Ελλάδα

Δεν σταματούν οι μετασεισμοί

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,5 ρίχτερ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στα Ιωάννινα, δύο νέοι απανωτοί μετασεισμοί σημειώθηκαν στις 9:01 και στις 9:22 το πρωί, εντάσεως 3,6 και 3,4 ρίχτερ, αντιστοίχως.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΩΝ 4,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τεράστιες οι ζημιές:

Άνοιξε η Γη, σε παράδρομο της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Άρτας, στο ύψος του 12ου χλμ., περίπου στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους ογδόντα έως εκατό τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υποχώρησε και δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα βάθους τουλάχιστον τεσσάρων έως πέντε μέτρων, σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακούγονται ήχοι μέσα από την Γη και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα γίνει μεγαλύτερη καθίζηση.

Εν τω μεταξύ αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας  η περιοχή όπου σημειώθηκε το μεγάλο βύθισμα της γης, καθώς το γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δίπλα στον κρατήρα που άνοιξε με βάθος τουλάχιστον 5 μέτρα, υπάρχει κολόνα της ΔΕΗ, γι΄ αυτό έγινε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το γεωλογικό φαινόμενο να έχει σχέση με την ισχυρή σεισμική δόνηση του περασμένου Σαββάτου. Όπως είπε, στους ασβεστόλιθους της περιοχής όπου σημειώθηκε ο κρατήρας, μπορεί να προϋπήρχε ένα καρστικό κενό, το οποίο πριν το σεισμό να ήταν σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και με τις αλλεπάλληλες δονήσεις να κατέρρευσε.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια