Ελλάδα

Συνεχίζει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια

Συνεχίζει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.

Σήμερα αναμένονται οι τοποθετήσεις εκπροσώπων αρμόδιων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων

Δείτε live την συνεδρίαση για την Εξεταστική

Υπενθυμίζεται  οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια περιελάμβαναν τις καταθέσεις των εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, υποστήριξε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της Τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία, έπεσαν κατά πολύ έξω, καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 ήταν ότι θα κινηθεί στο 17%.


Αναφερόμενος στο κλίμα των συναντήσεων της ΓΣΕΕ με τη τρόικα, έκανε λόγο για προτάσεις αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι επεδίωξε σκόπιμα την εμπλοκή της χώρας με το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, την ήθελε η ΕΕ για να παραβιάζεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο κ.Ρομπόλης έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα και επικαλούμενος μαθηματική έρευνα την οποία διενεργεί η ΓΣΕΕ για την βιωσιμότητα του μέχρι το 2050, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε η χώρα θα έχει ένα από τα πιο ακριβά κοινωνικά και οικονομικά συστήματα, αναφέρει το tanea.gr.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, τα στοιχεία της έρευνας αυτής έχουν γίνει γνωστά και στον πρωθυπουργό εν όψει των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, «τα συνολικά 16 ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να γίνουν τρία και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να μείνει μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο», ενώ απαντώντας στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11% και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο.

«Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι τις καταργούμε, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320 εκ ευρώ το χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση» σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι το 2025 η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 χιλιάδες.


Ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν στην επερχόμενη και προβλέψιμη δημοσιονομική κρίση καθώς και η στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έξαρση της ύφεσης στην Ευρώπη και διεθνώς, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δανεισμού, αναφέρουν tanea.gr.


Ο επικεφαλής του ΟΕΕ έκανε λόγο για «λάθος μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου», καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».


Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ακόμα πως η κατάσταση της οικονομίας σταθεροποιήθηκε στα τέλη του 2014, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς έχουν κλείσει 5.500 επιχειρήσεις και προβλέπεται έως τα τέλη του έτους ο αριθμός αυτός να φθάσει περίπου τις 8.000.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές του 2009 επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι «πάντα οι πρόωρες εκλογές την βλάπτουν».

Σχόλια