default-image

Ανιχνεύτηκε Ρουθήνιο 106 και στην Ελλάδα

Ελλάδα
Ανιχνεύτηκε Ρουθήνιο 106 και στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Ουράλια όρη φαίνεται πως προέρχεται η ραδιενέργεια, η οποία έχει φτάσει τις τελευταίες μέρες πάνω από την Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) να εμφανίζεται καθησυχαστική, κάτι όμως που δε βρίσκει σύμφωνο τον επιστημονικό υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" Νίκο Κατσαρό, ο οποίος μέσω της "Ν.Κ." κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Μπορεί να είναι μικρή η ραδιενέργεια που έχει έρθει, αλλά αν συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να υπάρχει», όπως λέει, «θα περάσει μέσα στη διατροφική αλυσίδα και τότε θα έχουμε πρόβλημα»!

Η αναστάτωση στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. από τις αναφορές του Γραφείου Προστασίας από τη Ραδιενέργεια στη Γερμανία για την ύπαρξη αυξημένου αριθμού σωματιδίων του ραδιενεργού στοιχείου Ρουθηνίου 106 σε περιοχές της κεντρικής αλλά και της δυτικής Ευρώπης, είναι από την πρώτη στιγμή μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα υψηλά επίπεδα της ραδιενεργής ουσίας εντοπίστηκαν από τρεις σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη, καθώς και σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ραδιενεργό ισότοπο Ρουθήνιο 106 είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για τις ραδιολογικές θεραπείες καρκίνων που εμφανίζονται στα μάτια, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (Radioisotope Thermoelectric Generators - RTGs), οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παροχή ισχύος σε δορυφόρους.

Στα νότια Ουράλια;

«Νέες αναλύσεις της πηγής του ραδιενεργού υλικού είναι πιθανόν να δείξουν ότι η έκλυση προήλθε από την περιοχή των νότιων Ουραλίων», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας από την Ακτινοβολία, «αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία».

Πρόσθεσε, δε, ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι ανιχνεύτηκαν μόνον ισότοπα Ρουθηνίου 106.

Αυξημένες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων έχουν ανιχνευτεί κι άλλες φορές στο παρελθόν στην Ευρώπη, αλλά σπάνια.

Οι αυξημένες μετρήσεις του ραδιενεργού ισοτόπου καταγράφηκαν, ειδικότερα, στον ατμοσφαιρικό αέρα της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η έκλυση του Ρουθηνίου ξεκίνησε ενδεχομένως από την ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία

Ωστόσο, την αναφορά του γερμανικού Γραφείου Προστασίας από τη Ραδιενέργεια αμφισβητεί η κρατική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom), αναφέροντας ότι «τα επίπεδα ραδιενέργειας περιμετρικά των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων παραμένουν σε ομαλά επίπεδα και αντιστοιχούν το φυσικό υπόβαθρο της ραδιενεργής διασποράς».

Η Rosatom επιμένει, με απλά λόγια, πως η έκλυση του Ρουθηνίου 106 δεν μπορεί να προήλθε από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα

Από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είχε ανακοινώσει πως από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύτηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες του Ρουθηνίου 106 στην ατμόσφαιρα της χώρας μας.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζόμενων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη Ρουθηνίου 106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον». Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

«Δε συμφωνώ με αυτό»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο Νίκος Κατσαρός απαντά: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας; Κι αν αυτό συνεχίσει και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, δε θα περάσει κάποια στιγμή και στη διατροφική αλυσίδα; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξει στο μέλλον, αν συνεχίσει αυτό να συμβαίνει»...

Καταλήγοντας, ο ίδιος λέει ότι ο κόσμος είναι εντελώς απροστάτευτος. «Εκτός αν αρχίσει να γίνεται αυτό που γινόταν τότε με το Τσέρνομπιλ, "μη φας εκείνο, μη φας το άλλο", που ακόμα δεν έχουμε μπει σε αυτή τη φάση»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News