Βουλή: Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ελλάδα
Βουλή: Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

«Η πρόταση της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρο της λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια οι καναλάρχες και θέλετε να ζητά άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει την Αγία Γραφή κύριε Μητσοτάκη», «προτείνετε έναν συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα»

Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε «η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και προσέθεσε «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε».

«Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»

«Είναι η ώρα το Κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. Να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Προσέθσε πως γνωρίζει «ότι δεν θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα, γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί, είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος, είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες» και σημείωσε:

«Έτσι όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια. Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους».

«Είμαι βέβαιος, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. Αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ. Αυτό ελπίζω να αποφασίσουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση και συναίνεση. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, το πολιτικό μας καθήκον, οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, που υπηρετούμε, που θέλουμε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και εργασίας»

«Το τελευταίο μεγάλο θέμα που αγγίζει η πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το θέμα της κοινωνικής προστασίας της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση των νεοφιλελεύθερων, ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους», δήλωσε με έμφαση από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτή λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους», έκλεισε το σχετικό απόσπασμα ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους»           

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κ. Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;»

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

«Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους»               

Σε σειρά ζητημάτων που εθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για το δημοψήφισμα ενδεικτικώς διερωτήθηκε: «Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθοδοξο Συναγερμό».

Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

«Είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και για τη βουλευτική ασυλία»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, «ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», καθώς και «να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

«Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία»

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους. «Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών», εξήγησε προσθέτοντας «νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. «Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας», σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση και θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία και έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Αυτές είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας» προσέθεσε και τόνισε:

«Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, "προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης" (Ρόζα Λούξεμπουργκ). Πρέπει να σκεφθούμε σε πιο σύστημα οδηγούμαστε εάν δεχθούμε ότι ο λαός κάνει λάθη και πρέπει να δώσουμε την εξουσία σε εκείνους που δεν κάνουν λάθη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία».

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε»

Επισημαίνοντας ότι η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με την πρόταση, αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή προσδοκία και απαίτηση»

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

«Σήμερα πλέον έχουμε την δυνατότητα να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες της χρεοκοπίας και της κρίσης»

Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, οι μπαχαλάκηδες και οι έμποροι ναρκωτικών θα πεταχθούν έξω»

Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσεέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.

Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».

Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση σαν εργαλείο»

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προυποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης»          

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει την συζήτηση από την ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

- Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

- Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

- Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση σαν εργαλείο»

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προυποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά:

«Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Κύριε Τσίπρα, αρκετά»

Μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής , η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά.

Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.

Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».

Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.

Λίγο αργότερα απαντώντας στη κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας πως επιδιώκοντας την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε:

«Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο. Η αγωνία που βγάζετε και δήθεν με τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε να δείτε με ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, σε ποια κυβέρνηση θα μπούμε, η αγωνία σας δείχνει ότι έχετε τεράστια ανασφάλεια γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός τα ξανασκέφτεται όλα και ανατοποθετείται. Εμείς λοιπόν απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει τη χώρα από την κρίση. Το σχέδιο μας αυτό, το λέμε στον ελληνικό λαό και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προοδευτική αλλαγή, είναι ανατροπή και αξιοπρέπεια. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μη φύγουν άλλα κ. Τσίπρα. Και αυτό θα το πετύχουμε εμείς. Εμείς και στην προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά». Και κατέληξε αναφέροντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

«Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, πως στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ»

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως με αυτό τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία γιατί το ζήτησε ο ελληνικός λαός, στον οποίο μετά το δημοψήφισμα τέθηκε στην κρίση του και ο συμβιβασμός με τους εταίρους. «Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη» - για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδικά πάντως για το άρθρο 86, ο πρωθυπουργός είπε πως ο εμπνευστής του ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραμένει σημαντικό στέλεχος του κόμματος, και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως όταν μπορούσαν να αναθεωρήσουν τον άρθρο περί ευθύνης υπουργών και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν το έκαναν». 

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη - ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους - να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκπροσωπείτε την κλαδική των διαρρηκτών»

«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ - με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ - και με το 'πατριωτικό ΠΑΣΟΚ' που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε - η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα - τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».

Απάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο κ. Καμμένος ήταν παρών, ως βουλευτής και υπουργός, όλα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να του κάνω μια υπενθύμιση. Το 2010 ή το 2011, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν βουλευτή της πλειοψηφίας σας τον κ. Μπόλαρη, είναι αυτή η οποία παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν δικαιούστε να μην το θυμάστε γιατί ήσασταν εδώ. Το 2004-2005 δεν είχε βρεθεί ούτε ένας λογαριασμός σχετικός. Συνεπώς οι επιτροπές εκείνες, όλων των κομμάτων και εσείς και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα της αριστεράς, εντόπιζαν αδυναμία στοιχείων. Όταν όμως τα στοιχεία προέκυψαν και οι υποψίες απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες επιτρέψαμε, βοηθήσαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει.

Θυμάστε πολύ καλά ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας νομοθετικές επιβολές, έγιναν το 2010 και το 2011, αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κ. Λοβέρδος θα δει την υπογραφή του και της κ. Γεννηματά όταν οι ίδιοι λογαριασμοί, που τώρα ανοίχτηκαν, είχαν έρθει στην εξεταστική και τότε βεβαίωναν ότι ήταν λογαριασμοί τηλεφώνων», ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που βρέθηκαν τα εκατομμύρια. Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια και τότε θα δούμε τι υπάρχει από κάτω».

Μερικές από τις ομιλίες:

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία»

«Η κυβέρνηση επιχειρεί επί της ουσίας να ματαιώσει για μια δεκαετία κάθε γενναία αλλαγή του Συντάγματος, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμα και αυτήν την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία μόνο και μόνο για να εμποδίσει ένα γνήσιο και απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, οι συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει η κυβέρνηση να φέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος στην επιφάνεια δείχνει και τις αληθινές προθέσεις της, αφενός να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία έχει η ίδια δημιουργήσει (την οικονομία, τη συμφωνία των Πρεσπών, τη δραματική επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας, από κυβερνητικά σκάνδαλα) αφετέρου να μπλοκάρει μια πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και του Συντάγματος από τη Νέα Δημοκρατία.

«Και αυτό, το ομολόγησε κυνικά ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε πως μόνο και μόνο μη συναινώντας σε αυτά που θεωρούνται ότι είναι εμβληματικά τμήματα του νεοφιλελευθερισμού να μπουν στην αναθεώρηση, όπως είναι κατεξοχήν το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουσιαστικά εμποδίζουμε την αναθεώρησή τους για δέκα χρόνια μια που το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ίδια αναθεώρηση πριν περάσουν πέντε χρόνια» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«Η αναθεώρηση που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό πριν από δυόμισι χρόνια και όλως τυχαίως, εκκινεί εντέλει τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και προβλέπεται να διαρκέσει μόλις δύο μήνες. Μόνο και μόνο αυτή η fast track διαδικασία που έχει επιλεγεί συνιστά έμπρακτη απόδειξη της περιφρόνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους θεσμούς και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» είπε ακόμη η κ. Κεραμέως.

Καταλήγοντας η κ. Κεραμέως κάλεσε να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οπισθοδρόμηση και στην αντιμεταρρύθμιση προσθέτοντας: «Αρκετά μείναμε πίσω εξαιτίας των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων. Ας μη χαθεί άλλη μία ευκαιρία. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πάρα πολύ αυστηρά».

«Αναθεώρηση γενναία, σύγχρονη και ορθολογική, όπως η χώρα και οι εποχές που άλλαξαν, έχουν ανάγκη»

Η πρόταση του φορέα στον οποίο είναι επικεφαλής (Νέα Ελληνική Ορμή- ΝΕΟ) για τη συνταγματική Αναθεώρηση θα εισφέρει σε όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενημέρωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Όπως είπε, η Νέα Ελληνική Ορμή αγγίζει το χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και προωθεί μια Αναθεώρηση γενναία, σύγχρονη και ορθολογική, όπως η χώρα και οι εποχές που άλλαξαν, έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για συναίνεση, όπως ανέφερε η κ. Παπακώστα, η ΝΕΟ προτείνει:

- Την αποδέσμευση της εκλογής του ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής, εκλογή από τον λαό μετά την τρίτη ψηφοφορία των 3/5 και μετά την παρέλευση τριμήνου, επανάληψη των ψηφοφοριών ανά μήνα καθώς και λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

- Τη διακριτότητα κράτους- Εκκλησίας με την διατήρηση του προοιμίου του Συντάγματος αναλλοίωτη ενώ η αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων πρέπει να έχει ως πυλώνα την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και το δικαίωμα της ελεύθερης διαμόρφωσης θρησκευτικής συνείδησης. Όπως ξεκαθάρισε συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 3 στη βάση της αρχής ότι η κοινωνία και τα μέλη της μπορεί να θρησκεύονται το κράτος όμως όχι.

- Τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές και αυτοδιοικητικές αλλαγές.

- Μη κρατικά ΑΕΙ.

- Ψήφο και εκλογή βουλευτών από την Ομογένεια.

- Κατοχύρωση της πνευματικής δημιουργίας.

«Δεν θα ξαναέρθουν μνημόνια, χωρίς να προηγείται δημοψήφισμα»

«Δεν θα ξαναέρθουν μνημόνια, χωρίς να προηγείται δημοψήφισμα και δεν θα συνταγματοποιήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό βάζοντας μέσα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ύψος ελλειμμάτων» τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στον καιρό των μνημονίων χρειάζονται μια νέα ρύθμιση και αυτό κάνει η πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση".

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι «η κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, δηλαδή η αδυναμία του να αναπαραχθεί, δεν έχει λήξει, υπάρχει ακόμη» και προσέθεσε:.» Και η πόλωση και η απουσία συναίνεσης έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Έχει να κάνει με το ότι στην κρίση νομιμοποίησης αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν μπορείτε να το παραδεχθείτε. Είναι αδύνατο να κατανοήσετε πως η κοινωνία εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τους επαγγελματίες της πολιτικής εκτός της εξουσίας».

Σημείωσε ότι διαψεύστηκε η "Αριστερή παρένθεση" και εκτίμησε ότι θα διαψευστεί και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Είναι έπαινος για την πρότασή μας να την χαρακτηρίζετε ως συνταγματικό λαϊκισμό. Δηλαδή η πρότασή μας είναι τόσο λαοφιλής που μας ονομάζεται λαϊκιστές» είπε αντιπρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε «μακάρι η ελληνική κοινωνία να έχει χειραφετηθεί αυτά τα χρόνια και να θεωρεί ότι είναι σωστό να είναι το κράτος θρησκευτικά ουδέτερο, ότι είναι σωστό να μην υπάρχει πρωθυπουργός τεχνοκράτης, ότι είναι φιλολαϊκό να φύγουν οι επαγγελματίες πολιτικοί και να μην είναι αιώνιοι».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είναι υπέρ του σταθερού πολιτικού κύκλου στη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης από τότε που έχει εκλεγεί ζητά εκλογές.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το Κοινοβούλιο, να μιλήσουμε επί της ουσίας για να καταλάβει επιτέλους η κοινωνία ότι δεν είμαστε ίδιοι. Διότι με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, με την καταστροφολογία, με τη δαιμονοποίηση με τα ψέματα δεν μπορεί να κατανοήσει η κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει».

«Μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε το κράτος να καταστεί ουδετερόθρησκο»

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την αναθεώρηση τρόποι ώστε στο άρθρο 3 του Συντάγματος (και τα συναφή), να υπάρξει συγκεκριμένος καθορισμός και το κράτος να καταστεί όντως ουδετερόθρησκο με κάθε θρησκεία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Για παράδειγμα, αν είναι να πληρώνει το κράτος τους ιερείς, να πληρώνει και τους ιερείς των άλλων θρησκειών, να είναι πλήρως ουδετερόθρησκο ως προς τις τελετές, όπου χρειάζεται να υπάρχει θρησκευτική τελετή κοκ. Και, βεβαίως, υπάρχει και ο πολιτικός όρκος, όπου ο πολιτικός όρκος για αξιωματούχους του κράτους σε όλες τις βαθμίδες, είναι όρκος που ο υπάλληλος του κράτους συνάπτει με την αντίστοιχη κρατική Αρχή. Σε αυτήν τη λογική μπορούμε να προσεγγίσουμε όλα τα παραμένοντα προβλήματα με πλήρη ειλικρίνεια εκατέρωθεν», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς.

Σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «λαϊκίστικη από τη νεοφιλελεύθερη μεριά», σύμφωνα με την οποία όλα αυτά γίνονται για να φύγουν, δήθεν, από τον προϋπολογισμό, τον κρατικό, τα κονδύλια της μισθοδοσίας των ιερέων και να περάσουν στην Εκκλησία, όταν δεδομένου ότι η ίδια δήλωση λέει ότι το κράτος θα δίνει στην Εκκλησία το ισόποσο αυτού του ποσού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι οι ιερείς που θα φύγουν, έτσι, από την άμεση χρηματοδότηση του κράτους, ως Έλληνες πολίτες θα έχουν όλα τα δικαιώματα περίθαλψης, υγείας, εκπαίδευσης. Επιπλέον, τόνισε ότι το κράτος θα μεριμνά, ώστε αν έχει την ευθύνη χρηματοδότησης η Εκκλησία, να μην υποβιβάζονται οι ιερείς από αυτήν την εξέλιξη, που ενδεχομένως θα έχουν αργότερα οι μισθοί κ.λπ.

«Αυτά είναι απλά τεχνικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν, πιστεύω, συγκεκριμένα και κοινή συναινέσει ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, όταν ξεκινάμε από μια βάση που είναι αμοιβαία αποδεκτή, με αμοιβαίο σεβασμό», κατάληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ολοκληρώνουμε τις μεταρρυθμίσεις για απόκρουση και ανάταξη της νεοφιλελεύθερης επιδρομής στα δικαιώματα και τη Δημοκρατία»

«Εμβάθυνση της Δημοκρατίας και ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού» είναι το στίγμα της συνταγματικής αναθεώρησης κατά το κυβερνών κόμμα, όπως ξεκαθάρισε από την Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα» ανέφερε, καθώς, όπως σημείωσε, βασική προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού είναι να κρατήσει έξω από τη δημοκρατική πολιτική διαδικασία τα κεντρικά διακυβεύματα της οικονομίας.

«Εκεί έγκειται η προσπάθεια να "συνταγματοποιηθεί" ο χρυσός κανόνας. Εκεί έγκειται η προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε μία μόνο οικονομική πολιτική, πέραν της Δημοκρατίας, πέραν της πολιτικής λογοδοσίας, πέραν της θέλησης των πολιτών. Στο ίδιο επίπεδο κινείται και η προσπάθεια να στεγανοποιηθούν ολόκληροι χώροι της πολιτικής, όπως κεντρικοί τραπεζίτες να έχουν αποφάσεις επί πολιτικών ζητημάτων πολύ πέραν αυτών των αποκλειστικά τεχνικών και χρηματοοικονομικών» τόνισε ο κ. Καρούγκαλος.

Όμως, όπως επισήμανε, ο νεοφιλελευθερισμός συνεπάγεται μία υπονόμευση του ιστορικού συμβιβασμού του κράτους πρόνοιας, μία επίθεση κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων και των καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών.

«Δεν υπάρχουν στεγανά στις Δημοκρατίες. Δικαιώματα, ελευθερίες, ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά είναι αλληλένδετα. Και ακριβώς στην Ελλάδα είχαμε πικρή εμπειρία του γεγονότος αυτού, γιατί τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό σε καθεστώς έκλειψης της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Αυτήν τη στιγμή ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε με την αναθεώρηση ακριβώς αυτό: Μεταρρυθμίσεις, που σε πολύ δύσκολες περιόδους και χωρίς τα χέρια μας να είναι ελεύθερα επιχειρήσαμε όλη αυτήν την τετραετία, προς την κατεύθυνση της απόκρουσης και της ανάταξης αυτής της νεοφιλελεύθερης επιδρομής στα δικαιώματα και στη Δημοκρατία».

«Αναθεώρηση γενναία, σύγχρονη και ορθολογική, όπως η χώρα και οι εποχές που άλλαξαν, έχουν ανάγκη»

Η πρόταση του φορέα στον οποίο είναι επικεφαλής (Νέα Ελληνική Ορμή- ΝΕΟ) για τη συνταγματική Αναθεώρηση θα εισφέρει σε όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενημέρωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Όπως είπε, η Νέα Ελληνική Ορμή αγγίζει το χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και προωθεί μια Αναθεώρηση γενναία, σύγχρονη και ορθολογική, όπως η χώρα και οι εποχές που άλλαξαν, έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για συναίνεση, όπως ανέφερε η κ. Παπακώστα, η ΝΕΟ προτείνει:

- Την αποδέσμευση της εκλογής του ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής, εκλογή από τον λαό μετά την τρίτη ψηφοφορία των 3/5 και μετά την παρέλευση τριμήνου, επανάληψη των ψηφοφοριών ανά μήνα καθώς και λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

- Τη διακριτότητα κράτους- Εκκλησίας με την διατήρηση του προοιμίου του Συντάγματος αναλλοίωτη ενώ η αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων πρέπει να έχει ως πυλώνα την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και το δικαίωμα της ελεύθερης διαμόρφωσης θρησκευτικής συνείδησης. Όπως ξεκαθάρισε συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 3 στη βάση της αρχής ότι η κοινωνία και τα μέλη της μπορεί να θρησκεύονται το κράτος όμως όχι.

- Τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές και αυτοδιοικητικές αλλαγές.

- Μη κρατικά ΑΕΙ.

- Ψήφο και εκλογή βουλευτών από την Ομογένεια.

- Κατοχύρωση της πνευματικής δημιουργίας.

- Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

«Ιστορική ευθύνη η αναθεώρηση του Συντάγματος σε ζητήματα που είναι ώριμα»

Αυτή η Βουλή έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ζητήματα που είναι ώριμα, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, ένα άρθρο που εξαιτίας του «ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα».

Η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε τη θέση του κ. Βενιζέλου ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να πάρει πάνω από 179 ψήφους σε αυτήν τη Βουλή. «Αυτό το Σώμα, αυτήν τη στιγμή, αναλαμβάνει την ευθύνη που αυτός ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και εξαιτίας του άρθρου 86 και άρα χρειάζεται αναθεώρηση; Συναινούμε ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή προς αυτήν την κατεύθυνση θα το αναθεωρήσει; Αν δεν μιλήσουμε γι' αυτό, φοβάμαι ότι θέλουμε να φτιάξουμε έναν χυλό», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της διάρκειας της βουλευτικής θητείας, η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι «αυτή η κοινωνία, αυτήν τη στιγμή, ιδίως μετά την εμπειρία της κρίσης, φωνάζει ότι το πολιτικό σύστημα συγκροτήθηκε σε μια ελίτ, σε διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα, με ένα πελατειακό σύστημα και άρα πρέπει αυτό να σπάσει και άρα η βουλευτή ασυλία πρέπει να διαφοροποιηθεί και να αναθεωρηθεί». Η ίδια μίλησε και για την ανάγκη να περιληφθεί στην αναθεώρηση η βουλευτική θητεία με τρόπο ώστε η βουλευτική ζωή να μην επαγγελματοποιείται. «Πρέπει τώρα να απαντήσουμε σε αυτά. Όχι αύριο. Άρα, συναινέσεις σε τέτοια μείζονα άρθρα πρέπει να υπάρξουν», τόνισε.

Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι μπορεί η Βουλή να συναινέσει ώστε το κράτος να είναι ουδετερόθρησκο. «Πρέπει να συναινέσουμε ότι το κράτος δεν θρησκεύεται; Η κοινωνία θρησκεύεται ή δεν θρησκεύεται. Το κράτος, όμως, δεν θρησκεύεται. Πρέπει να συναινέσουμε; Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αναθεώρηση για να ισχυριστούν ότι θα καταργηθούν οι εκκλησίες, οι βαφτίσεις και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Υπήρξαν και άλλοι που έκαναν άλλα σόου με αυτό το άρθρο. Για μένα, προσωπικά, έπρεπε να καταργηθεί και η διατύπωση επικρατούσα θρησκεία. Ήδη, από τον Κοραή, υπάρχει αυτό το αίτημα. Αν δεν το φέρνουμε τώρα είναι γιατί όντως χρειάζονται συναινέσεις σε ένα κρίσιμο θέμα που ακουμπάει την παράδοση του ελληνικού λαού. Αλλά, τουλάχιστον, ας συμφωνήσουμε στα minima», υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κ. Αναγνωστοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην κρίση υπονομεύτηκαν δημοκρατικοί θεσμοί, η λαϊκή κυριαρχία, υπονομεύτηκε η ίδια η Δημοκρατία. «Είναι επείγον το κοινοβουλευτικό σύστημα να ξαναβρεί τρόπους να μην αποστεωθεί. Για να μη χάσει την πολιτική του δυναμική. Να συνομιλήσει πάλι με τον δρόμο. Να συνομιλήσει και να συνεγείρει τον λαό στην πολιτική πράξη. Δεν είναι κατεπείγον; Δεν χτυπάει η καμπάνα, όταν μάλιστα βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό του εκλογικού Σώματος απέχει από τις εκλογές; Όταν βλέπουμε την άνοδο της ακροδεξιάς; Δεν πρέπει να βρεθούν δρόμοι, με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, την άμεση δημοκρατία, σε συνδυασμό με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς;», είπε ο κ. Αναγνωστοπούλου. Σχολιάζοντας, δε, τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρότασή του για τα δημοψηφίσματα, σημείωσε: «Είμαι υπερήφανη για το δημοψήφισμα του 2015. Σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, αν το 62% του ελληνικού λαού δεν στεκόταν δίπλα στην κυβέρνησή του, η χώρα θα είχε βγει από την Ευρωζώνη, όπως το κανόνιζε ο Σόιμπλε! Ήταν μια μεγαλειώδης στιγμή. Απαξιώστε την όσο θέλετε. Εμείς και αυτοί ξέρουν... ».

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το συμπεριέλαβε στη δική του πρόταση, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι σε αυτό το θέμα «συμπυκνώνεται η σύγκρουση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων με τνο νεοφιλελευθερισμό και τις συντηρητικές δυνάμεις». Τέλος, επισήμανε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η περιφρούρηση, μέσα από τη γνώση και την έρευνα, του δημόσιου χώρου.

«Ανάγκη μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να καταλήξουν τα κόμματα σε προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα»

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη να καταλήξουν όλα τα κόμματα μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, σε προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έρθει μια νέα Ελλάδα.

Ο κ. Τζαβάρας διατύπωσε την επιφυλάκτικότητά του ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης στο να προχωρήσει η σημερινή Βουλή σε μια ουσιαστική αναθεώρηση, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο πώς εννοεί, κατά την άποψή του, η Αριστερά την έννοια του κράτους.

Ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι καθεμία από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην διαδικασία, αντί να εκφέρει μεγαλοστομίες, πρέπει να προσέλθει στο διάλογο έχοντας ξεκαθαρισμένη άποψη για το τι είναι κράτος. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ενώ από τον Ιούλιο του 2016 είχε δηλώσει ότι ξεκινά η μεγάλη αυτή διαδικασία που θα ανοίξει στο λαό, όμως πέρασαν δύο χρόνια και κανένα άνοιγμα δεν είδαμε στο λαό».

Ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα ασχολείται προληπτικά με την συνταγματικότητα των νόμων πριν από την ισχύ τους.

«Πρέπει να πάψει η Βουλή να παράγει αντισυνταγματικούς νόμους και να δημιουργεί την ύλη στη κοινωνία να προσφεύγουν στα ανώτατα δικαστήρια, να δημιουργείται μεγάλη αρρυθμία, και να καταρρέουν οι προσδοκίες της. Δεν μπορεί να ξεκινά ο διάλογος και να συνεχίζεται αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο», ανέφερε.

«Το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης του κράτους. Είναι ο κανόνας των κανόνων που ρυθμίζει το πώς λειτουργεί το κράτος, ποιες είναι και πώς κατανέμονται οι σχέσεις του με τον πολίτη, και από ποιες πράξεις πρέπει να απέχει το κράτος για να τους δίνει χώρο», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

«Δεν χρειάζεται στο Σύνταγμα να αναπτύξουμε τι είναι ιερό και πως υπάρχει στην ιστορία του αλλά κυρίως το πώς σέβεται το κράτος, αφενός την Εκκλησία και αφετέρου την ελευθερία του πολίτη».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι ιστορικά, πράγματι η Αριστερά έχει συναντηθεί με τη Δημοκρατία όμως, όπως είπε, «η δημοκρατία δεν βγήκε ευτυχής γιατί η Αριστερά έχει καχυποψία απέναντι στους αντιπροσώπους του λαού και δεν ενδιαφέρεται στην οντότητα του κράτους ως ελεύθερο, λαϊκό κράτος».

Κριτική άσκησε ο κ. Τζαβάρας και για τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς, κάνοντας λόγο για ελλείμματα που διαπιστώνει στο λόγο της.

«Καταναλώνετε πολλούς λόγους στα κομματικά κείμενα σας για το τι ποιότητας άνθρωποι είναι οι πολιτικοί μετά την μεταπολίτευση. Υποστηρίζετε ότι αυτοί διαμόρφωσαν ένα σύστημα που υπηρετεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτό έχει ολοκληρωτικές διαστάσεις όταν αδιακρίτως πλήττει πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με το αξίωμα του βουλευτή. Η διαφθορά ή η διαπλοκή είναι ανυπόφορο παράδειγμα της ηθικής κατάπτωσης ενός προσώπου. Η ηθική της ζωής του είναι και δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή στο όνομα της διαπλοκής. Έχουν όνομα αυτοί και εγώ είμαι μαζί σας για να τους εξωστρακίσουμε από τον δημόσιο λόγο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος τον μεγάλο εκσυγχρονιστή διανοούμενο Μαξ Βέμπερ και το βιβλίο του «Η πολιτική ως επάγγελμα», ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα όσα υποστήριξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και Αριστείδης Μπαλτάς περί δημιουργικού διαλόγου ενώ επικαλούμενος ρήση του Ηράκλειτου, αντέτεινε ότι «τα πάντα στη ζωή είναι προϊόν διαμάχης αλλά όλα γίνονται με επίγνωση ότι όλα προκύπτουν από μια ανάγκη».

«Αυτός που επιτρέπεται να βάλει το χέρι του στις ακτίνες του τροχού της ιστορίας πρέπει να έχει πάθος, αίσθημα ευθύνης στην τήρηση των νόμων, και μέτρο. Χωρίς αυτές τις ιδιαιτερότητες -και κυρίως του μέτρου και της λογικής- δεν θα τελεσφορήσει αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι θέλουμε και πρέπει να τελεσφορήσει στο πλαίσιο του διαλόγου. Γιατί τότε μόνο θα αποδείξουμε ότι σεβόμαστε τους θεσμούς και τις διαδικασίες και θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία και το πολίτευμά μας για να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα αυτά που ζήσαμε», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

«Εάν η συζήτηση γίνει με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές, θα οπισθοχωρήσουμε κι αν την βάλουμε στην προεκλογική κοκορομαχία, θα αποτύχουμε»

Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που έχει αυτή η Βουλή και να προχωρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν ειλικρινή διάλογο, με ψυχραιμία και χωρίς περιχαρακώσεις στα ιδεολογικά χαρακώματά του στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάλεσε από την Ολομέλεια ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Διότι, όπως είπε, αν αποτύχουμε να συνεννοηθούμε, τότε ας συνεννοηθούμε ότι θα αποτύχουμε.

