Ελλάδα

Νίκη της Δημοκρατίας στην Ολλανδία, κίνδυνος εφησυχασμού

Η επιτυχία της δημοκρατίας στις ολλανδικές εκλογές, δεν είναι η αδυναμία του Βίλντερς να φτάσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος.

Η επιτυχία της δημοκρατίας στις ολλανδικές εκλογές, δεν είναι η αδυναμία του Βίλντερς να φτάσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος, καθώς και η είσοδος στη Βουλή του νέου κόμματος DENK, το οποίο ίδρυσαν Τούρκοι μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου.

Αποδείχθηκε ότι παρά τη ρητορική του μίσους, η Ολλανδία παραμένει μια ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία στην καρδιά της Ευρώπης, προσθέτει.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, μιλάει για την πλήρη αποδοκιμασία της δεξιάς στροφής των Σοσιαλδημοκρατών, όπως εκφράστηκε από τη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα από τον υπουργό Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αποδοκιμασία που φάνηκε με τον καταποντισμό του κόμματος του τελευταίου και τη νίκη του κεντροδεξιού Ρούτε, αποδεικνύοντας πως «οι ψηφοφόροι προτιμούν τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις».


 
Για την περίπτωση του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς, ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι, παρότι τα ποσοστά του δεν επαληθεύτηκαν, αποτελεί σίγουρα τον μεγάλο κερδισμένο, καθώς κατάφερε να μετατοπίσει το κλίμα προς τα δεξιά σε τέτοιο βαθμό, που οι αντίπαλοί του -ειδικά οι δεξιοί- χρειάστηκε να τον αντιγράψουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κεντρικό σύνθημα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε -«παίξε με τους κανόνες ή φύγε»- που απευθυνόταν στους μετανάστες, «δανεικό» από τη γραμμή Βίλντερς.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής προειδοποιεί για τον κίνδυνο εφησυχασμού των συστημικών ηγετών της Ευρώπης, που δεν θα οδηγήσει, παρά στη συνέχιση της ίδιας λιτότητας, η οποία έχει αυξήσει παντού την ακροδεξιά τάση.


Παράλληλα, πιστεύει ότι το μάθημα που έδωσε το εκλογικό σώμα στη σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι απαραίτητα καλό για την Ελλάδα. Η συντριβή που υπέστη το Εργατικό Κόμμα μεταφράζεται και σε ενδεχόμενη αλλαγή σκηνικού, που θα προκύψει από την τύχη που θα έχει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελευταία υπήρξε διαλλακτικός έναντι της Ελλάδας και έπαιξε μάλλον θετικό ρόλο γι' αυτήν εντός Eurogroup.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια