default-image

ΕΛΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση

Κρήτη
ΕΛΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στη 1:30 μ.μ. από τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης. Η παρουσία των ΕΛΜΕ του νησιού αλλά και εκπροσώπων από όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης έδωσε χαρακτήρα πανεκπαιδευτικό, καθώς για πρώτη φορά όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί ενώθηκαν για τα κοινά τους αιτήματα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ του νησιού εξέθεσαν όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης στον περιφερειακό διευθυντή Κρήτης Γιώργο Τερζάκη και συγκεκριμένα το μεγάλο πρόβλημα των κενών στα σχολεία και των αναπληρωτών αλλά και θέματα που αφορούν το μισθολογικό και τα εργασιακά των μόνιμων εκπαιδευτικών και άλλα.

Σε ό,τι αφορά τα κενά και τους αναπληρωτές, σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο περιφερειακός διευθυντής απάντησε ότι το υπουργείο προγραμματίζει οι προσλήψεις να γίνουν 23-24 Σεπτεμβρίου, ενώ είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις από ΕΣΠΑ, 3.000 από κρατικό προϋπολογισμό και αναμένονται ακόμη 4.000 από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Στην πρώτη φάση αναπληρωτών θα προσληφθεί, όπως είπε, το 50% των αναπληρωτών από τις διαθέσιμες πιστώσεις με προτεραιότητα στις ειδικότητες που διδάσκουν μαθήματα πανελλαδικών και στην πρωτοβάθμια.

Όπως εκτίμησε ο κ. Τερζάκης τα κενά «θα καλυφθούν καλύτερα από πέρυσι», παρά το γεγονός ότι είναι η πιο δύσκολη χρονιά.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν την πάγια θέση της ΟΛΜΕ για «μόνιμους διορισμούς και όχι συμβάσεις γαλέρας για τους αναπληρωτές».

Σε ό,τι αφορά εργασιακά και μισθολογικά θέματα των μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους ότι «η κάλυψη των κενών με μεθόδους αύξησης ωραρίου και αύξησης μαθητών στα τμήματα είναι παιδαγωγικά και εργασιακά απαράδεκτες και ως εκ τούτου μη αποδεκτές».

Επίσης τονίστηκε ότι οι μετακινήσεις προσωπικού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν, ενώ τέθηκε το θέμα του ωραρίου για εργαστήρια ως απαράδεκτη μέθοδος κάλυψης ωρών.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι αυτό των συμβάσεων των καθαριστριών, με τον περιφερειακό διευθυντή να απαντά ότι το ΦΕΚ για την πρόσληψή τους έχει δημοσιευτεί «εδώ και μία βδομάδα, καθυστερημένα, αλλά οι Δήμοι το αποσιωπούν και δεν προσλαμβάνουν για λόγους πολιτικούς».

Για τα καυτά θέματα της αξιολόγησης, των απολύσεων, του νέου λυκείου, κ.λπ., οι εκπαιδευτικοί εξέθεσαν τις θέσεις του σωματείου τους, με τον κ. Τερζάκη να απαντά ότι «αυτά θα τα λύσει ο λαός με την ψήφο του την Κυριακή αφού οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων είναι δεδομένες». Είπε δε ότι ταυτίζεται με τις θέσεις των σωματείων στα θέματα αυτά και ότι ως κίνημα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να τα διεκδικούν.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News