Ελλάδα

Τσίπρας προς πρόσφυγες: Φύγετε από τα σύνορα

Έκκληση στους πρόσφυγες να σταματήσουν να σκέφτονται την πιθανότητα διαφυγής τους από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, ενώ έριξε το φταίξιμο για το χάος των τελευταίων ωρών στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Τσίπρας, έκανε έκκληση επίσης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και σε διάφορες άλλες διεθνείς οργανώσεις να παρέμβουν: «Πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η παραπληροφόρηση, δεν μπορεί να έχουν τον έλεγχο της πληροφόρησης παραοργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κάλεσε τους πρόσφυγες να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, αφού δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής τους: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει ο Βαλκανικός διάδρομος», διεμήνυσε και πρόσθεσε: «Σε σχέση με τον πληθυσμό μας έχουμε δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας σε hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις πέρα από τις δυνατότητες τις, δούλευε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, το κάναμε με δεδομένο ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα παρέμενε ανοιχτός, με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες έκλεισε» τόνισε.

«Από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας έχουμε δώσει για να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε χιλιάδες ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους διωκόμενοι τρομοκρατικές επιθέσεις και ψάχνουν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δε θα ανοίξει ξανά η βαλκανική οδός

Την εκτίμηση ότι αυτοί που έκλεισαν τη βαλκανική οδό δε θα την ξανανοίξουν έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας, επιμένοντας να μιλά για μία μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια παρά την ρητή αναφορά για το θέμα στην απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την Κυριακή στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά «απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και είναι απροστατεύτοι».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη συμπεριφορά» την ενθάρρυνση «των ανθρώπων αυτών που με δική τους επιλογή μένουν με συνθήκες άθλιες ακόμα και από ομάδες που φέρουν τη σφραγίδα των εθελοντών παραπληροφορώντας τους ότι στην Ελλάδα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης αλλά και την ενθάρρυνσή τους να περάσουν τη μεθόριο για να βρεθουν στην άλλη πλευρά».

Σχόλια