Ελλάδα

Ο ένας συνεργάτης της Μέρκελ μας προσεγγίζει, ο άλλος μας βρίζει

«Σκοτσέζικο ντους» από το Βερολίνο το οποίο από τη μια επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους Γερμανούς και από την άλλη συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα, στο ίδιο σκληρό πνεύμα του Β. Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «το ζήτημα της εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά απασχολεί συνολικά την ευρωζώνη», και συνέχισε:

«Δεν βλέπω ούτε προσωπική έχθρα ούτε αντιμετωπίζω το όλο ζήτημα της Ελλάδας και το πώς αυτή θα λύσει τα προβλήματά της ως ένα διμερές θέμα Γερμανίας-Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στην ένταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε πως ο στόχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το imerisia.gr, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι ένα θετικό σημάδι, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει «καμία λευκή επιταγή» για την Αθήνα.

Τις ήπιες δηλώσεις ήρθε ένας χείμαρρος αρνητικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Άνγκελας Μέρκελ, ο Φόλκερ Κάουντερ μιλάει αναφέρει στην εφημερίδα BILD:

«Καμία ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και κατηγορεί τους υπεύθυνους στην Ελλάδα για «ψευτομάγκικες αερολογίες» από τις οποίες η Γερμανία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε οποιαδήποτε μορφή προνομιακής μεταχείρισης από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο κ. Κάουντερ στην εφημερίδα «Bild» και επισημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να συγκεντρωθεί στην παρουσίαση του προγράμματός της για την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματός βοήθειας. Διευκρινίζει δε ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση στη Γερμανία για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 54% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών ως «λιγότερο καλές», ενώ ως «κακές» τις περιγράφει το 30%. «Καλές» θεωρεί τις σχέσεις μόνο το 11%. Σε ό,τι αφορά πάντως τις σχέσεις των δύο λαών, το 45% των Γερμανών τις θεωρεί καλές ή πολύ καλές, ενώ το 46% ως κακές ή λιγότερο καλές.

Σχόλια