Ελλάδα

"Ο μη σεβασμός στη δημοκρατία οδηγεί στην ακροδεξιά"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα σεβαστεί τη δημοκρατία, είτε θα πάρει το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την πρωινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν.

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα, που αποτελεί και έμμεση προειδοποίηση, στους ηγέτες της Ευρώπης, να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να μην ασκούν πίεση για την αναστολή εφαρμογής των προεκλογικών εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο συνεχίσουν να απαιτούν την "παράκαμψη" των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό, ωφελημένοι, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα βγουν οι ακροδεξιοί και οι λαϊκιστές.

«Νομίζω ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σεβαστούν τη Δημοκρατία ή αν θα πάρουν το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη», επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Λοράν.

«Ιδίως το παράδειγμα της Γαλλίας είναι πολύ σοβαρό, πολύ κρίσιμο. Εξαιτίας των δυσκολιών εντός της Ε.Ε. έχετε την άνοδο της Λεπέν και ακροδεξιών δυνάμεων. Οπότε, αν θέλουμε να είμαστε υπέρ της Ευρώπης, θα πρέπει να σεβαστούμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα», είπε ο πρωθυπουργός στο Γάλλο πολιτικό που είναι πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέας του Γαλλικού Κουμουνιστικού Κόμματος.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έγιναν μία μέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές θεωρείται καμπανάκι προς την Αθήνα για επιτάχυνση των διαβουλεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λοράν συζήτησαν την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια