Ελλάδα

Με λαμπαδηδρομία ξεκινάει η Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης

Κεντρικό σύνθημα της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Κρήτης είναι “Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης”.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, αρχίζει με λαμπαδηδρομία την Τρίτη 17 Οκτωβρίου η 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης, που θα πραγματοποιηθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο-ΕΑΚΗ από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κεντρικό σύνθημα της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Κρήτης είναι "Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης". Ωστόσο, σήμερα Σάββατο απευθύνεται πρόσκληση στους εθελοντές για συμμετοχή στο test event της Μαθητιάδας στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Πρόκειται για τη γενική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παγκρήτιο Στάδιο, στην αίθουσα Τύπου (θύρα 1), στις 9 το πρωί, προκειμένου να δοθούν γενικές οδηγίες και να πραγματοποιηθεί το test event της διοργάνωσης.

Η επίσημη έναρξη της Περιφερειακής Μαθητιάδας θα γίνει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, με λαμπαδηδρομία μαθητών από την πλατεία Ελευθερίας στο Παγκρήτιο Στάδιο, μέσω των τειχών του Ηρακλείου, και η τελετή λήξης την Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, με την παράδοση της φλόγας.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή τη διεξαγωγή της Μαθητιάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης αναφέρθηκαν στη διοργάνωση, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της είναι η μόνιμη ενασχόληση της νεολαίας μας με το μαζικό αθλητισμό.

Αισιοδοξία

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, «στο Δήμο Ηρακλείου πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα μαθήματα που διδάσκεται ένα παιδί στην επαφή του με τις αληθινές αξίες του αθλητισμού είναι ανεκτίμητα. Γι' αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως κάθε διοργάνωση που έχει τη συγκεκριμένη στόχευση, όπως την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης. Μια γιορτή του μαθητικού αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας νέοι άνθρωποι απ' όλο το νησί θα γεμίσουν το Παγκρήτιο Στάδιο με αισιοδοξία, κέφι, ζωντάνια και χαμόγελα.

Ελπίζουμε ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα φύγουν από τη συμμετοχή τους στη Μαθητιάδα γεμάτοι με χρήσιμες εμπειρίες και με τα ολυμπιακά ιδανικά - του "ευ αγωνίζεσθαι", του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της έμφασης στην προσπάθεια και όχι στη νίκη - πολύτιμες αποσκευές για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους!

Θέλω να συγχαρώ όσους είχαν την ιδέα για την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης και να ευχαριστήσω εκείνους που μόχθησαν και θα μοχθήσουν για την υλοποίησή της. Εύχομαι καλή διασκέδαση στα παιδιά. Να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους, όπως λέει και το σύνθημα της διοργάνωσης, "χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης"».

Παρά τα εμπόδια

«Ο επιμένων νικά... Είχαμε τα εμπόδια στην 1η Μαθητιάδα, αλλά ξεπεράστηκαν έστω και με καθυστέρηση χρονική, καθώς η έναρξη είχε ματαιωθεί το Μάιο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τώρα ο καιρός είναι σύμμαχός μας, οι πολίτες είναι σύμμαχοί μας και τα παιδιά θα συμμετέχουν - ό,τι καλύτερο για τη μαθητιώσα νεολαία και για την Κρήτη συνολικότερα. Πρόκειται για μια εκδήλωση που στόχος μας είναι να τη στηρίξουμε πραγματικά και ουσιαστικά, ώστε να καθιερωθεί ως θεσμός, γιατί θα φέρει πολλά παιδιά κοντά στον αθλητισμό, ένα σπουδαίο γεγονός, που παράγει παράλληλα και πολιτισμό», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Πρόκειται για μια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, απαλλαγμένη από το άγχος της νίκης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός και χωρίς το φόβο της αποτυχίας, που πολλές φορές μας κρατάει μακριά από το πραγματικό νόημα της προσπάθειας. Δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν, να επικοινωνήσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, συμμετέχοντας σε ολυμπιακά, παραολυμπιακά αθλήματα και δράσεις πολιτισμού. Με την ελπίδα να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμό, ανοίγουμε το σχολείο στην κοινωνία, καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους επισκέπτες μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή, όλους όσοι στελέχωσαν τα τμήματα και τους εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν για την επιτυχία της Μαθητιάδας μας», σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης.

«Σημαντική διοργάνωση»

«Πρόκειται για μια σημαντική αθλητική-πολιτιστική διοργάνωση για τη μαθητική νεολαία. Εκατό σχολεία απ' όλη την Κρήτη, περίπου 13.000 μαθητές μέσα από ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα θα κάνουν πράξη το "ευ αγωνίζεσθαι". Η σπουδαία αυτή διοργάνωση, με σύνθημα "Χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας", θα δώσει σε όλους μας να καταλάβουμε και να αποδειχτεί έμπρακτα ότι ο αθλητισμός ενώνει, ο αθλητισμός είναι χαρά, υγεία, δημιουργία και παράγει πολιτισμό», είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης.

«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει αυτό το σημαντικό θεσμό, που ενισχύει κυρίως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ενισχύει τους νέους ανθρώπους και προβάλλει ουσιαστικά αυτά τα ωραία αισθήματα της ευγενούς άμιλλας. Ευελπιστούμε να γίνει θεσμός. Είναι η 1η Μαθητιάδα σε παγκρήτιο επίπεδο και ευχόμαστε τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο δυνατή. Η διοργάνωση φέρνει ακόμα πιο κοντά τους μαθητές μας στον αθλητισμό έμπρακτα», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη διοργάνωση, που πραγματοποιείται πρώτη φορά στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Στο πλαίσιο της 1ης Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού, οι μαθητές των σχολικών μονάδων του τόπου μας θα γνωρίσουν τις αξίες της άθλησης, του πολιτισμού και της παιδείας, έννοιες συνδεόμενες, και φυσικά θα γνωρίσουν το μεγαλείο των ολυμπιακών αγωνισμάτων», είπε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης.

«Πρωταγωνιστές το αύριο του τόπου»

«Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, μια σημαντική διοργάνωση, με τη συμμετοχή 13.000 μαθητών απ' όλα τα σχολεία της Κρήτης, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η διοργάνωση της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει ως πρωταγωνιστές της ζωής τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές της Κρήτης, το αύριο αυτού του τόπου. Μέσα από το αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα θα ενδυναμωθεί η πολιτισμική επικοινωνία, θα προωθηθεί η ευγενής άμιλλα, θα ενισχυθεί η συντροφικότητα και στο τέλος θα προκύψουν η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών στους αγώνες.

Η παράδοση του τόπου μας στα ολυμπιακά ιδεώδη και η σπουδαία παρακαταθήκη του ολυμπιακού πνεύματος εγγυώνται την επιτυχία της διοργάνωσης. Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε όλους τους διοργανωτές, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της Μαθητιάδας. Πάνω απ' όλα, όμως, ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές της Κρήτης ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών και των ονείρων τους. Ένα μέλλον που τα όνειρά τους θα γίνονται πραγματικότητα μέσα από καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες. Αυτό είναι το νόημα της ζωής, αυτός είναι ο δρόμος για την επιτυχία», είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια