default-image

Τέλος στο μνημόνιο 2, Ελλάδα-εταίροι συζητούν για το νέο πρόγραμμα

Ελλάδα
Τέλος στο μνημόνιο 2, Ελλάδα-εταίροι συζητούν για το νέο πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 12:30 ώρα Ελλάδας θα διεξαχθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η οποία θα εξετάσει τις τελευταίες ελληνικές εξελίξεις, ενώ τα αποτελέσματα από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup δεν ήταν ενθαρρυντικά.

«Το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, 12:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα» αναφέρει μήνυμα του Γερούν Ντέισεμπλουμ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στο Reuters, τόνισαν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο του αποψινού Eurogroup, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση υποβολής νέα πρότασης από τους δανειστές, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις της Αθήνας.

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το νέο αίτημα της Ελλάδας και σύμφωνα με τουιτ του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, δε δόθηκε η παράταση του προγράμματος που ζητούσε.

Πάντως πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters θέλουν τις σημερινές προτάσεις της Ελλάδας "να βρίσκονται εγγύτερα στις θέσεις των δανειστών" και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχιστεί και αύριο η προσπάθεια για εξεύρεσης λύσης. Πάντως τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Σουλτς εξέφρασαν αισιοδοξία και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν και απόψε - ενδεχομένως και όλη τη νύχτα - τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ελλάδα.

Προσπάθειες για λύση

Οι εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους ώστε να προκύψει συμφωνία με τους δανειστές έστω και στο... παρά πέντε αποκτούν συγκεκριμένη μορφή.

Την ώρα που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να απογειωθεί για Βρυξέλλες ή Βερολίνο, τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ήδη έχει μιλήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει αναλάβει ο ίδιος να ετοιμάσει το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει συμφωνία με τους εταίρους, αφήνοντας εκτός το ΔΝΤ.

Αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της ελληνικής πρότασης από τον Γιάννη Δραγασάκη και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε ο κ. Τσίπρας θα τηλεφωνήσει στο Βερολίνο και τη Γερμανίδα καγκελάριο και εφόσον συμφωνήσουν θα πάει στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο.

Τι αναφέρει η κυβέρνηση σε non paper

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα:

  • διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και
  • με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του "Όχι" σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής."

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις και στο Μαξίμου εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει, εκτός από τον Γιούνκερ, με τον Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιγε ορθάνοιχτη την πόρτα της διαλλακτικότητας, δηλώνοντας (όπως μεταδίδει το Bloomberg) πως περιμένει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για συμφωνία μέσα στην ημέρα για να συμπληρώσει ότι, αν η ελληνική πλευρά δεχθεί μια πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί, τότε θα επανεξετάσει το θέμα του δημοψηφίσματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλήθηκε μάλιστα στο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται ένα κείμενο συμφωνίας που θα σταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες.

Μια άλλη πληροφορία που κυκλοφόρησε δίχως να επιβεβαιωθεί θέλει το Εθνικό Τυπογραφείο να έχει σταματήσει το τύπωμα των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όλα αυτά και ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν αμετακίνητο και με διαρροές να απαντάει αρνητικά στην πρόταση Γιούνκερ, παραπέμποντας σε "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η πίεση από πλευράς υπουργών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό να αδράξει αυτήν την τελευταία ευκαιρία που εμφανίζει και πιο βελτιωμένη τη συμφωνία, η απευθείας συνομιλία Γιούνκερ-Τσίπρα σήμερα το πρωί την οποία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα ήταν υπέρ του "όχι" εντυπωσιακά μεν, αλλά ταυτόχρονα η άνοδος του "ναι" αρχίζει να αποκτά σταθερά χαρακτηριστικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουνίου και πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου είχε μέτρηση στα χέρια του που έδινε προβάδισμα στο "όχι" με 52%, σε βάρος του "ναι" που συγκέντρωνε 46%.

Προφανώς το κλίμα που ακολούθησε με κλειστές τις τράπεζες έπαιξε το δικό του ρόλο.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι έτοιμο ήδη από χθες τη νύχτα να απογειωθεί ανά πάσα στιγμή και να μεταφέρει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνομιλήσει απευθείας και εκ του σύνεγγυς με τους θεσμούς.

Νωρίτερα, εντονότατες ήταν οι διεργασίες, καθώς σήμερα είναι η τελευταία μέρα που εκπνέει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τους Θεσμούς και στο παρασκήνιο οι προσπάθειες έχουν ενταθεί για μια λύση της ύστατης ώρας.

Παρά τα όσα είπε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει κάποιους δίαυλους επικοινωνίας με τους εταίρους, καθώς πληθαίνουν ταυτόχρονα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές που συνιστούν «σύνεση», την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται και "ρήγματα" στο κυβερνητικό μέτωπο.

Τόσο η απόφαση για διακοπή της διαπραγμάτευσης όσο και αυτή που ακολούθησε για προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν εξελήφθησαν θετικά από πολλούς, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής στις Βρυξέλλες εκδηλώθηκε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ συνεργάτη του κ. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

«Εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», φέρεται να φώναξε για τον Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς στην κρίσιμη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής για τα capital controls.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος σήμερα στα "Νέα" αποκαλύπτει πως το κλίμα στη σύσκεψη ήταν εκρηκτικό με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σφυροκοπείται από στελέχη και υπουργούς που απαίτησαν την απομάκρυνσή του εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζήτησαν ευθέως την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν εντόνως ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Σπύρος Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και βασικό μέλος της διαπραγμάτευσης Γιώργος Χουλιαράκης και ο σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Α. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος.

Ακούστηκαν βαριές κουβέντες με αφορμή ένα κείμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε συντάξει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο Νίκος Παππάς έφτασε στο σημείο «ωρυόμενος» να δηλώσει «εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν η Αθήνα επιλέξει τη ρήξη και αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, δεχόταν εισηγήσεις να αποδεχθεί τις βελτιωμένες προτάσεις των δανειστών.

Ένα από τα πρόσωπα που είχαν ταχθεί υπέρ της αποδοχής των προτάσεων ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Στην ίδια γραμμή κινούνταν και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έμαθε για το δημοψήφισμα μέσω Twitter.

Απόρριψη

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές και επέστρεψε στην Αθήνα όπου συγκάλεσε αρχικά κυβερνητικό και εν συνεχεία Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, την Παρασκευή, αλλά και την Κυριακή όπου ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών, κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων θα ήταν ολέθριες και πιθανώς μη αναστρέψιμες. Το περιβάλλον, πάντως, στο οποίο έκαναν τις εισηγήσεις τους στο Υπουργικό, ήταν εχθρικό.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οι επόμενες ώρες ήταν μάλιστα δραματικές καθώς καταβλήθηκαν προσπάθειες να μεταπειστεί ο πρωθυπουργός να αποφύγει τη ρήξη με την Ευρώπη και να αναζητήσει άλλη διέξοδο. Προσπάθειες που δεν είχαν αποτέλεσμα, όμως.

Αρκετά κορυφαία στελέχη, μάλιστα, πείστηκαν -άγνωστο με ποιο τρόπο- να σταματήσουν να διαφωνούν.

Η στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που ήταν άλλη αρχικά και εντελώς διαφορετική, το επιβεβαιώνει. Και αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία παρέμβαση μέσω Τwitter στην οποία, θεωρώντας δεδομένη την σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, ανέφερε:

«Η έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit» (ακυρώνοντας έτσι και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται ζήτημα Grexit).

Ωστόσο, χθες, μετά τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε να συντάσσεται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή, πάλι μέσω Twitter:

«Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του "ναι" και δίνει το στίγμα: ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Απαντάμε: "όχι", μένουμε Ευρώπη με αξιοπρέπεια».

Η βόμβα Χρυσόγονου

Σε εντελώς, όμως, διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι έτεροι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου.

Ο κ. Χρυσόγονος δημοσιοποίησε επιστολή με νομική και πολιτική τεκμηρίωση των θέσεών του, την οποία είχε αποστείλει στον κ. Τσίπρα από τον προηγούμενο Μάρτιο, στην οποία υπερασπιζόταν την έννοια και την επιλογή της διαπραγμάτευσης με όρο και προϋπόθεση τη διατήρηση της χώρας εντός Ε.Ε. και ΟΝΕ και προειδοποιούσε λίγο-πολύ των πρωθυπουργό ότι κάνει τη χώρα κάτι χειρότερο από Ζιμπάμπουε. Έγραφε σχετικά με τις επιπτώσεις της αθέτησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας:

«Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση (σ.σ. αθέτησης πληρωμών) θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

Βόμβα και από τον Κούλογλου

Ο κ. Στέλιος Κούλογλου από την πλευρά του με άρθρο του στο ΤVXS καλεί την κυβέρνηση να μην απορρίψει τη νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ.

«Η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», γράφει και προσθέτει λίγο παρακάτω:  

«Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στη σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, παρότι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, γράφει:

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρόμικα παιχνίδια των δανειστών, δε θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αν το "ναι" υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η Αριστερά. Αλλά και στην περίπτωση που το "όχι" υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, όχι μόνο με άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και με πολλαπλασιασμό της οικονομικής ασφυξίας. Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της Αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ο απώτερος στόχος είναι να βγάλουν την Αριστερά από το χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο».

«Για τους παραπάνω λόγους, είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Γιούνκερ, για να επιτύχει το βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής Αριστεράς: μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει», καταλήγει ο Στέλιος Κούλογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News