Ελλάδα

Η ΕΕ ετοιμάζει πρόταση για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων

Πρόταση για διαμοιραστούν 160.000 πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδουν οι «Times» και οι «Financial Times».

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση των 40.000 προσφύγων που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, μόνο για Ιταλία και Ελλάδα, και προσθέτει την κατανομή ακόμα 120.000 ανθρώπων, και από την Ουγγαρία.

Η «δίκαιη κατανομή 100.000 προσφύγων είναι στην πράξη αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει η «πολιτική βούληση» η αλληλεγγύη θα μετατραπεί σε «ένα άδειο σύνθημα» που «θα αντικατασταθεί από τον πολιτικό εκβιασμό, τη διαίρεση και το παιχνίδι των κατηγοριών».

Τα σχόλια του κ. Τουσκ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κλήθηκε στις Βρυξέλλες ώστε να δώσει εξηγήσεις για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Επικρίνουν το φράγμα, όμως κανείς δεν έχει μπορέσει να μου δώσει [καλύτερες] συμβουλές», δήλωσε αιχμηρά ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας μάλιστα πως το ουγγρικό κοινοβούλιο εξετάζει νέο πακέτο μέτρων που θα αυστηροποιήσει τα μέτρα στα σύνορα.

«Δεν υπερασπιζόμαστε απλώς τα ουγγρικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα του Σένγκεν, επομένως [υπερασπιζόμαστε] επίσης την Ευρώπη», είπε επίσης ο κ. Όρμπαν.

Επιπλέον υπογράμμισε πως οι λαοί της Ευρώπης είναι «γεμάτοι φόβο» λόγω της πολιτικής αποτυχίας της Ε.Ε. να «υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα», και συμπληρώνοντας ότι η επιβολή αυστηρών ελέγχων για το ποιος περνά τα εξωτερικά όρια του Σένγκεν δεν είναι επιλογή της Βουδαπέστης, αλλά μέρος των κανόνων του Σένγκεν.

\

Σχόλια