι βέβαια να εμφανιστούν αυτά τα είδη, γιατί και με το πλαφόν καμιά φορά “εξαφανίζονται” και... “εμφανίζονται” μετά... Εν πάση περιπτώσει, οι μέρες που διανύουμε είναι ό,τι καλύτερο για να αισχροκερδήσουν κάποιοι. Και δεν μπορεί, μια ζωή, ο απλός ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα και κάποιοι να παίζουν με τον πόνο τους και να αισχροκερδούν...».

Ο Μανόλης Πεπόνης καλεί τους πάντες σε επαγρύπνηση... «Και θα πρέπει να καταγγέλλουμε και το παραμικρό φαινόμενο που θα παρουσιάζεται. Γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει. Και σαν κοινωνία θα πρέπει να σταθούμε και σε αυτό το θέμα υπεύθυνα...».

Και ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι καταγγελίες δεν είναι κάτι κακό... αλλά αντίθετα είναι καλό προς το κοινωνικό σύνολο. «Και μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία μας καλά-καλά δεν έχει βγει ακόμα από μια κρίση δέκα χρόνων, όπου υπέφερε ο κόσμος πολλά. Ειδικά ο εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχος... Και σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε και μια πανδημία μαζί με την οικονομική κρίση, από την οποία πανδημία ο καθένας δεν ξέρει αν θα επιβιώσει την επόμενη μέρα...».

Στα ντόπια προϊόντα

«Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί στα οπωροκηπευτικά. Μάλιστα, δεν υπάρχει και η κίνηση που απαιτείται για να πουλιούνται και τα προϊόντα αυτά, επειδή ο κόσμος μένει στο σπίτι του», λέει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

«Στα ιατρικά είδη γίνεται χαμός. Αλλά σε μας δεν έχει φανεί ακόμα κάτι τέτοιο. Φοβούνται οι άνθρωποι να μαζεύονται σε μεγάλα καταστήματα. Και μας παραγγέλνουν μάλιστα ντελίβερι. Εμένα με κουράζει. Αλλά παρ’ όλα αυτά συστήνω κι εγώ στους πελάτες μου να μην έρχονται να ψωνίζουν. Και τους τα πάω εγώ στο σπίτι με τα γάντια. Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει προστασία για μας. Γιατί ο κόσμος δεν είναι όσο θα έπρεπε υπάκουος», λέει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Αυξημένη κίνηση σε πατάτες και πορτοκάλια

Ωστόσο, αυξημένη είναι η κίνηση σε πατάτες και σε πορτοκάλια. Ο κόσμος ψωνίζει πατάτες ως είδος πρώτης ανάγκης, ενώ για να θωρακίσει τον οργανισμό του ο καταναλωτής θα πάει πρώτα στα πορτοκάλια.

«Αλλά προς το παρόν αυξήσεις στις τιμές αυτών των προϊόντων δεν υπάρχουν. Ωστόσο, επειδή πια ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα εισαγόμενα, θα υπάρξουν πάλι οι επιτήδειοι που θα πλύνουν τις πατάτες Αιγύπτου και θα τις πουλήσουν σαν πατάτες Κρήτης», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των οπωροπωλών. Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πλυμένες πατάτες, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ελληνοποιημένες Αιγύπτου»!

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η πατάτα της Αιγύπτου είναι πιο φτηνή. Και κινείται γύρω στα 60 λεπτά το κιλό. Από 70 μέχρι 90 λεπτά το κιλό είναι οι τιμές της ντόπιας πατάτας. Και επειδή υπάρχει ο φόβος τώρα, δε θα ξαναπεί κανείς ότι πουλάει πατάτα Αιγύπτου...».

Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης λέει μάλιστα ότι πρέπει να απαγορευτεί το πλύσιμο της πατάτας, γιατί «με το νερό, που συνήθως είναι βρομόνερο ανακυκλούμενο, δημιουργούνται στη φλούδα πληγές και εισχωρούν μέσα πάσης φύσεως μικρόβια...».

Γύρω στα 70 με 80 λεπτά το κιλό είναι η τιμή στο ντόπιο πορτοκάλι από Χανιά, Φόδελε και αλλού. Επίσης και στα λεμόνια η τιμή είναι γύρω στο 1 ευρώ. Οι τιμές και σε αυτά τα είδη παραμένουν οι ίδιες με τα περυσινά επίπεδα.

Πώς θα ορίζεται η αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με το protothema.gr, στην ΠΝΠ θα περιγράφεται επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και τα αποθέματα. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης των επίμαχων προϊόντων το διάστημα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

«Ουσιαστικά θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από κανέναν. Οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα για όσους πιάνονται ιδιαίτερα τσουχτερά, πέραν του γεγονότος ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις», δήλωνε απ’ την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.

 Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις

Σε ο,τι αφορά τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που πωλούν ακριβά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, η ΠΝΠ θα δίδει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να παρεμβαίνει για τη διακοπή τους ενώ παράλληλα θα διενεργείται και έλεγχος στις συγκεκριμένες εταιρείες απ' τα κλιμάκια των ελεγκτών.

 Η παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού

 Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το «χαρτί» της διατίμησης κρίνεται πολύ σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία ουσιαστικά γνωστοποίησε πως θα επιτρέψει στους παραγωγούς να θέσουν ανώτατη τιμή μεταπώλησης των προϊόντων τους ώστε να δεσμεύουν και τη λιανική. Μία κίνηση που ήλθε μετά και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους των εταιρειών που παράγουν αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια πως δεν έχουν αλλάξει τις τιμές τους μετά την «έκρηξη» της υγιειονομικής κρίσης και πως διατηρούν ίδια την τιμολογιακή πολιτική.

 ΠΑΜΕ «Εδώ και τώρα να θωρακιστεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση αναφέροντας ότι «μπροστά στην ανάγκη να προστατευτεί ο λαός απέναντι στον νέο κορωνοϊό κάνει προσπάθεια να μετατοπίσει αλλού τις ευθύνες, αφήνοντας διάτρητο το δημόσιο Σύστημα Υγείας και εκτεθειμένους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που σε αυτές τις συνθήκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έχοντας να κονταροχτυπηθούν με τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναλώσιμα και σε μέτρα ατομικής προστασίας. Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας που αναφέρονται συνεχώς. Είναι ανάγκη, χρειάζεται να τηρούνται απ’ όλους! Τα ατομικά μέτρα είναι “φτερό στον άνεμο” αν δεν υπάρχει από πίσω ένα Σύστημα Υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει και συλλογικά να προστατεύει την εργατική-λαϊκή οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο. Η μάχη δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, που ακόμα και τώρα, εν μέσω την πανδημίας, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες. Εδώ και τώρα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Σε αυτές ειδικά τις συνθήκες χρειάζεται να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News