Διεκδικούν αυξήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ελλάδα
Διεκδικούν αυξήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιδιώκουν την υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας  

Αυξήσεις, μετά από δύο χρόνια σταθερότητας, διεκδικούν φέτος μέσα από τη νέα Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, που επιδιώκουν να υπογράψουν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου. Αυτό αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος τους ΕΚΗ Νίκος Κοκολάκης, που εκφράζεται θετικά για το κλίμα των πρώτων συναντήσεων, που ήδη έχουν γίνει, με τη νέα διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης.

«Εμείς εδώ στον νομό Ηρακλείου ως εργαζόμενοι διεκδικούμε καλύτερες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των αυξημένων καθηκόντων μας», είπε ο συνδικαλιστής, αναλύοντάς μας όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην παρούσα φάση για τον κλάδο του.

«Υπάρχει Κλαδική Σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα ξενοδοχεία. Και από τώρα που μιλάμε ισχύει ήδη. Όμως εμείς είμαστε στη διαδικασία να υπογράψουμε τοπική ΣΣΕ στον νομό Ηρακλείου. Και αυτό το κάνουμε επειδή έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Ο νομός Ηρακλείου έχει τα περισσότερα 5άστερα ξενοδοχεία στη χώρα. Οι πελάτες που έρχονται εδώ είναι πιο απαιτητικοί. Και θα σας δώσω ως παράδειγμα το επίδομα μεταφοράς που έχουμε εμείς από το κέντρο του Ηρακλείου προς τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε Αγία Πελαγία, Χερσόνησο και Μάλια. Οπότε κάποια τέτοια θεσμικά, που δεν τα έχει η Κλαδική, τα έχουμε ενσωματώσει στην Τοπική Σύμβαση και επιδιώκουμε να τα συμπεριλάβουμε και στη νέα Τοπική Σύμβαση που διαπραγματευόμαστε αυτήν την περίοδο», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Για τις αυξήσεις που διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, ο πρόεδρός τους είπε πως «δε θα ήθελα προς τον παρόν να μιλήσω με συγκεκριμένα νούμερα, αλλά από ’κει και πέρα ζητάμε κάποιες αυξήσεις που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τις διεκδικήσουμε. Πάντως, η σύμβαση που είχαμε και έχει λήξει τώρα, αφού είμαστε στη φάση της μετενέργειας, δεν είχε αυξήσεις για τα τελευταία δύο χρόνια. Ο λόγος ήταν ότι είχε καταργηθεί η Ένωση Ξενοδόχων και έτσι δεν μπορούσαμε να έχουμε αύξηση αποδοχών. Είχαμε όμως καλύτερα θεσμικά σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση. Η σύμβαση είχε γίνει με διαιτητική απόφαση και τότε οι διαιτητές δεν είχαν βάλει αύξηση. Σήμερα όμως που έχει ξαναδημιουργηθεί Ένωση Ξενοδόχων, βλέπουμε ότι υπάρχει μια καλή διάθεση απέναντί μας. Έχουν δει και οι ξενοδόχοι κάποια πράγματα»...

Μισθολογικές ανισότητες τέλος

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, «υπήρχαν μισθολογικές ανισότητες από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Είχε καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της Κλαδικής Σύμβασης και έτσι επικρατούσαν οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις. Επικρατούσαν οι Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κατεβάσει τους μισθούς σε κάποια ξενοδοχεία σε ποσοστό μέχρι και 30% κάτω! Άρα λοιπόν εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε περιπτώσεις σε ξενοδοχεία που ζητάμε αύξηση 30%, γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις αμοιβές που ίσχυαν σε προηγούμενα χρόνια. Φανταστείτε ότι ήταν ξενοδοχεία που πλήρωναν 600 και 700 ευρώ.

Τώρα λοιπόν που έγιναν υποχρεωτικές οι συμβάσεις, θα έχουμε ξενοδοχεία στα οποία οι μισθοί θα ανέβουν σημαντικά, ειδικά σε εργαζόμενους κάτω των 25 ετών»!

Σήμερα ο κατώτατος βασικός μισθός, όπως έχει υπογραφεί από την Τοπική ΣΣΕ του νομού Ηρακλείου, κυμαίνεται από 790 έως 850 ευρώ τον μήνα, όταν με βάση την Εθνική Σύμβαση ο βασικός μισθός των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι πολύ χαμηλότερα, όπως και των άλλων εργαζομένων, στα 586 ευρώ τον μήνα.

«Από ’κει και μετά έρχεται το επίδομα γάμου 10%, το εποχικό επίδομα άλλο ένα 10%, το επίδομα της σχολής επίσης 10%. Είναι κάποιες ειδικότητες, όπως των μαγείρων και των καμαριέρων, που δικαιούνται ένα ανθυγιεινό 5% ή 10%. Άρα επανέρχονται όλα αυτά τα επιδόματα. Και θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να εναρμονιστούν βάσει αυτών των συμβάσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων επαναπρόσληψης.

«Όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους στο ξενοδοχείο που εργάζονταν στην προηγούμενη τουριστική σεζόν, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τη θέση εργασίας. Αυτό προβλέπεται και από την Τοπική Σύμβαση. Είναι υποχρέωση τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, ώστε αν τυχόν δεν τους πάρουν και φέτος στη δουλειά, να τους το πουν εγγράφως μέχρι τις 15 Μαρτίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News