Ελλάδα

Άσκηση «Efes»: Τουρκική δύναμη συγκεντρώνεται κοντά στα Ίμια

Με το βλέμμα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα Ίμια, όπου συγκεντρώνεται μεγάλη ναυτική δύναμη της Τουρκίας βρίσκεται τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα, ενόψει της άσκησης «Efes» της γειτονικής χώρας.

Η ετήσια προγραμματισμένη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Efes2018»περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Bodrum) απέναντι από την Κω, προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί από τον παρατηρητή της Aegean Hawk ότι έχουν περάσει περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σε ένα από τα στιγμιότυπα, είναι διακριτή και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Παράκτιου Περιπολικού "Κελευστής Στάμου" του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Όπως αναφέρει η προαναγγελία της άσκησης δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια, για το χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου, με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Πάνω στα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

Πηγή: thecaller.gr

Σχόλια