Ελλάδα

Παράθυρο για συμφωνία σε βάθος χρόνου για Σκοπιανό

Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων περνά πλέον το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων, με την ονομασία «για όλες τις χρήσεις» να παραμένει «αγκάθι».

Σήμερα, μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Η τελική πρόταση των Σκοπίων για λύση

«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που εξετάζεται σύμφωνα με «Τα Νέα».

Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Παράλληλα, επικρατέστερα ονόματα είναι τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia.

Φαίνεται πως τα Σκόπια υποχωρούν από την έως τώρα θέση τους για χρήση, στο εσωτερικό, του όρου «Μακεδονία».

Εξάλλου, ο χρόνος πιέζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πιέζουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Όμως όχι τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία.

Αυτή η υποχώρηση έχει όμως όπως φαίνεται και ανταλλάγματα και συγκεκριμένα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσον αφορά στον διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος.

Πηγή: newpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια