Κόντρες και βαριές κουβέντες στη Βουλή για το Σκοπιανό

Ελλάδα
Κόντρες και βαριές κουβέντες στη Βουλή για το Σκοπιανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mάχη στη βουλή για το Σκοπιανό καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη και τελευταία ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των αρχηγών και αναμένεται αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη .

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται ,όπως άφησε να εννοηθεί, να εμφανίσει έγγραφα για τη διαπραγμάτευση που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ το οποίο αποφάσισε την Παρασκευή να αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Η Χρυσή Αυγή θα συμμετάσχει μόνο στην ψηφοφορία, καθώς αποβλήθηκε από τη συζήτηση λόγω του παραληρήματος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Σαμαράς: Πολέμησα για το Σκοπιανό

Ο Αντώνης Σαμαράς, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως είπε: "Κύριε Τσίπρα που δεν είστε εδώ, εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εφαρμόζοντας την αποφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Εσείς σήμερα τα δίνετε όλα χωρίς καν απόφαση υπουργικού συμβουλίου".

Κατηγορίες για "εσχάτη προδοσία"

Εν τω μεταξύ νέο επεισόδιο καταγράφηκε στην Ολομέλεια. Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε στην ομιλία του ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εφόσον ψηφίσουν την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Έπειτα πήρε τον λόγο ο κ. Φίλης τονίζοντας: «Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδότες, είναι μειοδότες και διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Οι εκφράσεις αυτές δεν μπορεί να ακούγονται έτσι αδιαμαρτύρητα τον καλώ να πάρει πίσω τα όσα είπε. Αλλιώς η διαδικασία της συνεδρίασης φοβούμαι ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Κασαπίδης θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για απολογία.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι καλή, που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη "Μακεδόνας", που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση - μια για πάντα - της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η ΝΔ δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: "Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν" και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας "απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία", όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα "Νέα Μακεδονία", αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου "Μακεδόνας" και "μακεδονική γλώσσα" όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική

«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».

«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».

Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.

Τσίπρας: Ιστορικές αυτές οι ημέρες

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Όποιος ψηφίσει κατά της μομφής, παίρνει εισιτήριο για τις Πρέσπες

Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λογοδοτήσει για τα δεινά που επέφερε στην χώρα με αποκορύφωμα το τέταρτο μνημόνιο και την συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: «Για αυτό είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε».

Εξήγησε ότι κατέθεσε τώρα πρόταση μομφής για να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και συμπλήρωσε: «Ψήφος κατά της πρότασης μομφής σήμερα, είναι υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό αύριο. Όποιος την ψηφίσει παίρνει εισιτήριο για τις Πρέσπες. Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για πολιτική υποκρισία και κυνισμό. Παρέθεσε παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας».

Καμμένος: Ο Σαμαράς θα εγκαταλείψει σύντομα την ΝΔ

«Σας προειδοποιώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς πολύ σύντομα ετοιμάζεται να σας εγκαταλείψει (...) Κυριακή κοντή γιορτή», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Μείζων εθνική υποχώρηση η συμφωνία για το Σκοπιανό

Συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.

«Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ανταλλάσσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με διευκολύνσεις στην οικονομία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, καθώς επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα και κατηγόρησε τους πολίτες για λαϊκισμό». Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια λέγοντας ότι «η ΝΔ παίρνει δύναμη από τους πολίτες... Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες. Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αναζητούσε λύση στο Σκοπιανό δίχως κόκκινες γραμμές... Το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματος το έβαλε η ΝΔ. Το "ναι" που είπε ο κ. Τσίπρας στο Μακεδονία του Ίλιντεν το πήρε πίσω άρον άρον μετά από δική μας πίεση... Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκαιρο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είπατε "ναι" σε εκείνα στα οποία όλοι οι προκάτοχοί σας είχανε πει "όχι"» και προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως «όσοι ψηφίσετε "όχι" στην πρόταση μομφής, ψηφίζετε "ναι" όχι μόνο στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες αλλά και στο να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε: «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική. Επίσης, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, είπε ότι «όχι μόνο νομιμοποιείτε αλλά ενισχύεται τον μακεδονικό αλυτρωτισμό... Το erga omnes ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται... Όλοκληρη η αυθαίρετη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά είναι στον αέρα, αλλά στο μεσοδιάστημα παράγονται τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να αναιρεθούν».

Επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «αν όλοι εμείς είμαστε ακραίοι λαϊκιστές, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «δεν ντρέπεστε να αποκαλείτε τον κ. Καμμένο τίμιο άνθρωπο»; Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, επιστροφή στο παρελθόν για να κρυφτεί η εθνική ζημιά του σήμερα. Προβλέποντας την απάντηση του πρωθυπουργού, είπε: «Κάποιοι ξενύχτησαν για να κόψουν και να ράψουν επιλεκτικά δηλώσεις από το παρελθόν, αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων... Αναμοχλεύοντας το παρελθόν δεν θα ξεφύγετε από το τι κάνετε στο Σκοπιανό στο παρόν».

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα επισήμανε: «Όλοι μας παίρνουμε τις αποφάσεις μας και θα κριθούμε γι' αυτές, εσείς κ. Τσίπρα υπογράφετε μία συμφωνία που συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση και εγώ προσπαθώ να το αποτρέψω, εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου... Τα καλά λόγια που ακούτε από το εξωτερικό θα έπρεπε να σας κάνουν να ανησυχείτε». Πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητική η χρονική σύμπτωση δύο θεμάτων του Σκοπιανού και της συμφωνίας για το «τέταρτο μνημόνιο».

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

Καταληκτικά ανέφερε ότι το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό: μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέμα, είναι τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές: «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει πριν κάνει κι άλλη ζημιά στη χώρα».

Καμμένος: Βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές 'μπαλωθιές'

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας οτι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».

Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές.

«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.

Ο κ. Καμμένος είπε οτι με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν σήμερα οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» αναφέροντας στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, τότε ή θα άνοιγε κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιελάμβανε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που θα παρέδιδαν το όνομα "Μακεδονία", ή η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές».

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα «αν στις εκλογές κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ θα υπέγραφε την συμφωνία;» και στην αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησαν «όχι», αντέτεινε ότι «την απάντηση την έδωσε η κ. Μπακογιάννη».

Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε οτι ο επικεφαλής του «Ποταμιού», «στο οποίο έμειναν 4 βουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν συμπαγείς» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ψήφιζε το Σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε το «Ποτάμι», «προϊόν ενός μιντιακού και επιχειρηματικού σωλήνα με τρικυμία εν κρανίω».

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ είπε ότι αυτή περιλαμβάνει το σκέλος των οικονομικών θεμάτων και το σκέλος της συμφωνίας με την FYROM. Ως προς το πρώτο σκέλος είπε οτι «βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές 'μπαλωθιές'», προσθέτοντας για την αντιπολίτευση ότι «μετά την 21η Ιουνίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι' αυτούς».

Μιλώντας για το δεύτερο σκέλος ανέφερε ότι το 1993 «σειόταν το ΣΕΦ από την κραυγή 'Αλήτη-προδότη-Σαμαρά'», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποκαλέσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Καμμένος είπε οτι «έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ εξαγορασμένος από συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «ακολουθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων» ενώ «τα ηνία της τα κρατά ο Σαμαράς».

Είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχεύει τους ΑΝΕΛ» που επιμένουν στην εθνική γραμμή, ενώ «ο Μητσοτάκης παραχωρεί την Μακεδονία». Κατηγόρησε την ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και πολιτικό αμοραλισμό και για «ξεπούλημα της Μακεδονίας» και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις 2/12/1991, της κ. Μπακογιάννη στις 18/2/2008, 26/8/2008, 6/12/2009 και του κ. Δρούτσα το 2010.

«Το θέμα δεν το είχε κλείσει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάν ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι η FYROM θα είχε ονομαστεί «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τον Ιούνιο του 1992, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς έλειπαν 5 έδρες από τον Κίρο Γκιλγκόροφ προκειμένου να γίνει δεκτή η ονομασία από την Βουλή της γειτονικής χώρας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων με βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση των ΑΝΕΛ όχι μόνο μη ψήφισης της συμφωνίας εάν έλθει στην Βουλή, αλλά και «κάνοντας τα πάντα για να μην περάσει». Και πρόσθεσε ότι «θα φύγω από την κυβέρνηση όταν βγάλουμε την χώρα από το βάραθρο που την ρίξατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ».

Εγκάλεσε την ΝΔ για συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά και τους ακραίους του ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν «δύο γραμμές»: η μία περιλαμβάνει την πρόταση erga omnes (για την ονομασία της FYROM) και διπλή ονομασία και η άλλη περιλαμβάνει τις απόψεις Σαμαρά ο οποίος, όπως προειδοποίησε την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Καμμένος, «θα σας εγκαταλείψει σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή».

«Η Ελλάδα θα βγεί από τα μνημόνια και η διαπλοκή και η διαφθορά θα παταχθεί», κατέληξε στην ομιλία του ο Π. Καμμένος.

Θεοδωράκης: Δεν μεταβάλλω τις απόψεις μου σε κρίσιμα θέματα για την πατρίδα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα

Δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει τις σταθερές απόψεις του για την ανάγκη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή ότι έχει πολλά θετικά σημεία και τη στηρίζει. Τόνισε όμως ότι δεν πάσχει από πολιτική αγραμματοσύνη ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.

«Οι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη -Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές- μέχρι και το Λαϊκό Κόμμα να χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά σημεία; Μήπως ζούμε πάλι μια στιγμή εθνικής τύφλωσης από αυτές που πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσδιορίζοντας ωστόσο ότι έχει και προβλήματα. «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως "Makedonski". Και το σημαντικότερο: Η εθνικότητα. Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο "Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας" μόνο. Αυτό νομίζω ότι είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας. Και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον», είπε ο κ. Θεοδωράκης θεωρώντας σημαντικό ότι τελικά πέρασε το erga omnes. Ένα όνομα έναντι όλων. «Διεκδικούσαμε την αλλαγή του ονόματος μόνο για διεθνή χρήση. Και παρεμπιπτόντως, κύριε Κοτζιά, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να μην προβαίνετε σε επιλεκτική χρήση απόρρητων εγγράφων, αλλά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας. Να μην πάρουν αντίγραφα, αλλά να τα δουν όλοι όλα», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η στάση του δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα, με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε αντίπαλοι». Η εξωτερική πολιτική όμως της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στο συγκεκριμένο θέμα έχει διπλό λόγο. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, θα γκρεμιστεί και ο Ζάεφ - ο μετριοπαθής Ζάεφ - και θα επιστρέψουμε στους εθνικιστές, και αυτοί που προπαγανδίζουν την εχθρότητα».

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί καρμπόν λόγια και συμπεριφορές με τον κ. Τσίπρα, ενώ για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα. «Είχαν πιστέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μια λύση. Μια δικαιολογία που έχω ακούσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να θωρακίσει τη ΝΔ από τα δεξιά της και όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανέλθουν όλα τα... φιλελεύθερα. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία σας διαψεύδει. Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν την επέλαση των άκρων, την δυναμώνουν. Γιατί εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, που είναι οι δικοί μας εφιάλτες», είπε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. «Όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν τον διχασμό φωνάζοντας "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" ήμουν θαρρετά απέναντι. Και σήμερα θα είμαι απέναντι σε όσους κοπιάρουν το 2014», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμένο. «Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη και χρησιμοποιεί το υπουργείο του, τις στολές παραλλαγής, για να μεταδώσει λάθος πρότυπα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μας λέει ο κ. Καμμένος ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και οι πέτρες. Και τα έδρανα γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες "κόκκινες" γραμμές όσες και τα ψέματα του. Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Καμμένε. Η ευθύνη όμως είναι του κ. Τσίπρα. Πιάστηκε στο δόκανο που εσείς στήνατε για τους άλλους, κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης καταδίκασε τις «αθλιότητες Μπαρμπαρούση» που ειπώθηκαν χτες μέσα στη Βουλή λέγοντας: «Τον βούρκο πρέπει να τον αποξηράνουμε κι όχι απλώς να κυνηγάμε με το ψαλιδάκι τα δηλητηριώδη φυτά του. Αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξή τους με τους φασίστες που φωνάζουν στα συλλαλητήρια "ήρθε η ώρα του στρατού", αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Σας θυμίζω ότι το συλλαλητήριο, που κάποιοι το αναφέρουν ως μεγαλειώδες, στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με έναν απόστρατο αξιωματικό να φωνάζει: "Ζήτω ο ελληνικός στρατός και οι ειδικές δυνάμεις. Θα μας βρουν μπροστά τους, απολιτικοί, με ό,τι αυτό σημαίνει"».

Εξήγησε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας γιατί «αντιπολιτευόμαστε και αντιπολιτευόμαστε ανυποχώρητα και με στοιχεία την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στους μήνες που θα 'ρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν».

Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση, ειδικά στα εθνικά θέματα. Όπου αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με διγλωσσία, με προχειρότητα, με επιπολαιότητα, με αναποτελεσματικότητα. Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποτάσσεται στις πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον- άρον κρίσιμα εθνικά θέματα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «είναι μια θλιβερή μειοψηφία, ανίκανη και επικίνδυνη».

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που παροτρύνουν το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «σεβόμαστε μεν τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, περιττεύουν όμως οι υποδείξεις. Οι εκκλήσεις τους δεν πρέπει να αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας και της περιοχής. Έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενο της όμως, το κρίνουμε εμείς και ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος. Εμάς και την εθνική μας προοπτική αφορά πρωτίστως».

Καταδίκασε απερίφραστα την πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση.

Επίσης, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η ψύχραιμη φωνή του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει σχέση με τους αφορισμούς και τις καταστροφολογίες της Νέας Δημοκρατίας. «Στη Ν.Δ. σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα είναι όλοι μαζί ενωμένοι αν και αναφέρονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Όλοι μαζί και ανεύθυνοι γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ιστορικές τους ευθύνες για το ζήτημα αυτό. Αν όμως κάποιος βάλει στη σειρά δηλώσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες και πράξεις στελεχών της Ν.Δ., αναλόγως με την εποχή, τότε καταλαβαίνει το αλαλούμ της παράταξης, μιας παράταξης "Μπαμπούσκα'», τόνισε.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιλυθούν, ενώ οι δεσμεύσεις ξεκινούν άμεσα. Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την οντότητα της FYROM, με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής αναφοράς τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει, να αλλάξει, να βελτιωθεί, πριν να είναι αργά», τόνισε.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην βιαστεί να προχωρήσει σε υπογραφές γιατί παρατήρησε «η βιασύνη σας οδήγησε στο λάθος να αποδεχθείτε ακόμα και το Ίλιντεν, την επιτομή του αλυτρωτισμού. Κάτι που ευτυχώς με τις άμεσες παρεμβάσεις μας το αποτρέψαμε».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις παροτρύνσεις να ολοκληρωθεί η συμφωνία από το εξωτερικό λέγοντας: «Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό το άθροισμα επαίνων από το εξωτερικό, αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Γι' αυτό θα κριθείτε, κύριε πρωθυπουργέ».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να διεκδικήσει ώστε να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Σύμφωνα με τη επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχουν τρία κυρίως σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν: «Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων που πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία σημειώνοντας ότι το σημερινό σύνταγμα της FYROM δεν προβλέπει "Μακεδονική εθνικότητα". Δεν μπορεί οι γείτονες να αναγνωρίζονται επίσημα από εμάς, με τη σφραγίδα μας Μακεδόνες και η γλώσσα να αναγνωρίζεται ως Μακεδονική. Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από τις υποσημειώσεις, τις ερμηνείες και τους αστερίσκους, έτσι διατηρείται το πνεύμα και ο δυναμισμός του "Μακεδονισμού", που αποτελεί το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού κατά της χώρας μας» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα με τον συγχρονισμό των διαδικασιών και πρότεινε η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες. Στην προχθεσινή συνέντευξη του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε "χαρούμενος" και "ευτυχής" γι' αυτή τη συμφωνία λέγοντας ότι θα τον κρίνει η Ιστορία. Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές. Εκεί το "όχι" του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε "ναι". Όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη, η δική σας και του συγκυβερνήτη σας, που σας κρατά στην εξουσία σαν δεκανίκι, θα είναι βαριά και αμείλικτη», τόνισε καταληκτικά η κ. Γεννηματά.

Δένδιας: Είναι κρίμα που ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Πρέσπες, χωρίς την συμφωνία του πολιτικού κόσμου, εκπροσωπώντας μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα στο Κοινοβούλιο να μην χρησιμοποιεί κανείς τον όρο «εθνικιστές» για τους χρυσαυγίτες, γιατί «οι μετέχοντες στη 'Χρυσή Αυγή' είναι ναζιστές και όχι εθνικιστές», απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια. Επίσης, ο κ. Δένδιας, μέμφθηκε τα κυβερνητικά στελέχη για την ρητορική τους και τόνισε ότι «ούτε κατ' ελάχιστον δύναται η κυβέρνηση να αποδίδει προς τη ΝΔ οποιαδήποτε ευθύνη για τη 'Χρυσή Αυγή'».

Αναφερόμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας με την πΓΔΜ, είπε πως η κυβέρνηση έχει πρόβλημα συνταγματικής νομιμοποίησης, αφού διαπραγματεύεται χωρίς στήριξη του Κοινοβουλίου, αφού οι ΑνΕλ έχουν δηλώσει ρητά την αντίθεσή τους στη συμφωνία. «Υφίσταται, μάλιστα, το εξής προηγούμενο: το 2015, όταν μετά το δημοψήφισμα αποπέμφθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι δεν απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής, ήλθε και ζήτησε εξουσιοδότηση. Και πράγματι, με το άρθρο μόνο του ν.4333/2015, η Βουλή του παρέσχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας για να ρωτήσει προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας: «Τι έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο του 2015;».

Εκτίμησε δε, πως αν η κυβέρνηση είχε συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση αντί να προσπαθεί να την διχάσει, αν άθροιζε δυνάμεις αντί να αφαιρούσε, θα μπορούσε να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία. «Πώς θα ήταν άραγε δυνατόν να έχετε πετύχει το μέγιστο, όταν πολλοί από σας εκκινούσαν από την αδιαφορία για τη σημασία του ονόματος;» έθεσε το ερώτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις αναφορές σε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» .

«Δεν είμαστε ανασφαλείς ή φοβικοί. Θέλουμε τη Βόρειο Ελλάδα όχι περίκλειστη αλλά στο κέντρο των εξελίξεων, τη Θεσσαλονίκη οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων του 21ου αιώνα», είπε ο κ. Δένδιας και κατέληξε σημειώνοντας πως είναι κρίμα που ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Πρέσπες χωρίς τη συμφωνία του πολιτικού κόσμου, «είναι κρίμα να εκπροσωπεί απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παππάς: Αν σήμερα κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ασκούσε την πολιτική η οποία είχε ασκήσει η κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά

«Αρχίζει και σας στοιχειώνει το ενδεχόμενο μιας ακόμη τετραετίας Τσίπρα» είπε προς τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκρίνεται και δεν λέει την αλήθεια στο λαό για τη Συμφωνία.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ ανέφερε: «Εδώ μέσα αυτές τις ημέρες κρίθηκαν δύο πολύ σοβαρές μάχες, πρώτον μας δώσατε τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεύτερον κρίθηκε η εσωκομματική σας μάχη, διότι ο κ. Σαμαράς έσκισε ό,τι είχε απομείνει από το φιλελεύθερο κοστούμι του κ. Μητσοτάκη». «Βλέπουμε να σας εκφράζει ο αρχηγός που κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ, ακούμε ότι το Βουκουρέστι ήταν μια μπλόφα και δεν ήταν η μεγάλη στρατηγική κίνηση, βλέπουμε επιθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άθλιες συκοφαντίες στον υπουργό Εξωτερικών. Βλέπουμε κραυγές από μία ακροδεξιά η οποία έκανε καριέρα πάνω στο Μακεδονικό ζήτημα και δυστυχώς αν σήμερα κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ασκούσε την πολιτική η οποία είχε ασκήσει η κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα με τον Χρυσαυγίτη βουλευτή χθες στην Ολομέλεια λέγοντας: «Είδαμε και τον "νταή" να ζητάει πραξικόπημα κι επειδή σας ερέθισε αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σας λέω ότι η δύναμη του φασίστα δεν βρίσκεται στη γροθιά και στην κλωτσιά του, βρίσκεται στην ανοχή του περίγυρου». «Και παθαίνει η Δημοκρατία μας μεγάλο κακό, όταν υιοθετείτε την ατζέντα του. Όταν κατ' επίφαση μάχεσαι τη ΧΑ και φέρνεις μέσα στα σαλόνια τη ρητορική της, κακό κάνεις στη Δημοκρατία» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Γι' αυτό να είστε μετρημένοι κι όχι να χειροκροτείτε όταν κατηγορεί ο κ. Σαμαράς την παράταξη που κυβερνά για εθνομηδενισμό. Λίγο μέτρο και σεβασμό», κάλεσε τους βουλευτές.

Ο κ. Παππάς ζήτησε ακόμη από τη ΝΔ να μην υποκρίνεται όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης καλεί στο συλλαλητήριο, ενώ την κατηγόρησε ότι συκοφαντεί το μεγαλειώδες κίνημα των Αγανακτισμένων, όπου μεν υπήρχε φασιστικός σπόρος, «αλλά δεν φύτρωσε και δεν κάρπισε γιατί ήταν άλλες οι δυνάμεις, οι οποίες εκεί έπαιξαν τον ιστορικό τους ρόλο».

Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Παππάς την κατηγόρησε για υποκρισία. «Διαφωνείτε για τη Συμφωνία και είναι δικαίωμά σας, δεν είναι όμως δικαίωμά σας να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό και κυρίως στον κόσμο που έχει αυξημένες ευαισθησίες και κατεβαίνει στα συλλαλητήρια, που θέλει να μάθει την αλήθεια» είπε και ζήτησε: «Πείτε στον κόσμο ότι φτάσατε να αποδεχθείτε το Μακεδονία - Σκόπια». «Υπέγραψε ή όχι ο κ. Σαμαράς το 1991 έγγραφο με αναφορά στη Δημοκρατία της Μακεδονίας;», έθεσε το ερώτημα.

«Ελάτε αντιμέτωποι με τα όσα έχει κάνει και έχει πει η παράταξή σας τα τελευταία 25 χρόνια», κάλεσε επίσης τη ΝΔ ο κ. Παππάς και επικαλέστηκε δηλώσεις, στο βάθος του χρόνου που εξελίσσεται το ζήτημα, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, καθώς επίσης του Άδωνι Γεωργιάδη για τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη και της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Αντώνη Σαμαρά.

«Και φτάσαμε τώρα που δυστυχώς ο αρχηγός σας είναι θλιβερό φερέφωνο του κ. Σαμαρά και όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς είναι θλιβερό κεφάλαιο του Μακεδονικού» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος ωστόσο διαπίστωσε ότι το κεντρικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δεν της βγαίνει η υπόσχεση που έδωσε στους οπαδούς της για «μια αριστερή παρένθεση». «Η χώρα ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ συνειδητοποιεί κι ίδια ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνον υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης», είπε και προσέθεσε πως «αυτό είναι που δεν αντέχετε και που δεν μπορείτε».

Τέλος, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως κορυφαία στελέχη του, όπως και του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, λένε ότι η Συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως και ο κ. Αλιβιζάτος λέει ότι η Συμφωνία καλύπτει το 80% των ελληνικών θέσεων. Προσέθεσε δε πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει πολύ συγκεκριμένη θέση στον ΟΗΕ και μάς ενημέρωσε ο κ. Σαμαράς ότι ήταν προσωπική του θέση. Δεν ήταν προσωπική του θέση, ήταν η πάγια ελληνική θέση». Απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Εσείς πολιτεύεστε εδώ μέσα ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Κι είχατε εσείς διακυβέρνηση όπου πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετικές θέσεις γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουν τη Συμφωνία, αλλά η κ. Γεννηματά είναι αναντίστοιχη.

«Η χώρα βγαίνει στο φως και κάποιοι επιμένουν να μένουν στην ομίχλη. Όλα στο φως λοιπόν και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Παππάς.

Λεβέντης: Ο κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος

«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι "δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία". Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το "πράσινο φως" για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».

Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».

Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».

 Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης ασκεί τη πολιτική του υπό την καθοδήγηση του Α. Σαμαρά, μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα

Επίθεση τόσο στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί πολιτική υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά απελευθερώνοντας το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό και μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ενώ τού καταλόγισε ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απολογητικό ύφος και άκομψη συγνώμη για το 1993 τότε που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Έκανε μια απολογητική αποτίμηση και αποφάσισε ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και άλλη όμως αποτίμηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που δήλωσε ότι τα πήγε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε εσείς στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Με τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαπραγμάτευση κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων».

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «διαστρέβλωση της αλήθειας και των γεγονότων», «παρουσιάστηκε ως δικολάβος» είπε και χαρακτήρισε την πολιτική του «φτερό στον άνεμο», ενώ του συνέστησε, «να διαβάσει το άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στη «Καθημερινή» που εξηγεί για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς απέτυχε».

«Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν είναι υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. Δεν είπε ότι το 2012 υπερψηφίστηκε η σύνθετη ονομασία. Είπε ότι ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση είναι για να διασπάσουμε τη ΝΔ. Ο ίδιος όμως ο κ. Σαμαράς έχει ταλέντο στη διάσπαση», ανέφερε ο κ. Τζακανόπουλος.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί την πολιτική του υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. «Θεώρησε ότι βρήκε πολιτικό θέμα για να μας πάει στις εκλογές κάνοντας τεράστια παραχώρηση στις ακροδεξιές απόψεις. Σήκωσε τη σημαία της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ και δεν κατάλαβε τις συνέπειες τη επιλογής του αυτής, ούτε για το κόμμα ούτε για τη χώρα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ θα το επιβεβαιώσετε. Απελευθέρωσε το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό μεταμορφώνοντας τη ΝΔ από ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φέρει ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή», με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. «Τι αλήθεια περιμένει κάποιος να ακούσει από τον Μπαρμπαρούση, όταν ακούει για εθνικές προδοσίες και μειοδοσίες από τα στελέχη της ΝΔ; Αυτό που συνέβη χθες είναι η λογική συνέπεια. Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για ανάγκη πραξικοπήματος. Στρώνει το χαλί στον εθνικισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε επίσης για «τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα» στη στάση και τις επιλογές της ΝΔ.

Πρώτον, όπως είπε, το συνταγματικό παράδοξο. Αμφισβήτησε την εξουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία. Κάτι, όπως είπε, που είναι πέρα από τη συνταγματική λογική στο να ασκήσει η κυβέρνηση το νόμιμο συνταγματικό της δικαίωμα.

Δεύτερον, το κοινοβουλευτικό παράδοξο. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα την εμπιστοσύνη της στη Βουλή και να κατατεθεί από ένα κόμμα πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.

Τρίτο το οικογενειακό παράδοξο. Όπως είπε, «με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν 25 χρόνια επιβεβαιώνοντας την πολιτική του ομηρία από την ακροδεξιά».

Τέταρτον, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία υποτίθεται απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζεται από την Ευρώπη, με ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα να τον παρουσιάζουν ως εκπρόσωπο του Όρμπαν.

«Οι εθνικιστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -και αυτό είναι εθνικό παράδοξο, είναι ακριβώς ίδιες με τις εθνικιστικές δηλώσεις του VMRO και των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση στη διένεξη με την γείτονα χώρα είναι γιατί ασκούμε με υπευθυνότητα την εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή. Η συμφωνία που θα κλείσουμε σε λίγες μέρες είναι καλή και απολύτως διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κανένας από τους δυο, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ζάεφ μειοδότησαν. Απλώς βρέθηκαν δυο ηγέτες, με το μυαλό στο κεφάλι τους, που θέλησαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος, σε μια διένεξη σε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Να κλείσουν οριστικά από τα Βαλκάνια το κεφάλαιο της εθνολαϊκίστικης έξαρσης που συνεχίζεται. Αυτό τον εθνικισμό που στηρίζετε, κλείνει σήμερα με αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σαμαράς: Η κυβέρνηση υπογράφει ένα έκτρωμα-θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης

«Τα δώσατε όλα. Συνθηκολογήσατε στα πάντα, κύριε Τσίπρα», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «υπογράφει μια συμφωνία έκτρωμα που αντί να λύσει προβλήματα θα αποτελέσει θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης». Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των Σκοπίων για να διασπάσει τη ΝΔ, «αλλά θα αποτύχει οικτρά» και επέκρινε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ως θεσμός δεν είχε το δικαίωμα να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σήμερα τα δίνει όλα. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό... Ενώ εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων. Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου... Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας... Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση…», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται ότι εκείνος «δημιούργησε» και «πούλησε» το Σκοπιανό, τόνισε πως ως υπουργός Εξωτερικών τήρησε την εθνική γραμμή.

«Για να σοβαρευτούμε... Εγώ δεν "δημιούργησα" κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο… Γι' αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε. Το... ξεχάσατε. Έτσι;», είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία… Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992... Και μάλιστα ομόφωνα - με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού».

