Ελλάδα

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός διοργανώνει σχολείο - ηχητικό

Εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία  και Τουρκία, θα φιλοξενήσει από 3 μέχρι 9 Ιουνίου, το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ "Learning through games to keep children at School".

Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υποδοχής. Σύμφωνα με την πρόσκληση, «οι μαθήτριες, οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου σας προσκαλούν στη γιορτή υποδοχής των εταίρων του προγράμματος ERASMUS + που υλοποιεί το σχολείο μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 09:00 π.μ. στην αυλή του σχολείου μας, στην οδό Μουσών 71, ενώ συνάντηση Erasmus+, με θέμα «Μάθηση μέσα από παιχνίδι για να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο» "Learning through games to keep children at school", θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

09:00: Άφιξη εταίρων

Καλωσόρισμα από μαθήτριες και μαθητές

Τραγούδια από μαθήτριες και μαθητές

Καλωσόρισμα Διευθύντριας του σχολείου

Χαιρετισμός επισήμων

Παράσταση Καραγκιόζη από μαθητές της Γ΄ τάξης

Ελληνικοί χοροί από μαθήτριες και μαθητές του σχολείου

Χοροί των 6 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από μαθήτριες και μαθητές του σχολείου

10:00: Διάλειμμα για καφέ

10:30: Παρουσίαση εκπαιδευτικού δρώμενου στην αυλή του σχολείου:

o «Ο μύθος του Ανδρόγεω, του Θησέα και του Μινώταυρου»

Περιήγηση εταίρων στις τάξεις (γνωριμία με μαθητές και εκπαιδευτικούς)

Γεύμα στο σχολείο. Οι γονείς προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και εδέσματα, προωθώντας την κρητική διατροφή

Συνεδρίαση των εταίρων: συζήτηση για το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διευθύντριας, κ. Ειρήνης Βιδάκη, «στόχος τέτοιων προγραμμάτων είναι η προώθηση της συνεργασίας σχολείων των χωρών της Ευρώπης με σκοπό την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στην σχολική εκπαίδευση. Επιπλέον, ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πρόληψη της σχολικής διαρροής και η αποτροπή της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, χρησιμοποιώντας τη μάθηση μέσα από παιχνίδι.

»Το πρόγραμμα διήρκεσε δύο έτη από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017. Κάθε χώρα μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε άτυπους φορείς εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά παιχνίδια, τραγούδια, τέχνη κ.α. υλοποίησε τους στόχους που είχαν τεθεί. Το θέμα που διαπραγματεύτηκε το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου είναι «Μάθηση μέσα από παιχνίδι, σε χώρους έξω από το σχολείο.

»Κατά την επίσκεψή τους οι εταίροι μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο μας και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό την κουλτούρα και τη φιλοξενία μας, καθώς και να επισκεφθούν την ενδοχώρα του νησιού μας».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο

Στις 4/6/2017: Επίσκεψη στο Μουσείο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» στο Φόδελε και μετά επίσκεψη στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό. Το απόγευμα επίσκεψη στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Στόχος να γνωρίσουν τη ενδοχώρα και τις ομορφιές του νομού Ρεθύμνου.

Στις 5/6/2017: Επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης, στην Ελούντα και στο φρούριο της Σπιναλόγκα. Το απόγευμα επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο. Στόχος να γνωρίσουν την ενδοχώρα και τις ομορφιές του νομού Λασιθίου.

Παρουσία της πόλης

Στις 6/6/2017: Επίσκεψη των εταίρων στο σχολείο, όπου θα γίνει γιορτή καλωσορίσματος και θα γνωρίσουν το διδακτήριο, τις μαθήτριες και τους μαθητές καθώς και  τους εκπαιδευτικούς μέσω ενός εκπαιδευτικού δρώμενου που συνδυάζει το μύθο του Ανδρόγεω, του Θησέα και του Μινώταυρου, με τη λαβυρινθώδη δομή του σχολείου μας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί το σχολείο και το πώς χρησιμοποιείται η αυλή του, για μάθηση ενός ελληνικού μύθου, μέσα από παιχνίδι, έξω από την τάξη. Θα ακολουθήσει γεύμα στο σχολείο με παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και εδέσματα, που θα ετοιμάσουν και θα  προσφέρουν οι γονείς.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης και στα Ενετικά Τείχη.  

