Ελλάδα

Σενάρια ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής για τη συμφωνία στα Σκόπια

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες για την πρόθεση  της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ακόμα και πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  για τα προαπαιτούμενα αύριο το μεσημέρι.

Την φιλολογία  αυτή ενισχύει και η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο  της Δημοκρατίας με την οποία που ζήτησε επι της ουσίας  ο κ. Τσίπρας να πάρει εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν το Σάββατο παρουσία των υπουργών εξωτερικών υπογραφει στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Όπως εξηγούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον κ.Τσίπρα να κάνει ό,τι έκανε και το 2015 οταν έλαβε εξουσιοδότηση με νόμο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να διαπραγματευθεί το τρίτο μνημόνιο.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει σύμφωνα με iefimerida.gr την πρόταση μομφής αύριο σταματά αυτομάτως η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφιση του και ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής η οποία μπορεί να διαρκέσει το περισσότερο τρεις ημέρες. Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για την συμφωνία. Σε περίπτωση που επιλεγεί η Παρασκευή είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας η οποία έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.
Ζήτησε την παρέμβαση Παυλόπουλου
Μάλιστα την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η συμφωνία για το Μακεδονικό να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή πριν υπογραφεί από τον πρωθυπουργό, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαθιά προβληματική συμφωνία» με παραχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας. 

Η κίνηση αυτή συνιστά, όπως είπε, «εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν  διαθέτει πολιτική νομιμοποιηση να υπογράψει τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος (ΑΝΕΛ) δεν συμφωνεί.

Στην στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει  εντελώς και την στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα αφού αντικείμενο της πρότασης μομφής θα είναι η συμφωνία με το γειτονικό κράτος.  Ετσι αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης  στην  κυβέρνηση κάτι  που αναμένεται επί της ουσίας η Νέα Δημοκρατία θα  ισχυριστεί ότι δίνει το OK για να υπογραφεί στη συνέχεια μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών η συμφωνία.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά από αυτή του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα αρχίσει να κορυφώνεται από σήμερα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι «αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», θέμα που θα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 09.30, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία.


Η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία αγνοώντας τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Βουλή, με προκλητικό τρόπο. «Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Όπως είναι η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” στοιχεία που εξ αρχής  δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη ΝΔ», υπογράμμιζε στέλεχος της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι «συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται και σε ένα άλλο παρεπόμενο της συμφωνίας. Το πρόσφορο έδαφος που δίνει, μια κακή λύση, όπως την χαρακτηρίζουν, σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά κάνουν στη Βόρεια Ελλάδα δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει αρκετές πληγές να επουλώσει και δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ειδικά στη Β. Ελλάδα και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνικού λαού.
Σχόλια