Ελλάδα

Εγκρίθηκε με 161 «ναι» η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, αναλυτικά, πως η δημόσια συζήτηση εστιάζεται σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, ωστόσο, όπως είπε, «νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα». Ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του προσθεσε: «Παιδιά, τα οποία δυστυχώς στα μάτια της Πολιτείας, ήταν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας».

 Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το όργιο γραφειοκρατίας που ίσχυε στη χώρα μας, το οποίο έβαζε δεκάδες θεσμικά εμπόδια με αποτέλεσμα τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα να μην είχαν τη ευκαιρία να βιώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα το αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο την ώρα που παιδιά στερούνται μια οικογένεια και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ζευγάρια που θέλουν να προσφέρουν, γιατί να είναι τόσο δύσκολο για αυτές τις δύο πλευρές να βρεθούν μαζί.

"Δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες"

Επίσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια θεσμική τομή και δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε "όχι" σε μια προσπάθεια τομής προς όφελος των παιδιών που στερούνται της αγάπης και της φροντίδας; Και ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε "ναι" στη διαιώνιση ενός καθεστώτος που εμποδίζει χιλιάδες νέα ή μεγαλύτερα ζευγάρια να προσφέρουν αγάπη σε ένα παιδί;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα για το νομοσχέδιο τόνισε πως το πρώτο πράγμα που επιλύει, είναι το ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε Ιδρύματα, παύουν επιτέλους να είναι αόρατα από την πολιτεία. «Κανένα κράτος και καμία συντεταγμένη πολιτεία, δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι ψυχές ως οι εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας» σημείωσε. Ενώ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι αδυνατεί ακόμα και σήμερα η Πολιτεία να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στα δημόσια ιδρύματα.

«Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού. Για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια, έχοντας έναν αυτονόητο νομίζω, στόχο μακροπρόθεσμα, κανένα παιδί στο περιθώριο κανένα παιδί σε ίδρυμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. « Αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος, διασφαλίζει επιπλέον και κάτι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «όταν το παιδί ενηλικιωθεί, θα μπορεί -αν το θελήσει- να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του».

Το νομοσχέδιο επιλύει και προβλήματα που αφορουν στους υποψήφιους γονείς. «Προχωράμε σε ρυθμίσεις για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών. Η αναδοχή θα έχει πλέον μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους οκτώ έως δώδεκα μήνες αντί για χρόνια. Αντιστοίχως και η υιοθεσία. Οκτώ εως δώδεκα μήνες και μετά θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος, για την οποία θα υπάρξει, επίσης, η σχετική μέριμνα και ο συντονισμός με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ορίζεται κατά προτεραιότητα και έτσι να επισπεύδεται η όλη διαδικασία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 «Είναι ένα χρέος ανθρώπινο, της Πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να κάνουν ό,τι πιο ανθρώπινο έχει η φύση μας. Να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

 Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ένα ζήτημα που προκάλεσε αρκετή σύγχυση, στη δημόσια συζήτηση «είτε λόγω άγνοιας έιτε λόγω σκοπιμοτήτων», όπως παρατήρησε. «Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μια διαδικασία, η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής, θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Για την αναδοχή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν, καθώς δίνουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια