default-image

Μακρύς ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Ελλάδα
Μακρύς ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δύο με τρεις μήνες η επικύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων οικόπεδων στη Βουλή

Μακρύς αποδεικνύεται τελικά επί του πρακτέου ο δρόμος για να πάμε από τις μονογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνες και μελλοντική αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στις τελικές υπογραφές και στην επικύρωση από τη Βουλή!

Για το μέτωπο έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης, το πρώτο κομβικό βήμα έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και είχαμε τη μονογραφή των σχετικών συμβάσεων για τα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και της ισχυρής γαλλο-αμερικανικο-ελληνικής κοινοπραξίας που έχει επιλεγεί.

Τότε, στις αρχές φθινοπώρου, υπήρχε ένα κλίμα ενθουσιασμού. Υπήρχαν προσδοκίες ότι μέχρι τα τέλη του 2018 θα είχαμε τις τελικές υπογραφές και την επικύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης από το Κοινοβούλιο και, άρα, με τις αρχές του 2019 η κοινοπραξία που έχουν συστήσει ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonΜobil, ο γαλλικός κολοσσός της Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μπορούσε να βάλει μπρος τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο ίδιος ο υπουργός χθες, στη διάρκεια του Athens Energy Forum 2019, εκτίμησε ότι τόσο οι συμβάσεις της Κρήτης όσο και του Ιονίου θα πάνε στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες

Τελικά, όμως, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Υπάρχει ακόμα αρκετό “ψωμί” σε διαδικαστικό-γραφειοκρατικό επίπεδο και από ό,τι φαίνεται οι συμβάσεις θα χρειαστούν δυο-τρεις μήνες για να πάνε προς επικύρωση στη Βουλή!

Αυτό προκύπτει με βάση τις σχετικές πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης ως προς το πού βρισκόμαστε διαδικαστικά με τις συμβάσεις παραχώρησης για τα κοιτάσματα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού μας...

Μια σχετική καθυστέρηση έχει προκύψει σε σχέση με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το κείμενο της οποίας βρίσκεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το energypress, η ΕΔΕΥ εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, και αφού πρώτα συγκέντρωσε τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης και ενσωμάτωσε τις όποιες παρατηρήσεις, έχει στείλει το κείμενο στο ΥΠ.ΕΝ. Η αρμόδια διεύθυνση από ’κει και πέρα πρέπει να ετοιμάσει σχετικό σχέδιο απόφασης για να αποσταλεί στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον ίδιο και μαζί με τα κείμενα των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν μονογραφηθεί θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον τελικό έλεγχο της νομιμότητας.

Στη συνέχεια, σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αυτά θα πάνε στη Βουλή προκειμένου να κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσχεδίου και να ψηφιστούν. Ο ίδιος ο υπουργός χθες στη διάρκεια του Athens Energy Forum 2019 εκτίμησε ότι τόσο οι συμβάσεις της Κρήτης όσο και του Ιονίου θα πάνε στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες.

Η εκτίμηση μοιάζει μάλλον αισιόδοξη, καθώς είναι πιθανόν να πάμε στο τρίμηνο.

Αναφορικά με την παραχώρηση του Ιονίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ έχει στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς το κείμενο των συμβάσεων, όπως και της ΣΜΠΕ, που ήταν έτοιμη από τον προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες να έχει ολοκληρώσει τον προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι το “πακέτο” της σύμβασης μαζί με τη ΣΜΠΕ του Ιονίου θα είναι έτοιμα για τη Βουλή.

Πηγές θέλουν ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος να σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή και των τριών συμβάσεων “Νότια” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” καθώς και του “Ιονίου”.

Πάντως το έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να είναι πιο εύκολο με τις συμβάσεις της Κρήτης, αφού είχε προηγηθεί εκείνη του Ιονίου.

Ενόχληση επενδυτών

Δυσφορία για τις αργές διαδικασίες

Σημειώνεται ότι οι περιοχές της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. και του Ιονίου στην κοινοπραξία Repsol-ΕΛ.ΠΕ. Το σίγουρο, όπως και να έχει, είναι ότι οι επενδυτές επιθυμούν την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσουν το ερευνητικό τους έργο. Ήδη άλλωστε διακριτικά, αλλά εμφανώς, έχει καταγραφεί δημόσια μια ενόχληση, δυσφορία των επενδυτών για την αργή πορεία των διαδικασιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News