Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ελλάδα
Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Οι συνθήκες είναι ώριμες", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την εκκίνηση της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ουσιαστικά καταλογίζοντας προσπάθεια «απόδρασης» από τη διαδικασία, και του ζήτησε «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα».

Έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την αναθεώρηση», για να σχολιάσει: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα». Πρόσθεσε δε πως το γεγονός ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν έγινε πριν τέσσερα χρόνια είναι «απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά».

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. κωδικοποιούνται στις εξής:

- Καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

- Πρόταση για αποτροπή της διάλυσης του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Η Κ.Ο. θα καταλήξει σήμερα στην τελική απόφασή της για την πρόταση.

- Υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.

- Νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

- Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.

- Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

- Ρητή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.

- Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε «βήματα θεσμικής προόδου, εκδημοκρατισμού και απόκρισης σε πραγματικά κοινωνικά-λαϊκά αιτήματα»: ψήφιση απλής αναλογικής, ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, νομοθέτηση για τη διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ν.Δ.: «Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει και τη μνήμη του»

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απολέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση, την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση», τονίζει η Πειραιώς.

Σε άλλο σημείο η Πειραιώς αναφέρει: «Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News