Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εγκληματική η απλή αναλογική

«Όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, αμέσως θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Star.


Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

«Η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Ο μεγάλος συνασπισμός έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα. Κάνει τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση. Η αριθμητική της απλής αναλογικής είναι αμείλικτη. Θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να κάνει κυβέρνηση χρειάζεται τρεις εταίρους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί με την απλή αναλογική να κόψει την προοπτική της ΝΔ να πάρει ένα πολύ υψηλό ποσοστό.

 «Δεν θα του βγει. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι ότι ως πρωθυπουργός αμέσως - σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο- θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο ίδιος είπε ότι πάντα ήταν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και πιστεύει στις σταθερές κυβερνήσεις, ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, όπως είπε, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Σφοδρή επίθεση στον Τσίπρα


Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και για τα θέματα της οικονομίας και της φορολόγησης, ενώ εξήγησε ότι το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ΝΔ για ένα ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα.

«Όταν αυξάνεις τους φόρους πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο δεν έχεις τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Εμείς λέμε: λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες. Η κυβέρνηση επέλεξε υψηλούς φόρους. Υπήρχε και άλλος δρόμος. Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε ορισμένες φοροαπαλλαγές με μειώσεις δαπανών. Θα ξεκινούσαμε από εκείνες τις φοροαπαλλαγές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή φοροδιαφυγή.
Ειδικότερα για τον φόρο στα ακίνητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ΝΔ «πλήρωσε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ». «Όσοι πολιτευτήκαμε με τη ΝΔ το γνωρίζουμε. Από την άλλη να σας πω ότι ένας φόρος κατοχής στα ακίνητα είναι απαραίτητος. Όχι στο ύψος του σημερινού ΕΝΦΙΑ. Αλλά εγώ δεν θα σταθώ εδώ και να σας πω, όπως ο κ. Τσίπρας, ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Μία σταδιακή αποκλιμάκωση, όμως, του ΕΝΦΙΑ θα τονώσει την αγορά ακινήτων και θα φέρει πολλούς ξένους στην Ελλάδα να αγοράσουν ακίνητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τάχθηκε υπέρ μίας κλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα.Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα με αντάλλαγμα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα είπε «ναι» σε εθνική γραμμή για πλεόνασμα στο 2%. «Αλλά για να μας δώσει κάποιος επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να είμαστε εντάξει και εμείς στις υποχρεώσεις μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι κτήμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να τις κάνει; Όχι γιατί πρώτον δεν τις πιστεύει και δεν έχει επιχειρησιακή δυνατότητα να τις κάνει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι το νέο όραμα για την χώρα δεν μπορεί να είναι το «τραβάτε με κι ας κλαίω».Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Κούρεμα καταθέσεων δεν θα γίνει γιατί οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλοποιημένες. Άλλα είναι τα προβλήματα των τραπεζών. Εάν υπάρξει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας θα την πληρώσουν πρώτα οι καταθέτες. Το πρόβλημα μας με τους χειρισμούς Βαρουφάκη ήταν ότι εξαϋλώθηκε η αξία των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι μέτοχοι έχασαν την αξία των μετοχών τους και άρα και το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη ΝΔ να δώσουμε πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους

Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέφερε πως στόχος και υποχρέωσή του είναι να ανανεώσει το κόμμα.«Εγώ έχω μία υποχρέωση γιατί αυτή την εντολή πήρα από τους Έλληνες πολίτες, να ανανεώσω σημαντικά την ΝΔ και να κάνω την αυτοκριτική μου και να προχωρήσω μπροστά. Τα λεγόμενα συστημικά κόμματα μπορεί να φέρονται πολύ πιο σοβαρά από άλλα που φέρονται ως σωτήρες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε ότι η σοβαρότητα και η σταθερότητα δεν αρκεί.

«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε αλλάξει. Ως ΝΔ έχουμε προσφέρει πολλά στον τόπο. Πολλά πρόσωπα που έχουν στιγματιστεί δεν έχουν θέση στη ΝΔ την δική μου. Να δώσουμε πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να μπουν στα κοινά. Γι' αυτό πρότεινα στον κ. Τσίπρα να «σπάσουμε» τις περιφέρειες. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Παρέπεμψε τη συζήτηση στις καλένδες».

Για τα εσωκομματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να περιορίσει την πολυφωνία εντός του κόμματος ούτε να δώσει «σκονάκι στους βουλευτές και να τους πω: Θα πείτε αυτά». «Αν υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις επιφυλάξεις διαφοροποιήσεις θα μάθουμε μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα να τις συζητάμε. Εγώ δεν πρόκειται να έχω κάποιο βούρδουλα να συνετίζω τον κόσμο μέσα στο κόμμα εάν έχει διαφορετική άποψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα κινηθώ σε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα», δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές «ως το απόλυτο αουτσάιντερ».

Σχόλια