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ότι «υπάρχουν ευτυχώς και ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής», η σκηνή, δηλαδή, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική", και «δεν τη χώρισε... τη ‘Βόρεια' να τη δώσει σε άλλους». Υπάρχουν όμως, όπως σημείωσε, και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγούσε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». «Δεν ήταν ανεύθυνος λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στη στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, το Δεκέμβριο του 1991. «Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς "τρείς όρους"… Και ζήτησα - και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη - να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους…», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ανοησίες» και να μην μπλέκει τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της. «Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν επεμβαίνει στο πώς ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του - είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών», είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι το ζήτημα των Σκοπίων εκείνος δεν το χειρίστηκε ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992 αφού δεν ήταν πια υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας υπήρξαν έκτοτε απόψεις, και χειρισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικοί χειρισμοί. Εγώ, έτυχε να μην πάρω μέρος σε όλα αυτά. Όμως μπορώ να σας πω, πως όλος ο πολιτικός κόσμος, επί 26 χρόνια - με τις διαφωνίες του ακόμα - συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ υποστήριζα από τότε - κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε - πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση…». Τις δε ενστάσεις για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν, όπως είπε, και τα Ηνωμένα Έθνη, από το 1993, που υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα.

«Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη ‘Μακεδονία"», είπε ο κ. Σαμαράς για προσθέσει πως η κυβέρνηση τα δίνει όλα σήμερα.

«Δεν διαπραγματευτήκατε. Συνθηκολογήσατε σε όλα», είπε ο κ. Σαμαράς και κατήγγειλε ότι ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν ως «σκέτο» Μακεδονία, και διαδήλωνε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι και του σημερινού προέδρου Ιβανόφ. «Σήμερα όμως τους Έλληνες πατριώτες που βγαίνουν στους δρόμους τους βρίζετε ως... φασιστοειδή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το 2008 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», πράγμα που δεν διανοήθηκε να κάνει Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν, τους δίνει σύνθετο όνομα μεταφρασμένο, που δεν θα είναι erga omnes-για την εθνότητα θα έχουν τρεις ονομασίες-και εμπεδώνει τον αλυτρωτισμό τους και μάλιστα, με το προσύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση, «θα μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε και τα δικά μας βιβλία», συμπλήρωσε. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμα και των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων ούτε και για διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού, όταν δεσμευόμαστε για σοβαρές παραχωρήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

«Αναγνωρίζετε "Βόρειους Μακεδόνες" που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «δημιουργεί τετελεσμένα».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται, ως θεσμός, να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς, και εκφράζει τη χαρά του, μάλιστα για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε τηλεφωνικά, για μια συμφωνία που μόνο εσείς ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε εμένα ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό; Εμένα που έμεινα σπίτι μου συνειδητά μία δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και υπογράφετε τα πάντα. Πλάκα έχετε...».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως εργαλείο για να διασπάσει τη ΝΔ «και απέτυχε οικτρά» και τώρα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κύριε Τσίπρα. Μια γροθιά», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ στηρίζω πλήρως τον σημερινό πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο. Η ΝΔ δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απάντηση Παπαγγελόπουλου – Κατρούγκαλου στην αντιπολίτευση για το θέμα που ήγειρε σχετικώς με απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύθηκε στον Τύπο     

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Αυτό λέει. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχετικώς με το ζήτημα που ανέκυψε δια του Τύπου και στο οποίο αναφέρθηκαν βουλευτές.

«Στο δικαιϊκό μας σύστημα εκφεύγει της αρμοδιότητας των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, ανέγνωσε από την απόφαση του Αρείου Πάγου απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο: «Ο όρος Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι όρος ιστορικός γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε και υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας». Έθεσε δε προς τον κ. Παπαγγελόπουλο το ερώτημα «γιατί δεν τα διαβάζετε αυτά κ. Υπουργέ; Σας αρέσει η παραπλάνηση;» και προσέθεσε ότι η απόφαση αυτή έχει και για τη γλώσσα αναφορές, έχει και για την εθνότητα.

Καθώς στην Αίθουσα υπήρξαν αντιδράσεις παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε πως «αν είχε λυθεί δικαστικά το θέμα προ ετών δεν θα μιλάγαμε τρεις μέρες τώρα», ενώ τον λόγο πήρε και ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πράγματι. Αν είχαμε μια απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου, που έλυνε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να την στείλουμε στα Σκόπια και να μην διαπραγματευόμαστε;» είπε και υπογράμμισε ότι «ο 'Αρειος Πάγος είχε να λύσει ένα νομικό θέμα και μόνο. Εάν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός Σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου. Δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν και για την Ιστορία. Είναι σαν να λέτε ότι ένα εσωτερικό όργανο μπορεί να αποφασίσει περί εξωτερικών διαφορών. Αφήστε που προσπαθείτε με διπλή παραχάραξη να στήσετε ένα θέμα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την αντιπολίτευση.

"Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να γίνει ντελιβεράς ξένων αξιώσεων, κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνισμού", είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και ζήτησε “να βάλουμε φραγμό στον σφετερισμό της ιστορίας μας”

Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να γίνει «ντελιβεράς» ξένων αξιώσεων κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνισμού, κάλεσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, από την Ολομέλεια, μιλώντας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Ταυτοχρόνως, ζήτησε «να πούμε "ναι" στους Έλληνες που απαιτούν να βάλουμε φραγμό στο σφετερισμό της ιστορίας μας, τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του γείτονά μας και τη λεόντειο συμφωνία που έχουμε μπροστά μας».

«Έχουμε υποχρέωση να πάρουμε όλοι ξεκάθαρη θέση και να πούμε ναι στην πρόταση δυσπιστίας» τόνισε ο κ. Καλαφάτης προσθέτοντας: «Να πούμε ναι στους Έλληνες που απαιτούν να σταματήσουμε το έγκλημα πριν παράξει μη αναστρέψιμες συνέπειες».

