74 χρόνια από την ηρωική σφαγή της Κλεισούρας

Ελλάδα
74 χρόνια από την ηρωική σφαγή της Κλεισούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

270 κάτοικοι της Κλεισούρας θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδος στην ιστορική σφαγή. Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την σημερινή ημέρα, 5 Απριλίου.

Εβδομήντα τέσσερα ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 5η Απριλίου του 1944. Εκείνη την ημέρα ναζί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας Καστοριάς ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Ομάδα ανταρτών, που δρούσε στην περιοχή, με επικεφαλής τον καπετάν Υψηλάντη (Αλέξη Ρόσιο) από τη Σιάτιστα Κοζάνης, επιτέθηκε σε γερμανική φάλαγγα στη θέση Νταούλι, σκοτώνοντας τους ναζί προπομπούς μοτοσυκλετιστές.

Μαθαίνοντας το γεγονός, οι άρρενες κάτοικοι της Κλεισούρας κρύφτηκαν στα βουνά, φοβούμενοι τα γερμανικά αντίποινα. Όντως, οι Γερμανοί με διοικητή τον Καρλ Σίμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία της κωμόπολης, όπου και τους εκτέλεσαν.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στα σπίτια, βάζοντας φωτιά και σκοτώνοντας όσους κατοίκους είχαν κρυφτεί στις οικίες τους. Το σύνολο των θυμάτων της Κλεισούρας ανήλθε συνολικά στα 270 άτομα.

Σημειώνεται ότι στη “Σφαγή της Κλεισούρας”, όπως έμελλε να μείνει στην ιστορία, συμμετείχαν και Βούλγαροι στρατιώτες. Μετά την αποκάλυψη της θηριωδίας, ο Σίμερς κλήθηκε σε απολογία από τη γερμανική διοίκηση.

Εκεί κατέθεσε ότι οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να εξολοθρεύσουν όλο τον πληθυσμό της Κλεισούρας, καθώς οι αντάρτες είχαν κρυφτεί στα σπίτια των κατοίκων, πυροβολώντας από εκεί τους Γερμανούς. Παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφισταμένων του, ο Σίμερς τελικά αθωώθηκε.

Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, μετά τον πόλεμο, ο μαρτυρίες του ήταν ψευδείς. Ο ίδιος σκοτώθηκε από αντιστασιακούς και τάφηκε στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντόζης.

Το... “Ουρλιαχτό” των beatniks!

Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής και εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του κινήματος των “μπίτνικ” στις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1926 στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1955, ο Γκίνσμπεργκ γράφει ιστορία: Κατά τη διάρκεια βραδιάς ποίησης που φιλοξενείται στο Σαν Φρανσίσκο, διαβάζει ενώπιον του κοινού το ποίημά του με τίτλο “Ουρλιαχτό”.

Το ποίημα γνωρίζει αμέσως τεράστια επιτυχία, γεγονός που συμβάλλει στη διάδοση του μπιτ κινήματος στις ΗΠΑ. Η γενιά των μπιτ (beat generation) αποτελεί λογοτεχνικό κίνημα, που έδρασε στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μια ολιγάριθμη ομάδα ποιητών και συγγραφέων, με σημαντική επιρροή στην αμερικανική κοινωνία. Ο όρος “μπιτ” σημαίνει κυριολεκτικά το “χτύπημα” ή το “ρυθμό” και εισήχθη από τον Τζακ Κέρουακ. Εκτός από τους Γκίνσμπεργκ και Κέρουακ, σημαντικά ονόματα της μπιτ γενιάς ήταν οι Γουίλιαμ Μπάροουζ, Γκρέγκορι Κόρσο και Λόρενς Φερλινγκέτι.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έζησαν κι έδρασαν στο Σαν Φρανσίσκο. Εξάλλου, μεγάλη επιρροή από τους μπιτ, χωρίς να θεωρείται ωστόσο ότι ανήκει στην εν λόγω γενιά, δέχτηκε και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι. Σήμερα θεωρείται ότι το μπιτ κίνημα επηρέασε αποφασιστικά τη διαμόρφωση των μεταγενέστερων κινημάτων των χίπις, αλλά και του πανκ. Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Απριλίου του 1997, στη Νέα Υόρκη, έχοντας χτυπηθεί από την επάρατη νόσο. Ήταν 71 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News