Ελλάδα

Χάθηκαν 70 δισ. λόγω απραξίας

Περισσότερα από 70 δισ. ευρώ διαθέσιμα ως χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνονται εξαιτίας απραξίας της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διεκδίκησής τους.

Τα χρήματα περιλαμβάνονται στο περιβόητο πακέτο Γιούνκερ και μέχρι και σήμερα και ενώ υποτίθεται ότι πασχίζουμε να τονώσουμε την ελληνική ανάπτυξη, η χώρα μας δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προς την απορρόφηση του μεριδίου που της αναλογεί από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο!

Αυτό αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια σχετικής ερώτησης που έγινε από την ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη, στο περιθώριο συνεδρίασης της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχετική ερώτηση από τον Λ.Αυγενάκη

Στην ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας κ. Γεωργίο Σταθάκη, επισημαίνεται ότι «Το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ αποτελεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 300 δις ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕFSI) και το οποίο δίνει έμφαση σε επενδύσεις με πρωταρχικό στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και κατ' επέκταση η απασχόληση στην Ευρώπη. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Πακέτου Γιούνκερ έχει μέχρι τώρα κινητοποιήσει συνολικά 71,1 δις ευρώ σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε δρομολογήσει την ένταξη μιας σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο πακέτο Γιούνκερ με σκοπό τη μόχλευση χρημάτων για την πραγματοποίηση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Μεταξύ αυτών και σημαντικά έργα για την Κρήτη, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα υδατοδρόμια και η ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης.

Επίσης, τονίζεται ότι «…Η κυβέρνηση της «… περήφανης διαπραγμάτευσης» και της «… αξιοπρέπειας» αδιαφορεί με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων οδηγώντας σε … τέλμα έργα, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας. Η ολιγωρία και η ανικανότητα της κυβέρνησης προκαλούν σημαντική ζημιά στην οικονομία, στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη της χώρας και επιβαρύνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον ελληνικό λαό».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνκερ και δεν έχει μεριμνήσει για την ένταξη έργων σε αυτό; 2. Τι θα γίνει με τα αναπτυξιακά έργα και ιδίως με τα έργα της Κρήτης που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ; 3. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη με στόχο την απασχόληση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;».

Σχόλια