Παρουσία θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς

Στις 7/6/2017: Με τους εταίρους μας και με μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης θα πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτική επίσκεψη και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Στόχος μας είναι να δείξουμε πώς αξιοποιούμε τη «μάθηση μέσα από παιχνίδι, έξω από το σχολείο» σε ένα αρχαιολογικό χώρο. Θα ακολουθήσει  επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η ενδοχώρα και τα κοντινά στην πόλη χωριά

Το απόγευμα θα επισκεφθούμε τον Αγροτικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό Γυναικών, Αγίου Βασιλείου του δήμου Ν. Καζαντζάκης, όπου οι εταίροι θα γνωρίσουν  τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού και θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία του δείπνου που θα γευτούν, παρασκευάζοντας παραδοσιακά πιάτα με παραδοσιακά υλικά. Μέχρι να μαγειρευτεί το βραδινό φαγητό θα επισκεφθούμε άλλα κοντινά γειτονικά χωριά (Χουδέτσι, Μελέσες), καθώς και το οινοποιείο Μηλιαράκη στα Πεζά, όπου θα ξεναγηθούν στο οινοποιείο, θα μετέχουν σε γευσιγνωσία και θα γνωρίσουν τις κρητικές ποικιλίες κρασιού.

Μάθηση μέσα από παιχνίδι και έξω από το σχολείο

Στις 8/6/2017: Επίσκεψη στο Γραφείο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Eπισκεπτών της πόλης μας - γραφείο  Info Point του Δήμου Ηρακλείου, όπου μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα πληροφοριών σε οθόνες αφής και tablets, οι εταίροι μας θα γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μας, σαν να ήταν μαθητές σχολείου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην πόλη θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Δήμο Ηρακλείου και θα ξεναγηθούν στους χώρους της Λότζια. Κατόπιν εταίροι, μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο φρούριο του Κούλε.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήρια εκδήλωση και δείπνο. Στην εκδήλωση μαθήτριες και μαθητές του σχολείου θα παρουσιάσουν μέσα από ένα  θεατρικό παιχνίδι την ανάγκη για φιλία, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών, περνώντας φιλειρηνικά μηνύματα με τον τρόπο που μόνο τα παιδιά ξέρουν. Θα ακολουθήσουν  κρητικοί χοροί και μουσικοκινητικό δρώμενο με θέμα τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα από την παιδική ομάδα χορού του σχολείου μας και γλέντι.

Η διευθύντρια του σχολείου

«Ως διευθύντρια του σχολείου αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και να συγχαρώ όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί ένα τόσο απαιτητικό διετές πρόγραμμα.

Κατ' αρχάς τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, τις μαθήτριες και τους μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, που αυτά τα δύο χρόνια σχεδίασαν και  υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και σχέδια μαθημάτων, που αναδεικνύουν τους στόχους των ελληνικών Διαθεματικών Προγραμμάτων Σπουδών και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, με επίκεντρο τη μαθήτρια και το μαθητή, καθώς  και τη μάθηση μέσα από παιχνίδι και τα οποία έτυχαν συγχαρητηρίων και επαίνων από τους εταίρους.

Επιπλέον το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες του σχολείου μας, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό  του -την καθαρίστρια, τη σχολική τροχονόμο, την εργαζόμενη γενικών καθηκόντων και τους υπεύθυνους του κυλικείου του σχολείου μας- που καθημερινά ήταν δίπλα μας, αρωγοί σε κάθε μας ανάγκη και συνοδοιπόροι στον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το καλό και το συμφέρον των παιδιών, που μας έχουνε εμπιστευτεί οι γονείς και η πολιτεία.

Τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων (26ο & 35ο ) καθώς και του γειτονικού Νηπιαγωγείου (6ο) για την απεριόριστη συμπαράσταση.

Όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διοίκηση και στη λειτουργία του σχολείου: την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τη Σχολική Σύμβουλο της 6ης Περιφέρειας, τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου, τις Τεχνικές υπηρεσίες, τη Τμήμα Πρασίνου, το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και τη ΔΕΠΑΝΑΛ  Α.Ε.,  για τις υπηρεσίες που μας παρείχαν.

Τους άτυπους φορείς εκπαίδευσης που συμμετείχαν ενεργά και υποστηρικτικά στην διεξαγωγή  των εκπαιδευτικών επισκέψεων και  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Ενυδρείο Κρήτης, το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ηρακλείου και το γραφείο Info Point,  το Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Φόδελε, τον Αγροτικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό Γυναικών Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίου Βασιλείου του δήμου Ν. Καζαντζάκης και το οινοποιείο Μηλιαράκη στα Πεζά.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και το ξενοδοχείο Elounda Bay, στην Ελούντα, για την προσφορά παραδοσιακού γεύματος στους εταίρους.

Μέσα από αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε να  παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε τόσο το σχολείο μας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον τρόπο που δουλεύουμε, καθώς και τους άτυπους φορείς εκπαίδευσης που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τις υπηρεσίες που συνεργάζονται για να λειτουργήσει το ελληνικό δημόσιο σχολείο για να παράσχει την εκπαίδευση που χρειάζονται οι μαθήτριες και οι μαθητές μας. Συγχρόνως δώσαμε την ευκαιρία στους εταίρους μας να γνωρίσουν τη χώρα μας και το νησί μας, τον πολιτισμό μας και  τα σημαντικότερα μνημεία μας, την κρητική διατροφή, την κουλτούρα και τη φιλοξενία μας».

Σχόλια