«Μία γενναία αναθεώρηση θα έπρεπε να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος, του οποίου η οικονομία θα απελευθερωνόταν από τα ασφυκτικά δεσμά του κρατισμού», ανέφερε ο ομιλητής του Ποταμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αλλαγές σε διατάξεις του Συντάγματος που φαίνεται να είναι υπερώριμες και από την έως τώρα συζήτηση διαφαίνεται ότι υπάρχει μία κάποια συναίνεση σ' αυτές, όπως είναι οι διατάξεις για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών ή το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, ο κ. Μαυρώτας υποστήριξε ότι είναι κοινός τόπος η διαπίστωση για την ανάγκη σταθερότητας του εκλογικού κύκλου και η αποσύνδεσή του από την προεδρική εκλογή.

Όπως τόνισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει και αρκετά θέματα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, όπως δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου, απλή αναλογική, ωστόσο διερωτήθηκε -παρότι ακούγεται καλά το να μιλήσει ο λαός- «είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί και καλά»; «Δυστυχώς, το έχουμε ζήσει αυτό και στο δημοψήφισμα του 2015 και στο Brexit και στα δημοψηφίσματα στην Καταλονία» έφερε ως παράδειγμα. Ο κ. Μαυρώτας ενημέρωσε το Σώμα ότι υπάρχουν θέματα στα οποία το Ποτάμι στηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως είναι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας, έθεσε, όμως, το ερώτημα πώς -για παράδειγμα- νοούνται οι διακριτοί ρόλοι ή η θρησκευτική ουδετερότητα, όταν η κρατική παιδεία έχει ως σκοπό να αναπτύσσει και τη θρησκευτική συνείδηση, με βάση το σημερινό άρθρο 16, παράγραφος 2; «Ένα άρθρο που, δυστυχώς, δεν το βλέπουμε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιόμαστε: Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τους διακριτούς ρόλους ή τους προσπερνάει, προκειμένου να μην αναθεωρηθεί το άρθρο "ταμπού", το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;», επισήμανε.

«Σήμερα, αντί να συζητάμε για τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, συζητάμε ακόμα για το αν θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ως ένα πρώτο βήμα για μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Να βάλουμε, επίσης, στον νόμο ότι υποχρεωτικά, για παράδειγμα, το 10% έως 20% των φοιτητών θα είναι με υποτροφίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε αυτά και ανεξάρτητα εισοδήματος, με βάση μόνο τις επιδόσεις τους. Να πούμε, επίσης, ότι θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται, όπως και τα δημόσια, με βάση δηλαδή μία δημόσια ανεξάρτητα αρχή όπως την ΑΔΙΠ, την οποία την έχετε απαξιώσει το τελευταίο διάστημα» πρότεινε ο κ. Μαυρωτάς.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ποταμιού για τη συνταγματική αναθεώρηση, μίλησε για ευέλικτη διαδικασία αναθεώρησης, όχι όμως πρόχειρη, του άρθρου 110. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα.

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις όχι μόνο ως προς τον κατάλογο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους, και κατέληξε: «Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εντάξουμε την όλη διαδικασία στο μικροπολιτικό παιχνίδι, έχουμε χάσει. Θα μετρηθούμε όλοι μας με την ευθύνη. Αν δώσουμε ιδεολογικό και όχι ορθολογικό χαρακτήρα στη συζήτηση, τότε θα υψώσουμε τείχη. Εάν η συζήτηση γίνει για να τονίσουμε τις διαφορές μας και όχι για να τις λειάνουμε, θα συγκρουστούμε άγονα. Εάν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση γίνει με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές, θα οπισθοχωρήσουμε. Αν την βάλουμε στην προεκλογική κοκορομαχία, θα αποτύχουμε».

«Αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό έως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού»

«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή "ισότητα των πολιτών" υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 23 που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης της απεργίας, στο άρθρο 28 που επιτρέπει την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων με ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 48 περί «καταστάσεως πολιορκίας».

Ειδικά για το άρθρο 28 επισήμανε ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που επιτρέπει την υπερίσχυση των διεθνών συμβάσεων. Αφ' ης στιγμής υπάρχει αυτό «η ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή», για την απαραίτητη επικύρωση μπορεί να βρεθεί, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα είπε επίσης ότι στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ο λαός να φοβάται την «πολιτική σταθερότητα» καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο λαός έχει κάθε συμφέρον με το κίνημά του να επιβάλλει «ρωγμές» σε αυτή τη σταθερότητα αν θέλει να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος παραβιάστηκε με την διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι τότε μόνο το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρογγύλευε» τη θέση του, και άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επέμβασης

Η Α. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην ΝΔ, υπενθύμισε ότι το '74 και το '75 «χάιδευε τους αναθεωρητές» κάνοντας και υποδείξεις στο ΚΚΕ για «σύγχρονη αριστερά» και τώρα δήθεν τους «πολεμά» κάνοντας, στην ουσία, «αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσετε το κίνημα που ο ένας πολεμά με τον αναθεωρητισμό και ο άλλος με άλλα μέσα».

«Η κυβέρνηση προχωρά σε μία κατ' επίφαση αναθεώρηση χωρίς ριζικές αλλαγές»

«Μελετώντας τους τέσσερις άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί σε μία κατ' επίφαση αναθεώρηση και όχι σε ριζικές αλλαγές», ανέφερε ο ομιλητής της Ένωσης Κεντρώων, βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, στη Βουλή.

Ο κ. Μεγαλομύστακας τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, λέγοντας ότι επίσημη θρησκεία έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Δανία, η Αγγλία η Νορβηγία, η Μάλτα και η Γερμανία, που έχουν αναγνωρισμένες εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. «Είναι προφανές ότι σε όλες αυτές τις χώρες που δεσμεύονται με τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προνομιακή σχέση κράτους-θρησκείας σε καμία περίπτωση δεν συγκρούεται με την πλήρη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι τροποποιήσεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται σε καμία κοινωνική ανάγκη αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αντίθετα, μία τέτοιου είδους κίνηση θα προκαλέσει διχασμό στην ελληνική κοινωνία και θα δημιουργήσει ρήγμα στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων».

Ο βουλευτής τόνισε ότι «η αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που είναι αγεφύρωτη, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, γεγονός που φυσιολογικά οδηγεί σε διάλυση της Βουλής. Επομένως, θέλουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος και να μην αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου, καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργεί και σωστά».

«Σε κάθε περίπτωση, προσφυγή για εκλογή Προέδρου στον ελληνικό λαό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από εμάς, αφού παραγνωρίζει την ιδιότητα του εκλογικού Σώματος ως του ανώτατου οργάνου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», συμπλήρωσε.

Ως προς το άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ο πρωθυπουργός να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μεγαλομύστακας επισήμανε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν το αποδέχεται, καθώς έχουν μιλήσει για οικουμενικές κυβερνήσεις που θα αποτελούνται από τεχνοκράτες. Όπως υποστήριξε, η διάταξη για τα δημοψηφίσματα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να δώσει στον λαό τη δύναμη να αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κεντρώων ζητά την απλή ανόθευτη αναλογική με την κατάργηση του bonus, και είναι σύμφωνη με την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας σε όσους έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, «και μάλιστα θα θέλαμε αναδρομική ισχύ».

Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεγαλομύστακας σημείωσε ότι προτείνει «την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150 και την υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα Εφετών σε όλες τις αναθέσεις συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ». «Επίσης, ζητούμε να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

«Κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας με τη συνταγματική αναθεώρηση»

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος υπεραμύνθηκε της διατήρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος. Σημειώνοντας ότι η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση «με τη δημοκρατική αρχή, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αρχή της ισότητας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και από την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εκτιμά ότι το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος «έχουν συμβολικό χαρακτήρα, η εμβέλεια των οποίων διασφαλίζει τη συλλογική δεσμευτικότητα επικουρούμενη από μορφές έκφρασης και τελετουργικές πρακτικές» και τονίζει: «Κρίνουμε κατά ταύτα ότι το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης».

Αναφορικά, με την καταβολή της επιδότησης από το Κράτος στην Εκκλησία, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι είναι κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας, και τόνισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη. «Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι  δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες», προσέθεσε.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε πως είναι καταρχάς σύμφωνος με την πρόταση, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα συναινέσει «στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας».

«Ματαιοπονούν όσοι θέλουν να αμαυρώσουν τον Κ. Σημίτη»

«Κουτί της Πανδώρας» και πρόταση «συνταγματικού λαϊκισμού» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και δήλωσε πως σε αυτήν τη Βουλή ούτε μία διάταξη δεν πρέπει να λάβει περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου, στην επόμενη, την αναθεωρητική, να απαιτεί την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο -όπως είπε- η επόμενη θα είναι μία Βουλή αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναινέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο κλίμα, μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «ένα κλίμα όξυνσης και πόλωσης»: «Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής, υποτίθεται, αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή, κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν! Αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη δικαιοσύνη».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το Σύνταγμα θα αλλάξει με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων.

«Έχει σημασία, με τη διαδικασία της αναθεώρησης, να μην τεθεί υπό διακινδύνευση ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος και το συνταγματικό κεκτημένο. Να μην αλλοιωθούν οι θεσμικές ισορροπίες του Συντάγματος, που δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, ούτε προοδευτικό ούτε συντηρητικό. Είναι ένα Σύνταγμα εθνικό, ευρύχωρο, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να ρυθμίσει όλες τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού, εφόσον κινούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Όπως επισήμανε, αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων που κυριαρχούν στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως, άλλωστε, θύμισε, η αναθεώρηση απαιτεί συναίνεση και στις δύο φάσεις της διαδικασίας, και μάλιστα στις εκλογές που μεσολαβούν από τη μία Βουλή στην άλλη, ο λαός αποφαίνεται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την εναλλαγή πλειοψηφιών (151 και 180 ψήφοι) για να προσθέσει ότι αν πάμε σε έναν «συνταγματικό λαϊκισμό» τότε δεν πρέπει ούτε μία διάταξη να πάρει 180 ψήφους, ώστε να απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή. «Μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία είναι άκρως επιβαρυμένη. Δεν έχουμε ένα συναινετικό κλίμα. Έχουμε όξυνση, πόλωση, εντάσεις, χειραγώγηση, έχουμε τεράστια προβλήματα αντοχής του τραπεζικού συστήματος, έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες του υπερπλοενάσματος και άρα της υπερφορολόγησης που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη», υποστήριξε.

