default-image

Νίκη κατά των μεταλλαγμένων: "Όχι" από Ελλάδα και Λετονία

Ελλάδα
Νίκη κατά των μεταλλαγμένων: "Όχι" από Ελλάδα και Λετονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι στα υβρίδια αραβοσίτου με οκτώ γενετικές τροποποιήσεις», είπε η Ελλάδα μαζί με τη Λετονία και τώρα η Μονσάντο κατηγορεί τις δύο χώρες ότι... "αγνοούν την επιστήμη". Αλλά η υπογραφή του αρμόδιου παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν μη τι άλλο, θεωρείται νίκη στον αγώνα κατά της εξάπλωσης των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών!

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό χθες, την απαίτηση αυτή της χώρας μας υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE) ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρ. Χαράλαμπος Κασίμης, βασιζόμενος σε πρόσφατη ενωσιακή νομοθεσία (και συγκεκριμένα την οδηγία 2015/412).

Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι η εξαίρεση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου στην ελληνική επικράτεια επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και σημείωσε ότι η χώρα μας μαζί με τη Λετονία ήταν οι πρώτες που προέβησαν σε τέτοια απαγορευτικά μέτρα.

Η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κασίμης συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της χώρας για τη μη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στον ελλαδικό χώρο.

«Είναι νίκη»

«Είναι μια νίκη για την Ελλάδα και τη Λετονία στον αγώνα κατά της εξάπλωσης των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και μεγάλη απογοήτευση για τη Monsanto, η οποία έσπευσε να κατηγορήσει τις χώρες αυτές ότι αγνοούν την... επιστήμη», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο γνωστός οικολόγος, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλλιεργούνται κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο η συγκεκριμένη ποικιλία καλαμποκιού ΜΟΝ810 της Monsanto είναι η μόνη που καλλιεργείται στην Ευρώπη, για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση. Παρακάτω, ο κ. Παπαδάκης διευκρινίζει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες, ενώ η Βρετανία τάσσεται υπέρ, αλλά η κυβέρνηση της Σκοτίας είναι εναντίον. Η νομοθεσία της Ε.Ε. που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια γ.τ.ο. ενοχλεί τη βιοτεχνολογική βιομηχανία και τις ΗΠΑ. Το όπλο για να περάσουν σήμερα στην Ευρώπη οι γ.τ. καλλιέργειες είναι η καλοσχεδιασμένη συμφωνία ΤΤΙΡ για την απελευθέρωση του εμπορίου. Στις 10 Οκτωβρίου θα γίνει μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση εναντίον αυτών των συμφωνιών και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θα είναι ανάμεσα στους βασικούς διοργανωτές της κινητοποίησης στο Ηράκλειο», καταλήγει σχετικά ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.

Οι αγρότες

Την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εκφράζει στη "Νέα Κρήτη" και το στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης. «Ό,τι παρθένο και όχι μεταλλαγμένο είναι καλό και για μας και για τα παιδιά μας και για τους αγρότες που θα έχουν μία ταυτότητα υγιεινών προϊόντων. Θεωρώ ότι κανείς αγρότης δε θέλει να είναι συνένοχος στα μεταλλαγμένα και στα φτιαχτά πλέον προϊόντα. Θεωρώ ότι όλοι οι αγρότες έχουν παιδεία συνειδητοποίησης προϊόντων και καθημερινά αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με ιούς και με ασθένειες που είναι ξενόφερτες. Δηλαδή αν ρωτήσουμε έναν παλιό αμπελουργό για κάποιες νέες ασθένειες που έχουν προκύψει στον κρητικό και στον ευρωπαϊκό αμπελώνα δε θα ξέρει τι να απαντήσει»...

Και στο σημείο αυτό, ο κ. Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τη μύγα της Μεσογείου. «Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου φτιαχτή ασθένεια για τις καλλιέργειές μας».

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής θεωρεί «επιτυχία της Ελλάδας για τον αγροτικό χώρο» την υπογραφή κατά των μεταλλαγμένων και προσθέτει: «Εύχομαι στο μέλλον να έχουμε αντίστοιχες επιτυχίες για το καλό το δικό μας, των καταναλωτών και των παιδιών μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News