Ελλάδα

Παρέμβαση Συντυχάκη για τη χειραφέτηση των γυναικών

Ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε την 8η Μάρτη ως μια από τις σημαντικότερες μέρες του εργατικού κινήματος που υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες την ανάγκη του διαρκούς αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας και τη χειραφέτηση των εργατριών και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για ζωή με δικαιώματα.

Υπογράμμισε τη συμβολή του ΚΚΕ στην αποκάλυψη της ουσίας του γυναικείου ζητήματος και στην πάλη κατά των σκοταδιστικών αντιλήψεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ριζοσπαστική ιδέα που να μην ξεπήδησε μέσα από τις θέσεις του. Όπως είπε για το ΚΚΕ οι διακρίσεις και οι ανισοτιμίες σε βάρος της γυναίκας δεν αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο γυναικείο και το αντρικό φύλλο, αλλά πηγάζουν από τις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης.

Αναφερόμενος στο θέμα που απασχολεί την ολομέλεια τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, το μέτρο της ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια, όπως και η ταμπέλα της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχουν σαν στόχο την προσαρμογή της έννοιας ισότητα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική αφαιρεί δικαιώματα από τις εργαζόμενες λέγοντας ότι ειδικότερα το Ασφαλιστικό θα πλήξει τις γυναίκες της εργατικής τάξης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Σχόλια