Ελλάδα

«Εξοντωτική η ποινή της καθαρίστριας» λένε εργαζόμενοι των ΟΤΑ

"Η ποινή της καθαρίστριας πρέπει να αναιρεθεί" λένε οι εργαζόμενοι

Ικανοποίηση προκάλεσε η προσωρινή αποφυλάκιση της καθαρίστριας που παρουσίασε πλαστό απολυτήριο μέχρι να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής της. Το «Δίκτυο» Εργαζομένων στους ΟΤΑ κάνει λόγο «για εξοντωτική ποινή που επιβλήθηκε στην 53χρονη που πρέπει να αναιρεθεί».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Η μαζική λαϊκή και κοινωνική  κατακραυγή  για την υπερβολική ποινική καταδίκη-φυλάκιση 10 ετών- που είχε επιβληθεί στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο, οδήγησε  στην παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  και στη συνέχεια το 5μελές Κακουργιοδικείο Λάρισας να αποφασίσει χτες την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Τώρα αγωνιά να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης της ποινής της στον Άρειο Πάγο, όποτε και θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει στη φυλακή ή όχι, η εάν θα της επιβληθεί διαφορετική ποινή για παραποίηση δημόσιου έγγραφου.

Ως Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι:Πρόκειται για εξοντωτική ποινική καταδίκη σε πλήρη αναντιστοιχία με το αδίκημα και αυτό προκαλεί τα δίκαια αισθήματα των ανθρώπων της δουλειάς και ολόκληρης της κοινωνίας και πρέπει να αναιρεθεί.

Φέρνει στη επιφάνεια  τον τρόπο που λειτουργεί και αποφασίζει η αστική δικαιοσύνη. Που χρησιμοποιεί ως εργαλείο ένα νομικό  και δικαστικό πλαίσιο το οποίο είναι άδικο, ταξικό και ισοπεδωτικό και οδηγεί σε άδικες εξοντωτικές αποφάσεις  ανθρώπους του μόχθου. Αναδεικνύει και μια σειρά νοσηρά φαινόμενα που υπάρχουν και αναπτύσσονται στην καπιταλιστική κοινωνία. Πολύ περισσότερο στην εποχή της κρίσης και όχι μόνο οικονομικής αλλά και κρίσης, αξιών, οραμάτων και  ηθικής κατάπτωσης. Όταν πρόσωπα που έχουν καταχραστεί δημόσια περιουσία, έχουν πλουτίσει από αυτό, πρόσωπα που έχουν αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή κυκλοφορούν ελεύθερα, αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία η υπερβολική φυλάκιση της καθαρίστριας. 

Η μη νόμιμη, άδικη και  πρωτίστως μη ηθική πράξη παραποίησης απολυτηρίου μπορεί να στέρησε τη θέση από κάποιον άλλον συνυποψήφιο που αναζητούσε εργασία. Απαιτείται  ορθότερη και ποιο δίκαιη διάκριση μεταξύ  των αδικημάτων. Όχι ατιμωρησία αλλά και όχι εξοντωτική φυλάκιση εάν αναζήτησε εργασία με ένα μη νόμιμο τρόπο.

 

 Δεν υιοθετούμε και δεν δικαιολογούμε την πλαστογράφηση του απολυτηρίου, αλλά θεωρούμε υπερβολική την 10χρονη φυλάκιση της. Διαχωριζόμαστε πλήρως από αυτούς που καταθέτουν πλαστά χαρτιά είτε για να βρουν εργασία, είτε να αναιλειχθούν κατά την διάρκεια της εργασίας και  πλαστογραφούν απολυτήρια, πτυχία, βαθμούς, σε βάρος του διπλανού τους συνανθρώπου. Η παραποίηση, πλαστογράφηση στοιχείων,  ακόμα και για την εξεύρεση εργασίας είναι ξένη με την κουλτούρα και την ηθική της εργατικής τάξης.

 

Η εργασία, με αξιοπρεπή μισθό  είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, είτε έχουν είτε όχι απολυτήριο και τίτλο σπουδών.  Για το δικαίωμα αυτό αγωνιζόμαστε, συγκρουόμαστε με τις αντεργατικές πολιτικές και απαιτούμε σταθερή εργασία όλους.

 

ΔΕΝ  αναζητούμε πλαστά χαρτιά και πτυχία. Με αξιοπρέπεια, ηθική, αλληλεγγύη και χειραφέτηση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές».                

 

Σχόλια