Ελλάδα

Τέλος οι... επισκέψεις στην εφορία - Για ποιους λόγους θα πηγαίνουμε πλέον

Πλέον γίνεται σαφές ότι φορολογούμενοι θα απαλλαχθούν από ουρές και ταλαιπωρία καθώς η συναλλαγή είτε θα εκτελείται αυτόματα από την εφορία, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο από τους φορολογούμενους.

Αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε για τις εφορίες και τις συναλλαγές που καθιστούσαν απαραίτητη την παρουσία μας σε μία δημόσια οικονομική υπηρεσία.Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό έρχεται ένα νέο κύμα αποσυμφόρησης των εφοριών και συγκεκριμένα των τμημάτων Μητρώου και οχημάτων των φορολογούμενων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις αλλαγές προς όφελος των φορολογουμένων και αν και πρόκειται για πολύ συνηθισμένες συναλλαγές, δεν παύει να ταλαιπωρούν και να αναγκάζουν τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν άσκοπες επισκέψεις στις εφορίες.

Επισκέψεις οι οποίες κοστίζουν σε χρόνο και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους και την ίδια ώρα στερούν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι εφόσον τεθούν σε ισχύ τα νέα δεδομένα, χιλιάδες πολίτες θα γλιτώσουν την ουρά και την ταλαιπωρία καθώς η συναλλαγή είτε θα εκτελείται αυτόματα από την εφορία, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο από τους φορολογούμενους

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι υποχρεωτική η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία για τις εξής συναλλαγές και γνωστοποιήσεις:
-έγγαμη σχέση
-σύναψη συμφώνου συμβίωσης
-διαζύγιο
-διάσταση συζύγων
-αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
-αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας
-κλοπή οχήματος
-καταστροφή οχήματος
-απόσυρση οχήματος.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω συναλλαγές που αφορούν στα οχήματα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δυο χρόνια τεράστιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων ΙΧ.

Συγκεκριμένα στα αρχεία των εφοριών εμφανίζονταν να βρίσκονται σε κίνηση και να είναι ανασφάλιστα οχήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί, κλαπεί ή καταστραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Η άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ για όλες τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται να γίνει μέσω της διασύνδεσης των εφοριών με τα αντίστοιχα αρχεία των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα με το αρχείο των κλεμμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας ή των αποσυρθέντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.


Η εφορία στον πολίτη


Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, αρχικά τουλάχιστον σε πιλοτική βάση, την αντιστροφή της διαδικασίας ενημέρωσης των φορολογούμενων για ζητήματα που τους αφορούν. Ενώ μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στις εφορίες προκειμένου να λύσουν κάποια απορία τους, σχεδιάζεται πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την επίσκεψη στελέχους της εφορίας σε φορολογούμενο ο οποίος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί έναρξη δραστηριότητας.


Κατά την επίσκεψη θα δίνονται οδηγίες και συμβουλές στον φορολογούμενο για τα δικαιώματα (π.χ. έκπτωση επαγγελματικών δαπανών) και τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μετά την υποβολή έναρξης δραστηριότητας μέσω διαδικτύου ο επαγγελματίας δέχεται την επίσκεψη εφοριακών στην επαγγελματική του εγκατάσταση όπου διαπιστώνουν την ύπαρξή της (παλαιότερα γινόταν και στην Ελλάδα η λεγόμενη αυτοψία) και τον ενημερώνουν για τα φορολογικά του ζητήματα.

Με πληροφορίες από capital.gr

Σχόλια