«Πρέπει να έχουμε συνείδηση πού βρισκόμαστε και πού πάμε και των προβλημάτων που μας αναμένουν. Η χώρα έζησε μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ελήφθησαν και λαμβάνονται επώδυνα μέτρα. Η χώρα άντεξε. Και ένας από τους λόγους που άντεξε ήταν πως η χώρα έχει Σύνταγμα που ρύθμισε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, την αλλαγή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα άντεξε αυτές τις αλλαγές δείχνει την ποιότητά του. Πού λειτούργησε αρνητικά; Μόνο στην υποχρεωτική διάλυση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2015», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Όπως συμπλήρωσε, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν πως χρειάζονται συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να κρούεται κώδωνας κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής και αυτός πρέπει να είναι ένας σαφής συνταγματικός κανόνας. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ανεξαρτησία της ΤτΕ.

«Είναι σημαντικό να μη γίνουν λανθασμένες κινήσεις τώρα που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, της αναθεώρησης, που θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι μεγαλύτερες από να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενο. Γι' αυτό το θεμελιώδες είναι να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία του τόπου, σεβόμενοι τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος. Καμία διάταξη δεν πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι αναθεωρητέα με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους. Πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτό το εγχείρημα θα πετύχει μόνον αν το ενδιαφέρον επικεντρωθεί στον άνθρωπο και τον πολίτη, αλλιώς θα χαθεί η ευκαιρία»

«Η αναθεώρησηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντας αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».

Με αιχμή το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής που προστατεύει το σύστημα των συνταγματικών δικαιωμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ». «Το ότι θα καθίσουμε στα ίδια έδρανα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι μετέχουμε σε προσεγγίσεις, διαδικασίες και τελικώς απόψεις κοινές για την ποιότητα των θεσμών», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτελέσμά του.

Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ.

«Αναγκαίες και επιβεβλημένες οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Θα στηρίξουμε στην Επιτροπή τις προτάσεις μας»

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

- Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

- Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

-Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

«Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα»

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

«Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία, όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας»

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη ΝΔ ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Να κατηγορεί εμάς στη ΝΔ που δύο χρόνια πριν έχουμε προτείνει να έρθει απολύτως στο προσκήνιο ο λαός και να αναδείξει το ρόλο του. Ποιος φοβάται το λαό στο προσκήνιο; Αυτός που τον κολακεύει ή αυτός που θέλει να τον καταστήσει κυρίαρχο των προτάσεων του;»

Και ο κ. Τασούλας συνέχισε:

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

«Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή που απέστειλε σε πολιτικούς αρχηγούς και “νομίζοντες” πολιτικούς αρχηγούς, γράφει ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συναίνεσης, πολιτικής και κοινωνικής. Να μην πέσει όμηρος του βραχέως πολιτικού χρόνου.

Προφανώς εμπαίζει τους πάντες. Η σημασία της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε το Σύνταγμα σε απρόσφορη απόπειρα και να το χρησιμοποιήσουμε για καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Να αποτελέσει δηλαδή στην ουσία μηχανισμό που θα κάψει, λόγω προθεσμιών βάσει του άρθρου 110, την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τις επιπτώσεις της αναιμικής αναθεώρησης του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το Σύνταγμα νομίζουμε ότι είναι μαγικό, δεν είναι. Και δεν θα λύσει τα προβλήματα όπως φαντάζονται αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να καθιερωθεί Σύνταγμα ευτυχίας και οικονομικής ευμάρειας. Την οικονομική ευμάρεια θα την κάνει η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη, γι’ αυτό προτείνουμε βάθεμα της αποτελεσματικότητας του κράτους, της διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

«Απύθμενο θράσος από τη Χρυσή Αυγή η αποθέωση του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου»

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε η αποθέωση στο δικτάτορα Παπαδόπουλο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για απύθμενο θράσος τις ημέρες μάλιστα που ο λαός, ιδίως η νεολαία, γιορτάζει την εξέγερση του Νοέμβρη, από το βήμα της Βουλής η Χρυσή Αυγή να αποθεώνει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ευάγγελου Καρακώστα.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής, κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε πως «ο μοναδικός μέχρι σήμερα εκλεγμένος απευθείας από το λαό, μέσω δημοψηφίσματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος».

«Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος δεν εξελέγη με διαδικασίες δημοκρατικές Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στη χούντα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν απολύτως παράνομες όλες οι πράξεις της 7ετίας για να μην αναφερθώ και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν σε εκείνο το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, μετά το δήθεν βασιλικό πραξικόπημα», παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Πρόκειται για απύθμενο θράσος τις ημέρες μάλιστα που ο λαός, ιδίως η νεολαία, γιορτάζει την εξέγερση του Νοέμβρη, από το βήμα της Βουλής η Χρυσή Αυγή να αποθεώνει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο».

Ο βουλευτής Ε. Καρακώστας αναφέρθηκε και στην παρουσία του προέδρου της Βουλής, πριν από λίγες ημέρες, στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον κατηγόρησε ότι με την παρουσία του αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί πολιτική παρέμβαση στη δίκη. «Ο πρόεδρος της Βουλής και κάτι παρατρεχάμενοι του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν ομολόγησαν την ωμή πολιτική παρέμβαση στην ανεξάρτητη κατά τα άλλα δικαστική εξουσία», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

 «Η δημοσιότητα της δίκης είναι εγγύηση και εχέγγυο για τη σωστή διεξαγωγή της στη βάση του δικαιϊκού μας συστήματος και ως εκ τούτου η παρουσία μας στη δίκη είναι ένα σήμα για την ανάγκη δημοσιότητας, επιτάχυνσης και απόδοσης δικαιοσύνης», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η παρουσία στη δίκη ήταν και η ανταπόκριση στο αίτημα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τα εθνικά κράτη να εντείνουν τον αγώνα τους απέναντι στα φαινόμενα ρατσιστικής, ξενοφοβικής και φιλοφασιστικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News