default-image

«Ναι» στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων - Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ελλάδα
«Ναι» στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων - Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση για τις γερμανικές επανορθώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, διά της “έγερσης”, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών απουσίαζαν από την αίθουσα της Βουλής.

Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια η πρόταση του προεδρείου της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία βασίστηκε στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Το σχέδιο καταψηφίστηκε μόνο από τη Χρυσή Αυγή, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν: Όπως ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Θανάσης Παφίλης, το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι προτίθεται να ενημερώσει άμεσα τη γερμανική κυβέρνηση, με ρηματική διακοίνωση, για τις αξιώσεις της Ελλάδας, οι οποίες σχετίζονται με τις κατοχικές καταστροφές, τις δολοφονίες των ναζί, το κατοχικό δάνειο και τις κλοπές θησαυρών και κειμηλίων.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων χθες, καθώς, εάν είχε πράξει κάτι τέτοιο νωρίτερα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι συνδέει τις διεκδικήσεις με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία», λέγοντας συγκεκριμένα για τον Αλέξη Τσίπρα ότι, ενώ «πούλαγε» παλικαρισμούς στο εσωτερικό, ενώπιον της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέδωσε πρωτίστως ηθική παρά υλική αξία στις ελληνικές αξιώσεις. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι νομικά θα είναι πολύ δύσκολη η διασφάλιση επανορθώσεων από τη Γερμανία, ωστόσο διευκρίνισε ότι η χώρα μας έχει καλύτερα ερείσματα στη διεκδίκηση αποζημίωσης για το κατοχικό δάνειο που επέβαλαν οι ναζί στην Ελλάδα.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «μεγαλοστομίες και φθηνά επικοινωνιακά κόλπα από τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ απέδωσε στην Κουμουνδούρου προεκλογικές σκοπιμότητες.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων, γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Ας τονιστεί ότι ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μίλησε για « πονηρό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να “ψαρέψει” ψήφους από την Αριστερά».

Επί της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών τοποθετήθηκε χθες και ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό και απαράγραπτο».

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι «το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης των προγόνων μας δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους τη θηριωδία του ναζισμού».

«Αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν, αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον. Σε αυτόν τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη. Διότι έχουν επικίνδυνα αναδειχθεί αναθεωρητικοί της Ιστορίας, όσοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες. Ναζιστικές θηριωδίες που ο τόπος μας, η Κρήτη, γνώρισε πολύ καλά.

Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων στη Μάχη της Κρήτης προκάλεσε το μένος του κατακτητή, αφού ως αντίποινα ήδη από τις αρχές του Ιουνίου του 1941 ξεκίνησαν από το Κοντομαρί και την Κάντανο οι εκτελέσεις των αμάχων. Και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής στον Αλικιανό, την Παλιόχωρα, τα χωριά του Κέντρους στο Ρέθυμνο, τα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας, τα Ανώγεια, στα χωριά της Μεσαράς, στο Μονοφάτσι, στα Αστερούσια και την Πεδιάδα. Η Κρήτη είναι από άκρη σε άκρη ένα σημείο μαρτυρίου», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδάκης.

Β. Κεγκέρογλου

«Πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε πολλές παραλείψεις και ευθύνες, όπως η παντελής έλλειψη αναφοράς στις αποζημιώσεις των θυμάτων. Κάτι τέτοιο όμως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν πρέπει να αποδυναμώσει την απαραίτητη εθνική ομοψυχία και την αντίστοιχη δυναμική της διεκδίκησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί λύση για τη διευθέτηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Το ελληνικό κράτος οφείλει σε πνεύμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας να προβεί σε όλες τις νομικές και διπλωματικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, που δε θα έχει μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως ιστορικό αντίκρισμα. Η προσπάθειά μας αφορά όχι μόνο την πολύ καθυστερημένη υλική αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών και την καταβολή αποζημιώσεων. Αφορά την ιστορική δικαίωση των θυμάτων και ενός ολόκληρου λαού», επισήμανε ακόμη ο κ. Κεγκέρογλου.

Μ. Συντυχάκης

«Δεν ταιριάζει, ούτε αξίζει να υποστεί η μνήμη των εκτελεσμένων της επαρχίας Βιάννου, της Κανδάνου, των Ανωγείων, της Δαμάστας, του Άνω Μέρους και πολλών άλλων δεκάδων μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Κρήτης τέτοια βάναυση προσβολή», ανέφερε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.

Ο κ. Συντυχάκης έκανε λόγο για προεκλογική αξιοποίηση του επίμαχου θέματος. Εξάλλου, ο Ηρακλειώτης βουλευτής χαρακτήρισε ως κίνηση εντυπωσιασμού, εκ μέρους της κυβέρνησης, την απόφασή της να συζητηθεί λίγο πριν τις εκλογές το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

«Κύριος στόχος της κυβέρνησης με αυτή την κίνηση είναι να ανεβάσει την προεκλογική, ανούσια αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., και να αποπροσανατολίσουν από κοινού τον λαό, για να υφαρπάξουν την ψήφο του, ξεπλένοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική τους», εξήγησε ο Μ. Συντυχάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενιαία και στο σύνολό τους.

Ένταση με Χρυσή Αυγή

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία το ΚΚΕ ψήφισε τη δική του, ξεχωριστή πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, συγκεκριμένα μέτρα και βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Είμαστε υπερήφανοι διότι δε σταματήσαμε ποτέ να εγείρουμε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όταν κάποιοι άλλοι έκαναν, κοινώς, την πάπια», είπε χθες ο κ. Παφίλης, ο οποίος αποκάλεσε «θρασίμια» και «κότες» τους χρυσαυγίτες.

Ο Θανάσης Παφίλης τούς χαρακτήρισε ως απογόνους «των συνεργατών των ναζί και των ταγματασφαλιτών, που φωτογραφίζονταν δίπλα σε κρεμασμένους Έλληνες και σήμερα έχουν σβάστικες στα μπράτσα τους. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έδωσε πολύ αίμα και ότι είναι έτοιμο να το ξανακάνει για να συντριβεί ο φασισμός, που είναι η πιο σκληρή μορφή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Μετά την ομιλία του κ. Παφίλη, πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για πατριωτισμό. Το στέλεχος του ΚΚΕ ανταπάντησε ότι «οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ορκίζονται στον Χίτλερ και δεν το λένε διότι είναι “κότες”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News