Ελλάδα

Για κακοστημένη παράσταση κατηγόρησε τον Τσίπρα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Έπειτα από μία έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ.

Διευκρίνισε πάντως ότι διαφωνεί με τη συγκυρία, με τον περιορισμένο χρόνο που δίνεται στην Επιτροπή αλλά και με το συσχετισμό των δύο αντικειμένων που ουσιαστικά συνιστούν, όπως είπε, δύο εξεταστικές σε μία.

Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινωνίας αλλού. Προσπαθείτε να στρέψετε την κοινή γνώμη μακριά από τον λασπότοπο της Ειδομένης και τη φαβέλα του Πειραιά. Και έχετε αφήσει τα σύνορα στους Σκοπιανούς συνοριοφύλακες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών οι οποίοι κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημά του να δεχθεί ο πρωθυπουργός τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και άσκησε κριτική για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την αξιολόγηση.

Είπε χαρακτηριστικά: «Θα την υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση; Είναι καιρός να μάθουμε αν το σχέδιο που ετοίμαζαν πέρυσι τέτοιο καιρό οι υπουργοί σας ήταν σε γνώση σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε ότι το μάθημα σας έγινε πάθημα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την αξιολόγηση δεν πείθει κανέναν ότι μάθατε από τα παθήματά σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε εάν πέρυσι υπήρχε σχέδιo Grexit και εάν ήταν εν γνώσει σας».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ξαναζούμε το 2015, ξαναζούμε την καταστροφή... Δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος. Έχετε απωλέσει κάθε αξιοπιστία προς τους θεσμούς που ασθμαίνοντας φεύγουν από την Ελλάδα για να αποφύγουν τις παρακολουθήσεις. Ενισχύσατε ακόμα περισσότερο το ρόλο του ΔΝΤ. Στήνετε άλλη μια κακοστημένη παράσταση μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια. Κι ενώ εσείς διαπραγματεύεστε συνεχώς, η κλεψύδρα αδειάζει δραματικά. Κάθε εβδομάδα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αδυνατίζει. Τα κακά πέρασαν τα χειρότερα έρχονται. Η Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει γίνεται Banana Republic - ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας. Εκεί την φέρατε την χώρα. Και αυτή την ύστατη στιγμή θυμηθήκατε να αναζητήσετε τις ευθύνες για τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος».

Για το θέμα των δανείων των πολιτικών κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η πρότασή σας δεν θέλει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε μια παράλογη πρακτική να δανείζονται τα κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων».

Στο σημείο αυτό κατέθεσε επιστολή του 2010 του τότε προέδρου του Συνασπισμού ο οποίος ζητούσε από την Εθνική Τράπεζα διακανονισμό δανειακών υποχρεώσεων ύψους 6,6 εκατ. ευρώ και δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δικές του κινήσεις από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία: «Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά της. Δεν θα επιβαρύνει άλλο τους Έλληνες πολίτες. Εμείς τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη και θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αποκαλύψτε και εσείς τα οικονομικά σας στοιχεία, αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο. Πώς χρηματοδοτήσατε τις τρεις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες; Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι καλύπτει τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Αντώνη Σαμαρά. Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να ξεκινήσετε όπως ξεκινήσατε. Απαγορεύεται να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη; Θα μας βάλετε και τρία μέτρα κάτω από το χώμα επειδή προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη;». Στην δευτερολογία του επανήλθε λέγοντας: «Αναρωτιέμαι πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσους Παπασταύρου μπορεί να καταναλώσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα απαντήσω εγώ αλλά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί, κύριε Τσίπρα».

Επέστρεψε τις κατηγορίες στον πρωθυπουργό: «Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των υπουργών σας. Κλείσατε άρον άρον την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατ. ευρώ και ψηφίσατε τροπολογίες για τη διαχείριση του πανεπιστημίου Κρήτης. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις για στελέχη της ΝΔ προδικάζετε αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Στοχοποιείτε στελέχη και στερείτε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, ενώ κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να το κάνετε».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για εκλογές: «Είσαστε κυβέρνηση του λαϊκισμού και ψεύδους. Την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας... Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια