default-image

Οι εκλογές του 2019 θα μας... στοιχίσουν εκατομμύρια ευρώ

Ελλάδα
Οι εκλογές του 2019 θα μας... στοιχίσουν εκατομμύρια ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετά μεγάλο ποσό για να στηθούν οι κάλπες στην χώρας

Πέραν των άλλων, το 2019 θα είναι και μια... ιδιαίτερα ακριβή χρονιά. Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (τέσσερις αν υπολογίσουμε τη β' Κυριακή των αυτοδιοικητικών) θα μας βγάλουν από... μπόλικα λεφτά. Για την ακρίβεια, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι εκλογές του 2019 θα κοστίσουν ούτε λίγο-ούτε πολύ... πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ! Κάποιοι υπολογισμοί μάλιστα (που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί) μιλάνε ακόμη και για... 95 εκατομμύρια!

Προσπερνάμε ότι κάμποσα από αυτά τα (πολλά!) εκατομμύρια θα πάνε σε “φίλους και γνωστούς” μέσω απευθείας αναθέσεων (ένεκα σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε ήδη) και πάμε... στο παρασύνθημα.

Στον προϋπολογισμό έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους 75 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση των εκλογικών αναμετρήσεων της χρονιάς. Σε αυτό το κονδύλι περιλαμβάνονται θεωρητικά όλα τα έξοδα των εκλογών της χρονιάς - η προμήθεια του εκλογικού υλικού, η μεταφορά αυτού του υλικού (προς και από τα τμήματα), οι αποζημιώσεις των συμμετεχόντων, οι χορηγήσεις και διαφημίσεις, η λειτουργία των εκλογικών τμημάτων και πολλά ακόμη.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν από εκλογές, επισημαίνουν ότι το κονδύλι των 75 εκατ. δεν είναι επαρκές και εκ των πραγμάτων θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 εκατ. ακόμη. Γι' αυτό φταίει η αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν τα χρονικά όρια της διαδικασίας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές... ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές (ενδεχόμενο όχι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά όχι και αδύνατο), θα χρειαστούν... 12.000 εκλογικά τμήματα επιπλέον για να εξελιχθεί ομαλά η εξαιρετικά απαιτητική τριπλή εκλογή!

Πάντως, το ότι στήνονται μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, είναι... οικονομικό. Καθώς το 2015, όταν στήθηκαν τρεις φορές κάλπες (δύο εθνικές εκλογές, Ιανουάριο και Σεπτέμβριο, και το δημοψήφισμα τον Ιούνιο) ξεχωριστά, το συνολικό ποσό ξεπέρασε τα 115 εκατομμύρια ευρώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News