Έβρος: Ένταση και δακρυγόνα το βράδυ στα σύνορα - Έκτακτη σύσκεψη από Μητσοτάκη

Ελλάδα
Έβρος: Ένταση και δακρυγόνα το βράδυ στα σύνορα - Έκτακτη σύσκεψη από Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν παράνομες είσοδοι, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορα.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ αστυνομικών - προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.

Όπως μεταδίδει στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και ώρες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.

Συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα εξεταστούν και οι εξελίξεις που θα υπάρχουν, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι στη διάρκεια της νύχτας ενδέχεται να γίνουν προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος στον Εβρο, σύμφωνα με την kathimerini.

Υπενθυμίζεται ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν παράνομες είσοδοι, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορα.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες την Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε το βράδυ και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό πως η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο για το Σάββατο ταξίδι του σε Σάμο, Λέσβο και Χίο, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νησιωτών. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Αθήνα σταμάτησε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Βέτο άσκησε η Ελλάδα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ  όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Η χώρα μας προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό. Οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Αγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κίνηση προέκυψε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού τάγματος που έχει οδηγήσει σε απώλειες 33 στρατιωτών. Πιθανότατα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, καθώς υπάρχουν ακόμα πτώματα θαμμένα κάτω από χαλάσματα.

Φωτογραφία αρχείου

topontiki - ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News