Ελλάδα

Ποινική δίωξη κατά του ζεύγους Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Ενώ εκδόθηκε και διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, σχετικά με τη νομιμότητα καταθέσεων του ζευγαριού που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό, αλλά και του ελέγχου της απόκτησης ακίνητης περιουσίας μετά το 2000, οπότε ο κ. Παπαντωνίου θήτευσε στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δίωξη αφορά συγκεκριμένο λογαριασμό του πρώην υπουργού, που εντοπίστηκε από την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς.

Πρόκειται για ένα από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές αρχές. Με την άσκηση της δίωξης, επιβάλλεται στο ζευγάρι ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Νωρίτερα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προέκυψε ότι από στον έλεγχο του ΣΔΟΕ που έγινε πρόσφατα στο σπίτι του πρώην υπουργού βρέθηκαν 46 λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του σε ισάριθμα υποκαταστήματα 5 τραπεζών ανά την Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό των τραπεζικών αυτών λογαριασμών που αφορούν την περίοδο 2000-2010 υπολογίζεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε 2,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 εκατ. ευρώ του κ. Παπαντωνίου και οι 900.000 ευρώ της συζύγου του δεν δικαιολογούνται με βάση τα παραστατικά που ο ίδιος προσκόμισε στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Τα στοιχεία των ελέγχων αυτών περιήλθαν σήμερα σε γνώση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία για την σύνταξη του πορίσματός της με το οποίο ουσιαστικά θα παραπέμπει λόγω αναρμοδιότητας το φάκελο της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη.

Ήδη οι εισηγητές των κομμάτων ανέλαβαν να προχωρήσουν στην σύνταξη του πορίσματος - διαφώνησαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή που ζήτησαν να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής -, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 15 ημέρες, ώστε να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Ιουνίου. 

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια