Ελλάδα

Στο "φως" οι "σκοτεινοί" φάκελοι πολιτικών φρονημάτων

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται ντοκουμέντα σχετικά με πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή της νεώτερης Ελλάδας, αλλά και απλούς ανθρώπους με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ. αίρεται το απόρρητο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων πολιτών, στους οποίους κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αυτήν την απόφαση παρέχεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης περίπου 2.500 φακέλων ατομικών φρονημάτων, που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κείμενο της απόφασης, οι συγκεκριμένοι φάκελοι, στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, θα είναι πλέον προσιτοί:

α) Στα πρόσωπα που αφορούν.

β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης.

γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον.

δ) Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχόλια