Ελλάδα

Αυξήθηκε ο τουρισμός στην Ελλάδα

Με θετικό πρόσημο, καθώς σημειώθηκε αύξηση +6,7% στο σύνολο της χώρας (ή +1%, αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα), συμπληρώθηκε το πρώτο 6μηνο του έτους για τον ελληνικό τουρισμό, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αεροπορικές τουλάχιστον αφίξεις.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, ανοδικά στο εξάμηνο κινήθηκαν η Αθήνα (+25,9%), η Πελοπόννησος (+24,8%), οι Κυκλάδες (+17,9%), το Ιόνιο (+3,9%) και τα λοιπά αεροδρόμια (+7,9%). Επίσης ανοδικά κινήθηκε και η Θεσσαλονίκη (+6,5%), πλην όμως η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στους 3 πρώτους μήνες (προφανώς ως προορισμός city break), ενώ από τον Απρίλιο και μετά (παραθεριστικός προορισμός) παρατηρείται μείωση.

Ειδικά τον Ιούνιο, αύξηση παρουσίασαν η Αθήνα (+25,6%), το Ιόνιο (5%), οι Κυκλάδες (+15%) και τα λοιπά αεροδρόμια (+9,9%), ενώ μείωση παρουσίασαν η Θεσσαλονίκη (-0,8%), τα Δωδεκάνησα (-7,2%), η Κρήτη (-3,8%) και η Πελοπόννησος (-16,8%).

Ωστόσο, η μείωση στην Κρήτη είναι και πάλι μικρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να εξακολουθεί να έρχεται πρώτο σε αφίξεις από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία όσον αφορά τη σύγκριση Ελλάδας και ανταγωνιστικών χωρών από πλευράς παροχών ξενοδοχείων, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη ικανοποίησης και στο δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής. Στην εστίαση μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γαλλία, υστερώντας και οι δύο έναντι της Κύπρου, ενώ στον τομέα της εξυπηρέτησης βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Τα στοιχεία στην Κρήτη

Πιο αναλυτικά, τους έξι πρώτους μήνες του 2015 στην Κρήτη αεροπορικώς κατέφτασαν συνολικά 576.050 επιβάτες (Έλληνες και αλλοδαποί), ενώ πέρυσι είχαν φτάσει 598.549 (μεταβολή -3,8%). Στα Δωδεκάνησα φέτος τους έξι πρώτους μήνες του έτους αφίχθησαν 502.701, έναντι 541.819 το 2014.

Αντιστοίχως στο Ιόνιο φέτος το πρώτο εξάμηνο αποβιβάστηκαν αεροπορικώς 398.987 επιβάτες, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα 380.138. Στις Κυκλάδες 105.704, ενώ πέρυσι από Ιανουάριο έως Ιούνιο είχαν φτάσει 91.873, και στην Πελοπόννησο φέτος έφτασαν 26.482, ενώ πέρυσι 31.832.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου αφίχθησαν συνολικά 838.260 επιβάτες, ενώ στο αεροδρόμιο " Ιωάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων 340.634. Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν αποβιβαστεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου 875.530 επιβάτες, ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων 337.343. Τον Ιούνιο φέτος στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου αφίχθησαν 418.765 επιβάτες (440.258 τον Ιούνιο του 2014) και στο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων 157.285 (158.291 πέρυσι τον Ιούνιο), με τη διαφορά αριθμού επιβατών πέρυσι σε σύγκριση με φέτος να είναι αισθητή και στα δύο αεροδρόμια.

Η εικόνα από θαλάσσης

Σύμφωνα με τη διεθνή κίνηση επιβατών πλοίων (χωρίς επιβάτες transit) μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα-Ηγουμενίτσα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα), από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει μείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου κατά -9% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.

Από την άλλη, η εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το 2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι ταξιδεύουν μετ' επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Ταυτόχρονα, η επιβατική κίνηση στην εσωτερική ακτοπλοΐα το αντίστοιχο διάστημα παρουσιάζει μικτή εικόνα, με την επιβατική κίνηση από και προς Κρήτη να παρουσιάζει μείωση κατά -12,2%, ενώ αύξηση παρατηρείται στους επιβάτες στο Βόρειο Αιγαίο κατά 11%, στα Δωδεκάνησα κατά 4,4% και στις Κυκλάδες κατά 3%.

Η εικόνα των ξενοδοχείων: Πρώτα σε ποιότητα και τιμή τα ελληνικά ξενοδοχεία

Με βάση τώρα τους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς και ξενοδοχείων σε διεθνώς ανταγωνιστικούς προορισμούς, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη ικανοποίησης και στο δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, ενώ μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γαλλία στην εστίαση, υστερώντας όμως και οι δύο έναντι της Κύπρου. Ωστόσο, στον τομέα της εξυπηρέτησης βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Όμως, στην εικόνα ανά κατηγορία ξενοδοχείου διαφοροποιείται σημαντικά και η Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων, όπου αποτυπώνεται ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) πελατών ξενοδοχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τα στοιχεία να βασίζονται σε αξιολογήσεις από 94.940 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 455.852 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών, το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 84,3%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88%.

Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, αν και σημειώνει μια μικρή μείωση κατά 0,10% σε σχέση με το 2014.

Σημαντική αύξηση κατά 1,0% παρουσίασε ο δείκτης εστίασης στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής -0,4% και Τοποθεσίας-0,8%. Η σημαντικότερη μείωση εμφανίζεται στον τομέα της εξυπηρέτησης -4,9%.

Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δείκτης εστίασης κατά 2,10%. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών, ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών. Όπως όμως αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσιάζουν τη συγκριτική εικόνα της Ελλάδας και των ανταγωνιστών ανά κατηγορία, η εικόνα ανά κατηγορία διαφοροποιείται σημαντικά και η Ελλάδα έχει συγκριτικά υψηλότερη θέση στις χαμηλότερες κατηγορίες και συγκριτικά χαμηλότερη θέση στις υψηλότερες κατηγορίες.

Οι δείκτες: Σύγκριση ξενοδοχείων 5 αστέρων

Στη σχέση ποιότητας-τιμής η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος. Ως προς τους υπόλοιπους δείκτες (εξυπηρέτηση, εστίαση, GRI), η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, υστερώντας έναντι των ανταγωνιστών πλην Τουρκίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η Γαλλία έχει τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,4%, ενώ στα ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η εξυπηρέτηση με 90,8% και η κατηγορία εστίασης που εκτινάσσεται στο 92%.

Σύγκριση ξενοδοχείων 4 αστέρων

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στο GRI και στον τομέα της εξυπηρέτησης. Στους δείκτες σχέσης ποιότητας-τιμής και εστίασης βρίσκεται στην πέμπτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και τη Γαλλία. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, η Γαλλία στην κατηγόρια εστίασης έχει την πιο χαμηλή βαθμολογία, που δεν ξεπερνάει το 50%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται πάνω από το 81%.

Σύγκριση ξενοδοχείων 3 αστέρων

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο GRI, στον τομέα της εξυπηρέτησης και μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με την Κύπρο στη σχέση ποιότητας-τιμής. Μόνο στην κατηγορία της εστίασης βρίσκεται στην τρίτη θέση, υστερώντας έναντι της Κύπρου και της Κροατίας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια