Ελλάδα

Αλλάζουν για όλους οι ταυτότητες το 2017

Πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα δέχεται από την Ουάσιγκτον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι ισχύουσες ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και αυτό τους προκαλεί ελέγχους στα σύνορα.

Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Η Ουάσιγκτον θέλει να γίνουν οι αλλαγές έως το 2017 αλλιώς μπορεί να υπάρξει αποπομπή της χώρας μας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν μικροτσίπ, στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των στοιχείων, καθώς τελικός στόχος είναι το μικροτσίπ να περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό και την ασφάλιση του κατόχου, όπως και το ΑΦΜ.

Για την απόκτηση των νέων εγγράφων, θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλλουν παράβολο 10 ευρώ.

Σχόλια