«Σας το λέμε ξεκάθαρα: Οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης δεν είναι αυταπάτη. Είναι απάτη», είπε προς την πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επικαλέστηκε τη ρήση του Κώστα Καραμανλή «Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται» αλλά και την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στο «μαύρο πυρήνα της Συμφωνίας», όπως τον χαρακτήρισε λέγοντας πως «Η κυβέρνηση ψεύδεται και το ξέρει! Δε θα ισχύει το erga omnes και δε θα λυθούν άμεσα όλα τα ζητήματα». Όπως συγκεκριμένα ανέφερε: - Πρώτον, διότι οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα παραπέμπονται σε διεθνή ομάδα. Δεύτερον, διότι θα συγκροτηθεί και άλλη επιτροπή, που θα εξετάσει τα βιβλία ιστορίας των δύο χωρών, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αλυτρωτικές αναφορές. Τρίτον, διότι - όπως αναφέρεται - κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” κατά βούληση. Και τέταρτον, αλλά σοβαρότερο, διότι η σύνθετη ονομασία δε θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Και όλα αυτά, αποτελούν τον μαύρο πυρήνα της συμφωνίας», κατέληξε.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, διερωτήθηκε αν θα μπορούν αύριο οι τοπικοί παραγωγοί να χρησιμοποιούν μακεδονικές ονομασίες για τα προϊόντα τους και υπογράμμισε ότι με αυτήν τη συμφωνία «δε θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα απελευθερωθεί το τζίνι του αλυτρωτισμού».

Τσακαλώτος: Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;

"Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;" (σ.σ. παράφραση του διάσημου αγγλικού στίχου "τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία που μόνο την Αγγλία ξέρουν"), ήταν η φράση με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της πΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.

"Καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμία χώρα δεν μπορεί ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει.

Ξέρουμε κάτι για την πΓΔΜ;

Ξέρουμε, έχουμε μελετήσει ποιο είναι το κατά κεφαλή εισόδημά της; Το 2016 ήταν 4.600 το κατά κεφαλή εισόδημα, όταν το δικό μας, τον ίδιο χρόνο ήταν 17.400, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω; Ξέρετε πόσο είναι το ΑΕΠ της FYROM; είναι 10 δισ. Δηλαδή, πολύ λιγότερο από το buffer, το μαξιλάρι που θα προσπαθήσουμε να έχουμε στις 21 Ιουνίου. 10 δισ. ΑΕΠ! Γι αυτή τη χώρα μιλάμε, δεν μιλάμε για άλλη χώρα!", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε "ξέρετε τα τεράστια προβλήματα αυτής της χώρας; τις διαφορές τους μεταξύ Αλβανών και Σλάβων; Τους πολέμους που έχουν περάσει; τις επιθέσεις που έχουν υποστεί; τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπουν μέσα; Τα έχουμε αναλύσει αυτά; είναι μέρος αυτής της συζήτησης;".

"Εγώ ξέρω από την εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, του παππού μου, που είναι της δεκαετίας του '20. Υπάρχει ένας χάρτης της Ελλάδας και για τους Βόρειους γείτονες μας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη λέξη "Μακεδονία" που αρχίζει από την Ελλάδα και πάει μέχρι κάτω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γλώσσα- τη Μακεδονική που προέρχεται από την οικογένεια των σλαβικών γλωσσών- πώς είναι δυνατόν να υπάρχει, μετά να μην υπάρχει, μετά τη δεκαετία του '70 να ξανα-υπάρχει και τώρα η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει αυτή η γλώσσα. Δηλαδή, στα διαλείμματα που δεν υπάρχει- γιατί η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη- αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν σε κάποιο μοναστήρι που έχουν πάρει όρκο σιωπής; Όρκο μέχρι να ξανα-υπάρξουν οι ελληνικές συγκυρίες τέτοιες ώστε να μπορούν να μιλήσουν; Τι ακριβώς λέτε γι αυτή τη χώρα;", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν τα σύννεφα του εθνικισμού και του πολέμου, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. "Έχετε διαβάσει την αρθρογραφία παγκοσμίως για τον κίνδυνο, η Ευρώπη να εισέλθει ξανά σε συνθήκες Βαϊμάρης, αν δεν αντιμετωπιστεί η φτώχεια, αν δεν αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες, αν δεν προσπαθήσει να έχει σχέσεις συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, συνεργασίας; Δεν σας φοβίζει η κατάσταση στη Γερμανία που δύο δεξιά κόμματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας φοβίζει ότι μια χώρα, όπως η Ιταλία, δεν θέλει να δεχθεί ένα πλοίο από την Αφρική; Δεν σας ανησυχεί το Brexit; Δεν σας ανησυχεί καθόλου ότι μπορεί να καταρρεύσει η ευρωζώνης και να γυρίσουμε στη δεκαετία του ΄30 και τους εθνικισμούς;", είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

"Η Ελλάδα στην Ευρώπη αυτό ακριβώς προσπαθεί. Να είναι μέρος της λύσης, με τις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "όλα όσα είπα ήταν μια υποσημείωση σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Ότι θέλουμε μια λύση που σέβεται τις αξίες του άλλου. Δεν είναι επιβολή, όπως ακούω. Είναι συμφωνία που αποβλέπει στη συνεργασία και την ανάπτυξη. Είναι μια συμφωνία που κατανοεί ότι για να λυθεί μια κρίση προϋπόθεση είναι όλοι να έχουν κατανοήσει τον εαυτό τους. Τελειώνω από εκεί που άρχισα: τι ξέρουνε για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουνε;".

Γεροβασίλη: Ανεύθυνη η στάση της ΝΔ που κλείνει το μάτι στην πατριδοκαπηλία. Η συμφωνία με τα Σκόπια δεν παρεκκλίνει από την εθνική θέση

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη κατηγορώντας την για ανεύθυνη στάση και ότι κλείνει το μάτι στη πατριδοκαπηλία και υποστήριξε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν παρεκκλίνει καθόλου από την εθνική θέση.

«Η συμφωνία που κατάφερε να κλείσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεκκλίνει από την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία και erga omnes βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό και την παραγωγή του από τη γείτονα χώρα. Αυτές είναι οι αλήθειες που προσπαθείτε να θολώσετε» τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ως «προσπάθεια λεονταρισμού επειδή δεν αντέχει άλλο εκτός εξουσίας».

Ακόμα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προσπαθεί να την «βαφτίσει υπεύθυνη εθνική στάση».

Όπως είπε, «οι δικές της ανεύθυνες συντηρητικές πολιτικές οδήγησαν τα Σκόπια να γίνουν αποδεχτά με το όνομα Μακεδονία και όχι η Αριστερά που για 28 χρόνια και εκείνες τις εποχές δεν έπαιζε μέσα στα πολιτικά διπλωματικά πράγματα».

«Οι πολιτικοί χειρισμοί της ΝΔ, οι αδυναμίες, οι αδράνειες, η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της είναι αυτά, που σε μεγάλο βαθμό, συντηρούσαν τον αλυτρωτισμό της γείτονας χώρας. Η δική σας διπλωματία και οι δικοί σας χειρισμοί ήταν αυτά που οδήγησαν πάνω από 140 κράτη να αναγνωρίσουν, σε διμερές επίπεδο, τα Σκόπια ως Μακεδονία. Στρουθοκαμηλισμός η αντίδραση σας, μπας και κανείς δεν καταλάβει ότι εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία η ενδιάμεση συμφωνία. Αποκρύπτετε τα πραγματικά στοιχεία και τις αλήθειες, που αποδεικνύουν ότι με τη δική σας στάση αναγνωρίστηκαν ως Μακεδονία τα Σκόπια, γιατί έτσι βολεύει το αφήγημα σας», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Κλείνετε το μάτι στην πατριδοκαπηλία που υπηρετήσατε τόσο καλά. Και σήμερα, που όλη η Ευρώπη μιλά για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και αλλαγή του συντάγματος τους δεν θέλετε την επιτυχία.

Είχατε πειστεί ότι είμαστε μια Αριστερή παρένθεση. Διαψευστήκατε όμως. Γιατί αντί της αποτυχίας καταφέραμε και δίνουμε λύση σε μνημόνια, χρέος και Μακεδονικό και αφήνουμε οριστικά πίσω μας όποιους δεν θέλουν να είμαστε στο επόμενο βήμα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Εσείς δεν αντέχετε ούτε τη διαδρομή αυτής της κυβέρνησης, ούτε την επιτυχία, ούτε ότι κερδίζουμε έδαφος».

Και η κ. Γεροβασίλη συνέχισε: «Η μόνη επένδυση που κάνατε τα τελευταία δύο χρόνια είναι στη διαστρέβλωση της αλήθειας, στον φόβο, στην άγνοια και τώρα με την πρόταση μομφής, στα ταπεινά ένστικτα της πατριδοκαπηλίας. Ένα μείγμα ακραίο και παραπάνω από επικίνδυνο, που τροφοδοτεί τον φασισμό».

«Η ΝΔ πολιτεύεται με μομφές παντού. Και η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν για αυτήν μια ακόμα ευκαιρία», συμπλήρωσε.

Ακόμα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε και στις κατηγορίες που ακούγονται, όπως είπε, έντονα τις τελευταίες μέρες, για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εμμονικά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα.

«Εμείς αποκαταστήσαμε τις αδικίες, την ασφάλεια την εργασιακή ειρήνη και εξορθολογίσαμε τον δημόσιο τομέα. Η Αντιπολίτευση χρησιμοποιεί εσκεμμένα λάθος τα στοιχεία. Το ελληνικό δημόσιο από το 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 10.000 υπαλλήλους. Αυτό δεν λέγεται διόγκωση, λέγεται μείωση. Το Δεκέμβριο του 2014 εξαιτίας της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δια αναθέσεως όρισε όλους τους διευθυντές στη δημόσια διοίκηση. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν τους έδιωξε γιατί δεν είμαστε ρεβανσιστές.

«Θα περπατήσομε με τις προοδευτικές δυνάμεις μπροστά, και οι συντηρητικές δυνάμεις θα μείνουν σταθερά πίσω. Και οι πατριωτικές λογικές θα αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Αχτσιόγλου: Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πρέπει να τηρηθούν όλα τα βήματα

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο επιχείρημα του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή.

«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων».

«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Σταθάκης: Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία με τα Σκόπια

Ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα.

Την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπιών με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Βαλκανικού χώρου.

«Σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε μόνο θετικά. Και τα τρία θέματα που διεκδικούσαμε λύθηκαν και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να προσθέσουμε θέματα που δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.

«Τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα διαπραγματευόταν με σωστές ελληνικές θέσεις. Το ερώτημα είναι γιατί δεν λύθηκε;» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια ευκαιρία επί Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι που ήταν έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα τρία θέματα και να βρεθεί λύση. Το απόλυτο άλλοθι ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να υποχωρήσει στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε σήμερα; Η γειτονική χώρα απαλλάχτηκε από την εθνικιστική της ηγεσία. Άλλαξε η εθνικιστική της ηγεσία και έρχεται μια ηγεσία που λέει είμαι έτοιμη να συζητήσω, δεν θέλω Βουκεφάλα, αλυτρωτισμούς και παίρνω σύνθετη ονομασία. Μια συγκυρία καλή. Εσείς τι θα κάνατε; Θα κλωτσούσατε την ευκαιρία; Η δεύτερη συγκυρία είναι ότι σήμερα, συγκροτείται ένα ενιαίος Ευρωπαϊκός Βαλκανικός χώρος με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπόριο, με οφέλη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά».

«Η Ελλάδα, αφού διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, σωστά έβαλε τρία θέματα. Να μη θίγεται η αρχαία ιστορία, να μην αναγνωρίζεται μειονότητα εκτός συνόρων και να εγείρονται αλυτρωτικά θέματα και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης μας με τους Σκοπιανούς, η χώρα μας πιέστηκε από τον διεθνή παράγοντα να παραχωρήσει στους βόρειους γείτονές μας ονόματα, σύμβολα, ταυτότητες και ιδιότητες που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με το ελληνικό Έθνος. Εσείς έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θέτοντάς τους το ερώτημα «Πώς αποδέχεσθε τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όταν είχατε αγωνισθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υποχωρήσουμε ακριβώς σε αυτά;»

Σκληρή ήταν η επίθεση του Βασίλη Κικίλια κατά των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στους οποίους πρότεινε να μετονομάσουν το κόμμα τους. «Δεν έχετε καμιά σχέση ούτε με την ανεξαρτησία, ούτε με τον ελληνισμό. Είστε ανελλήνιστοι, που θα έλεγε και ο Καβάφης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους, ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές. «Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την Πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας», τόνισε.

«Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

«Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News