Συνάντηση Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών: Στο «επίκεντρο» το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα
Συνάντηση Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών: Στο «επίκεντρο» το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι τουρκικές προκλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις και είπε «όχι» (σχεδόν) σε όλα στον Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις καθώς και την αντίρρησή του στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και στα «καλλιστεία» -όπως τα χαρακτήρισε- για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.

Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά.»

Συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος των δυο πολιτικών προσώπων στην αρχή της συζήτησης τους.

Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη. Τώρα σε βλέπω καλύτερα. (σ.σ.: ήταν άρρωστη στην τελευταία συνάντηση που είχαν).

Γεννηματά: Ξεκουραστήκαμε τις γιορτές. Εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά.

Μητσοτάκης: Ήταν τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.

Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει, πριν φύγεις, εθνική γραμμή, αλλά δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση, όμως επιμένω στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν θα έχουμε αποκλίσεις. Θα το διαπιστώσεις στη συνάντησή μας.

Γεννηματά: Να μη μας θεωρούν οι άλλοι δεδομένοι.

«Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε η Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες της λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κυρία Γεννηματά.

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ΄ αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη Φώφη Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Έτσι έκλεισε ο πρώτος κύκλος επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός εισέπραξε διπλό «Όχι» από Τσίπρα - Γεννηματά για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως τη γραμμή συνεννόησης, ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News