Έβρος: Επεισόδια στο φυλάκιο Καστανέων - Με πέτρες και ξύλα επιτίθενται οι μετανάστες

Ελλάδα
Έβρος: Επεισόδια στο φυλάκιο Καστανέων - Με πέτρες και ξύλα επιτίθενται οι μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός

Χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών γίνεται αυτή την ώρα ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανέων.

Αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός. Οι πρόσφυγες - μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Μηνύματα της κυβέρνησης στους μετανάστες

Όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, στο φράχτη μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος.

Τα μηνύματα είναι στις εξής γλώσσες: Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές).

Άγρια επεισόδια και στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Επεισόδια ξέσπασαν στο λιμάνι της Θέρμης στη Μυτιλήνη με αφορμή την άφιξη μίας λέμβου με 50 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προπηλάκισαν δημοσιογράφους και φωτογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ ομάδα ατόμων ξυλοκόπησε άγρια μέλη ΜΚΟ, όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο.

Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει το λιμάνι μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών.

Πάνω από 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά το «μπλόκο» που υπάρχει στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με τον ιστότοπο eleftherotypo.gr, που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν στη Λέσβο είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας.

Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Έτοιμοι για «απόβαση» 150.000 μετανάστες & πρόσφυγες

Προετοιμασμένες για την απόπειρα αθρόων προσελεύσεων λέμβων από τα τουρκικά παράλια είναι οι ελληνικές αρχές, καθώς φαίνεται ότι απέναντι από τη Λέσβο υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που υπολογίζονται στις 150.000.

Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για την περιοχή στην υπόλοιπη Ανατολία.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με το kathimerini.gr, έχει προκύψει μετά την επεξεργασία στοιχείων που συγκέντρωσαν με διάφορους αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας τρόπους οι ελληνικές αρχές.

Η συγκεκριμένη εικόνα επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων ατόμων στα τουρκικά παράλια. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το τελευταίο 24ωρο μόνο έχει αυξηθεί η παρουσία γυναικών και παιδιών, κάτι που μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν συνέβαινε.

Τούρκοι πετούσαν χημικά στους αστυνομικούς για να περάσουν μετανάστες

Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο δείχνει δακρυγόνα να εκσφενδονίζονται από την τουρκική πλευρά προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

5.000 αποτροπές εισόδου και 60 συλλήψεις

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Μαρτυρία μετανάστη: «Ήμουν στη φυλακή και μας είπαν “φύγετε”»

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Halk TV, μετέδωσε μαρτυρία μετανάστη που κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν "φύγετε"».

Στη συνέχεια, ο μετανάστης ανέφερε: «Θα πάω στην Ευρώπη για να σωθώ».

Βίντεο πηγή: GRtimes

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News