Ελλάδα

Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για... "μαϊμού" είδηση

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για διαδικτυακή απάτη, είναι πλέον γεγονός: Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε -ερήμην- δημοσιογράφο-ιδιοκτήτη διαδικτυακού ΜΜΕ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι το εν λόγω δημοσίευμα συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων και επέβαλε τελικά στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 500 ευρώ.

Το εν λόγω... έγκυρο ρεπορτάζ αποτελεί μια από τις πολλές περιπτώσεις "hoax", όπως ονομάζονται οι αναμεταδόσεις ψεύτικων ειδήσεων στο Internet.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη "είδηση" αναδημοσιεύεται από το 2009 (!) με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάιτ που την αναπαράγει. Ο βασικός κορμός του "ρεπορτάζ" είναι η ιστορία της μικρής Μαιρούλας (sic) που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. 

"Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει η ιστορία της Μαιρούλας.

Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια