Ελλάδα

Σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Επίτιμος διδάκτωρ ο ΠτΔ

Οι σπουδές κάθε ατόμου αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη απόφασή του, ειδικότερα σ' αυτή την εποχή των έντονων προκλήσεων. Επομένως, η σωστή επιλογή του πανεπιστημίου σημαδεύει ολόκληρη τη ζωή μας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο πανεπιστημίων του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα πτυχιακού (Bachelor Degree), μεταπτυχιακού (Master Degree) και διδακτορικού (Ph. D) επιπέδου.

Η νέα πανεπιστημιούπολη μπορεί να δεχτεί μέχρι και 7.000 φοιτητές και αποτελείται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, αμφιθεατρικές αίθουσες διδασκαλίας, ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα και χώρους ψυχαγωγίας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εγκρίθηκε από το ΔΟΑΤΑΠ και ανήκει στο μεγαλύτερο διεθνή πανεπιστημιακό οργανισμό Laureate International Universities. Το πρώτο πανεπιστήμιο ακόμη και στην Ελλάδα που κατέκτησε το ECTSlabel.

Όλοι οι τίτλοι σπουδών του είναι ισότιμοι και αντίστοιχοι προς τους τίτλους των ελληνικών ΑΕΙ, αφού τα προγράμματα καλύπτουν τις προϋποθέσεις των αντίστοιχων προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων.

Λειτουργούν πέντε σχολές: Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Επιχειρήσεων Ιωάννη Γρηγορίου, Θετικών Επιστημών, Τεχνών και Επιστημών Αγωγής και Ιατρική.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πρόγραμμα Νομικής, που ακολουθεί κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου. Το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει επίσης υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με πρόσφατη διοικητική πράξη, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ, κρίθηκε ότι τα πτυχία του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ισότιμα αλλά και αντίστοιχα των πτυχίων των Νομικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό σημαίνει άμεση και χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες εγγραφή των πτυχιούχων του Νομικού Τμήματος, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μητρώα των ασκούμενων δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας.

Ιατρική Σχολή

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή. Η οργάνωση και η λειτουργία της συνάδει απόλυτα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με διεθνή πρότυπα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ.

Για μια γενική ενημέρωση για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cyή, να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο admit@euc.ac.cy ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.

Επίτιμος καθηγητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, με κάθε λαμπρότητα αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο 7ος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως τόνισε στην αγόρευσή του ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Κώστας Γουλιάμος, «υπήρξε ευτυχής συγκυρία για το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που συνδέθηκε εξ αρχής με το σημερινό πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού με την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε σε εργαστήρια και συμμετείχε σε ημερίδες που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο».

Το σκεπτικό της Συγκλήτου για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος - ένας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές Νομικών Σπουδών σε Ελλάδα και Ευρώπη, με πολυσχιδές και πολύτροπο συγγραφικό έργο - έχει συνεισφέρει σημαντικά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στην εκπαίδευση, ενώ έχει επιδείξει έντονη όσο και πολυετή πολιτική δράση.

Το Laudatio του τιμωμένου έκανε ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής, καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης, ο οποίος εξήρε την ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή του Προκόπη Παυλόπουλου μέχρι το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο κ. Φαρσεδάκης υπογράμμισε πως «ο καθηγητής Παυλόπουλος είναι ο δάσκαλος που για τη συνολική επιστημονική του συγκρότηση και τη συμβολή του στην προαγωγή του Δικαίου αποτελεί για τους νέους πρότυπο ήθους και σεμνότητας».

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εντυπωσίασε η αντιφώνηση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξήρε την ποιότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπογράμμισε ότι με ιδιαίτερη τιμή αποδέχεται τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα αφού ως διδάσκων σε ημερίδες και εργαστήρια του τμήματος Νομικής διαπίστωσε την ποιότητα σπουδών που διακρίνει το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το θέμα της ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ήταν «Στις ρίζες του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού: Από το "Γενικό Συμφέρον" στην "Res Publica"».

Σχόλια