Ελλάδα

Δύο καλώδια για σύνδεση Ελλάδας - Ισραήλ προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Την ώρα που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το μεγάλο έργο της ενεργειακής σύνδεσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τις βυθομετρικές έρευνες να έχουν ξεκινήσει από υπερσύγχρονο πλοίο στη διαδρομή Αθήνα - Κρήτη, ο ΑΔΜΗΕ στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος προτείνει όχι ένα, αλλά δύο καλώδια.

Το ένα καλώδιο θα ξεκινά από τα Χανιά και θα καταλήγει στην Πελοπόννησο ενώ το δεύτερο καλώδιο θα καλύπτει την περιοχή από την Κορακιά ως την Αττική.

Όπως εκτιμά ο ΑΔΜΗΕ, η μεγάλη διασύνδεση θα καθυστερήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης της Κρήτης, για αυτό και προχωρά στην πρόταση της εναλλασσόμενης τάσης που θα συνδέσει την άκρη της Πελοποννήσου με την Κρήτη, έργο που θα κοστίσει 180 εκατομμύρια ευρώ και που μπορεί να τροφοδοτήσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το νησί.

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν σύγχυση και στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης κ. Βιργινία Μανασάκη το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος ισχύος 200 MW δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, πόσο μάλλον την ποιότητα.

Όπως τονίζεται από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί το αν θα υπάρξει μικρή ή μεγάλη διασύνδεση καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα στρατηγικής υποδομής, το οποίο διασφαλίζει την αναγκαία ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Κρήτη.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια