Ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει τον Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης

Ελλάδα
Ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει τον Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνεται από τον πάπα για Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στο Προσφυγικό

Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρότεινε ο Πάπας Φραγκίσκος για Νόμπελ Ειρήνης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μιλώντας, μεταξύ άλλων για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη που βαραίνει την Ελλάδα και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

«Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι "καυτή πατάτα" το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κάνοντας επίκληση σε ρήση που του είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει», συμπλήρωσε.

«Μίλησε στην καρδιά μου»

Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για τον Πρωθυπουργό, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του. Αλέξης Τσίπρας. Μου εξήγησε τα προβλήματα και στο τέλος μίλησε στην καρδιά μου λέγοντας: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία. Αυτή η φράση του, αξίζει το Νόμπελ (Ειρήνης)».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Πάπα στο Βατικανό το 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και ζήτησε αναθεώρηση του μεταναστευτικού.

Η επόμενη συνάντηση τους ήταν το 2016, όταν ο Ποντίφικας είχε έρθει στην Ελλάδα και μετέβη στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειας στο προσφυγικό ζήτημα.

Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους ήταν το 2017 όταν ο Πάπας είχε δεχθεί τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στην έδρα της για τα 60 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ρώμης και είχε με όλους σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες.

«Οι ευχαριστίες του Ποντίφικα για την προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των προσφύγων, με έκαναν να αισθανθώ περήφανος», είχε γράψει τότε στο twitter ο κ. Τσίπρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News